Skip to main content

Internacional

Brusselles acull C4S Manresa

Brussel·les acull l’Assemblea General del projecte Communities for Sciences

26.11.2021
Share

La posada en marxa dels Community Living Labs va centrar bona part del treball del grup d’investigadors del projecte Communities for Sciences (C4S) - Towards Promoting an Inclusive Approach in Science Education durant l’Assemblea General del seu consorci, que va tenir lloc a Brussel·les, el 17 i 18 de novembre de 2021. Els Community Living Labs són proves pilot amb l’objectiu d'utilitzar la ciència com a eina inclusiva de les diverses comunitats de l’entorn, tot fent èmfasi especial en la coparticipació d’aquelles que es troben en risc de vulnerabilitat. Les persones participants van aprofitar la trobada internacional per posar-se d’acord sobre aspectes com ara les eines per a la recollida de les dades del treball de camp de la recerca, el compliment de les exigències ètiques i legals, la comunicació dels resultats, l’impacte real de les iniciatives de ciència inclusiva en l'àmbit local, l’autoqüestionament crític i la revisió de les pràctiques i els rols institucionals per promoure amb coherència els valors d’inclusió o la coordinació entre les diferents iniciatives.

El campus Kanal de l’ErasmusHogeschool Brussel va acollir l’assemblea, que es va celebrar a l’espai del Wonderlab, un laboratori de ciència de la universitat belga específicament pensat per a la formació de les futures mestres i educadores en Didàctica de la Ciència a les Primeres Edats. Es tracta d’una instal·lació similar a la que gestionen altres institucions implicades en el projecte, com ara el Lab 0_6, ubicat al campus Manresa de la UVic-UCC, la Giocheria del municipi italià de Sesto San Giovanni o Galileo Progetti Kft.

Punt de trobada entre recerca i docència universitària i pràctica pedagògica

Els espais de ciència gestionats per les entitats que participen en el C4S comparteixen la voluntat de fomentar una vivència positiva de la ciència entre els infants de 0 a 16 anys i d’encomanar-los l’hàbit de fer-se preguntes sobre l’entorn, plantejar-se hipòtesis per donar-hi resposta i comprovar-les a partir de l’experimentació directa amb materials i fenòmens naturals. En tots els casos, van més enllà del treball estrictament acadèmic i duen a terme activitats específicament dirigides a grups d’escolars i, en alguns casos, també a infants acompanyats de les seves famílies, en una combinació equilibrada de recerca, docència universitària i pràctica pedagògica.

El projecte C4S permet que aquests laboratoris de ciència, vinculats o no a institucions universitàries, consolidin el seu paper com a espais per a la recerca sobre educació científica inclusiva. A més, la col·laboració en el marc del programa europeu Horizon 2020 els permet generar sinergies positives amb universitats que formen mestres i educadors i/o que tenen grups de recerca en Educació en diferents països europeus. S’espera que, d’aquest treball conjunt, en surtin conclusions i orientacions per a una educació científica més inclusiva, per ser incorporades tant en un pla acadèmic per part de les universitats, com, des d’un punt de vista organitzatiu i estratègic, per part dels responsables tècnics i polítics dels poders públics. El projecte també pretén mobilitzar les comunitats en risc de ser vulnerabilitzades perquè hi participin activament, al mateix temps que es fa visible la seva aportació a la comunitat científica.

L’octubre de 2020, el C4S va iniciar el seu treball i està previst que s’allargui fins al setembre de 2023. Durant els primers mesos, ha organitzat trobades, tallers i jornades de formació en línia, tant adreçades als seus membres com obertes a educadors interessats en l’educació científica inclusiva. També ha realitzat entrevistes a persones expertes de perfils diversos en ciència i ha publicat articles d’opinió o anàlisi per a diferents mitjans. D’altra banda, ha realitzat una revisió força exhaustiva de la literatura científica i també de llibres infantils existents sobre el tema, com a pas previ a les experiències locals o Community Living Labs, que han de convertir-se en terreny per al treball de camp de la recerca compartida.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns