Skip to main content

Comunitat Universitària

Presentació de l'exposició
Peu de foto
Moment de la presentació de l'exposició
Sílvia Mas, vicerectora del Campus Manresa i degana de la FCSocials de Manresa
Peu de foto
Sílvia Mas durant la presentació de l'exposició
Fina Tapias durant la presentació
Peu de foto
Fina Tapias durant la presentació
El president de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy
Peu de foto
El president de la Fundació Universitària del Bages, Marc Aloy
Detall de l'exposició
Peu de foto
Detall de l'exposició
Detall de l'exposició
Antoni Llobet i Marc Aloy visitant l'exposició
Peu de foto
Antoni Llobet i Marc Aloy, visitant l'exposició
Detall de l'exposició

Una exposició de la UdL i UManresa posa en valor el llegat de Josep Maria Aloy i el seu Centre de Documentació

13.02.2024
Share

El vestíbul de l’edifici principal d’UManresa acull fins al dia 22 de març l’exposició titulada “El llibre, una finestra oberta al món”. La mostra fa referència a les diferents facetes de Josep Maria Aloy en relació amb l’obra de Josep Vallverdú i el seu compromís amb la divulgació i la dignificació de la literatura infantil i juvenil, com també amb la promoció de la lectura en llengua catalana. L’exposició amplia la mostra prèvia organitzada pel Servei de Biblioteques de la Universitat de Lleida titulada “Fons Josep Maria Aloy: mostra bibliogràfica”, que l’ha cedida a UManresa. L’ampliació de l’exposició s’ha fet aprofitant el material i la documentació que forma part del Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil Josep Maria Aloy. Amb l’aportació de nou material, l’exposició reforça l’apartat dedicat al vessant d’Aloy com a crític, divulgador i curador literari especialitzat en literatura infantil i juvenil en llengua catalana i la de promotor de la lectura des de les primeres etapes educatives.  

Un llegat repartit entre la UdL i UManresa 

L’exposició s’emmarca en el compromís de la Universitat de Lleida (UdL) i del Campus Manresa de la UVic-UCC de fer divulgació del llegat de Josep Maria Aloy i de donar continuïtat a la tasca que va fer en vida per contribuir a la dignificació de la literatura infantil i juvenil en català. La UdL és dipositària del llegat relacionat amb la figura de Josep Vallverdú i UManresa, de tot el fons bibliogràfic de literatura infantil i juvenil.

El fons cedit a la UdL, l’integren 283 llibres, 45 exemplars de 22 revistes i documentació personal, entre la qual hi ha fotografies, correspondència i reculls de premsa, entre d’altres, entorn de la figura de Josep Vallverdú. En destaca el manuscrit original de la novel·la Rovelló. En el cas d’UManresa, el fons de literatura infantil i juvenil està integrat per 8.000 llibres, així com per documentació relacionada amb la seva tasca de divulgador i crític de la literatura en català per a infants i joves. Tota aquesta documentació forma part del Centre de Documentació en Literatura Infantil i Juvenil, ubicat a l’edifici FUB4, que centralitza els estudis i els serveis d’Educació d’UManresa.  

Aloy i les seves facetes

L’exposició original de la UdL presenta les diferents facetes d’Aloy en relació amb l’obra de Vallverdú: la d’autor, la de biògraf de Vallverdú, la de crític i divulgador, i la de curador de l’obra de Vallverdú.  

A UManresa, l’exposició ha crescut amb documentació del Fons Aloy, que reforça la seva figura com a promotor de la lectura infantil i juvenil, curador, divulgador i crític de la literatura catalana adreçada a infants i joves. La documentació s’exposa en sis vitrines, dues de les quals estan dedicades a la relació entre Vallverdú i Aloy; dues més, al vessant de crític i divulgador, i una, a la tasca de curador de l’obra de Joana Raspall. La darrera de les vitrines es dedica a la figura de Josep Maria Aloy com a autor.  

El procés de catalogació del llegat de Josep Maria Aloy a UManresa

La catalogació del fons Aloy a UManresa va a càrrec de Trini Riu, responsable de la catalogació de la Biblioteca Universitària del Campus Manresa (BCUM), que compta amb el suport de Yolanda Delgado, becària del grau en Mestre d’Educació Infantil d’UManresa, que es fa càrrec de l’etiquetatge i segellat dels llibres, així com de llistar els ISBN de tots els documents que formen part del fons.  

En aquests moments, dels 8.000 títols que formen part del llegat, 3.500 ja estan catalogats. Ara com ara, tots els llibres catalogats del fons es poden consultar físicament al Centre de Documentació. També s’estudia la possibilitat de posar en funcionament el servei de préstec, un cop catalogat tot el fons.  

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns