Skip to main content

Institucional

1a pedra nou edifici FUB
1a pedra nou edifici FUB
1a pedra nou edifici FUB
1a pedra nou edifici FUB

El campus Manresa de la UVic-UCC estrenarà el curs 2022-2023 un edifici especialitzat en educació

21.09.2021
Share

El campus Manresa de la UVic-UCC va iniciar el passat mes de setembre les obres de l’edifici FUB4 Educació, una construcció que concentrarà totes les activitats i serveis de l’àmbit educatiu de la universitat. L’edifici neix amb una vocació de servei, de punt de trobada, intercanvi i desenvolupament de la comunitat educativa de la Catalunya Central. La construcció de l’edifici permetrà incorporar un nou servei educatiu a la universitat: una llar d’infants vinculada als estudis de CFGS d’Educació Infantil i del grau de Mestre d’Educació Infantil. Tant el nou edifici com la llar d’infants entraran en funcionament el curs 2022-2023. El projecte permetrà visualitzar l’expertesa dels professionals de la Facultat de Ciències Socials en aquest àmbit, en el qual s’ha posicionat, principalment, en la promoció de l’educació científica a les primeres edats. 

Cinquè edifici de la universitat

L’edifici FUB4 Educació serà el cinquè del campus Manresa, que actualment compta amb un edifici principal, la FUB1, que concentra els serveis administratius, el Centre Internacional de Formació Contínua, el Servei d’Idiomes i part de l’aulari de la institució; la FUB2, seu del Campus Professional i del Lab 0-6; la FUB3, a la seu de l’antic Escorxador, que actualment acull l’aulari especialitzat del grau en Fisioteràpia de la Facultat de Ciències de la Salut; i la Clínica Universitària, un equipament docent i assistencial que conviu amb el Centre d’Innovació en Simulació, el CISARC, un equipament de 1.000 metres quadrats especialitzat en la metodologia docent de la simulació.

La nova construcció s’ubica entre els edificis de la Clínica Universitària i la residència d’estudiants, a l’avinguda universitària, a l’espai que fins ara ocupava l’aparcament en superfície entre els dos edificis. Serà una construcció de planta baixa més dos pisos, que s’està prefabricant amb un sistema modular, que s’ha encarregat a l’empresa bagenca Compact Habit. La primera pedra de l’edifici es va col·locar el passat mes de setembre i abans d’acabar l’any està previst que s’instal·lin els mòduls que constituiran l’edifici. La construcció suposa una inversió de 3,95 M€, que el campus Manresa afronta amb un préstec bancari i una aportació de fons propis. 

Un edifici singular per a l’educació

L’edifici acollirà els usos vinculats a la docència, tant la relacionada amb el Grau en Mestre d’Educació Infantil com la del Cicle Formatiu de Grau Superior en Educació Infantil, la de màsters i postgraus de l’àmbit pedagògic i la vinculada a la recerca i la innovació educatives. També serà l’edifici on s’ubicaran tots els serveis educatius adreçats als centres i professionals docents i al conjunt de la ciutadania. En aquest sentit s’hi traslladaran les instal·lacions del Lab 0-6, el centre per a la promoció de l’educació científica a les primeres edats, actualment ubicades a la FUB2, i el Centre d’Innovació i Formació Educativa (CIFE), dedicat a la formació permanent de docents de totes les etapes educatives. La principal novetat del nou edifici serà la creació d’una escola bressol vinculada als estudis tant de tècnic superior en Educació Infantil com  de Mestre en Educació Infantil que estarà oberta a la ciutat i que acollirà 41 infants fins als 3 anys. Totes aquestes especificitats s’han tingut en compte per part de l’arquitecte, Manel Parés, en el disseny de l’edifici i dels espais i serveis que haurà d’acollir la construcció.

Donar resposta al creixement del campus Manresa

La construcció del nou edifici respon a la necessitat de la universitat de dotar-se de nous espais per fer front a les previsions de creixement en els pròxims anys. L’increment del nombre d’estudiants de grau de tot el campus ha estat d’un 24% en els darrers cinc anys, mentre que en el cas de la formació continuada l’increment ha estat del 180%. Pel que fa a les activitats i serveis relacionades amb l’àmbit educatiu, en aquest període també s’ha consolidat el Lab 0-6 com a servei educatiu al servei per a la divulgació científica a les primeres edats, amb una mitjana anual de 13.000 infants participants en les seves activitats. Així mateix, el Centre d’Innovació i Formació (CIFE) a UManresa ha format més de 900 docents de les diverses etapes del sistema educatiu durant els dos primers cursos d’existència. 

Especialització dels edificis FUB

La construcció forma part de l’estratègia de la universitat per fer créixer i concentrar les activitats dels àmbits d’Empresa i Educació perquè tinguin visibilitat i una personalitat diferenciada dins del campus universitari, tal com ja succeeix amb els estudis de l’àmbit de les Ciències de la Salut. L’objectiu és incrementar l’alumnat de l’àmbit de les ciències socials tant en els estudis existents com amb nova oferta formativa i crear nous serveis que permetin fer més permeable el coneixement de la universitat a la ciutat i al conjunt de la societat. Així mateix, a més de la construcció de l’edifici FUB 4 Educació, les activitats relacionades amb el món de l’empresa es concentraran a l’actual edifici FUB2, que actualment acull el Campus Professional, el Lab 0-6 i el Departament de Comunicació i Màrqueting de la institució.

Un campus integrat de 25.500 metres quadrats

Amb la construcció del nou edifici, UManresa – Fundació Universitària del Bages referma l’aposta per fer un creixement compacte i integrat a la zona universitària del nord de la ciutat de Manresa. En aquests moments, el campus universitari ocupa una superfície de 25.552 metres quadrats, ubicat entorn de l’avinguda Universitària. UManresa té les seves instal·lacions en aquesta zona des de l’any 2002, quan s’hi va ubicar el primer edifici, la FUB1.

La constructora

La construcció de l’edifici va a càrrec de l’empresa bagenca Constructora d’Aro, una empresa amb una llarga trajectòria en el sector. La construcció es fa a través de la seva divisió Compact Habit, que ha desenvolupat un innovador sistema constructiu basat en la construcció industrialitzada d’edificis a través de mòduls tridimensionals apilables. En aquests moments, a les instal·lacions de Compact Habit a Cardona s’estan construint els mòduls que conformaran el nou edifici.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns