Skip to main content

Institucional

Donació del fons de literatura infantil i juvenil

UManresa tindrà el fons de literatura infantil i juvenil en català més gran del país gràcies a la donació del llegat de Josep M. Aloy

09.12.2021
Share

El campus Manresa de la UVic-UCC ha rebut en donació la biblioteca de literatura infantil i juvenil que va reunir Josep Maria Aloy (Manresa, 1948 -2020) al llarg de la seva vida. Es tracta del fons especialitzat en català més important del país i està format per uns 8.000 títols que aquest expert en literatura infantil i juvenil va reunir des de finals dels anys 80, quan les editorials van començar a fer-li arribar els títols que publicaven en aquest camp. El fons formarà part del Centre de Documentació en Educació, que s’ubicarà a l’edifici FUB 4 – Educació, actualment en construcció. La família i la Comissió Josep M. Aloy, encarregada de vetllar per la conservació i divulgació del seu llegat, han decidit donar aquest fons a la Universitat, per tal que continuï essent una eina de promoció de la lectura al servei de mestres i altres persones vinculades a l’educació d’infants i joves. Aquest mes de desembre s’ha fet la signatura del conveni segons el qual la família cedeix aquest llegat. La cessió s’ha fet coincidir amb la celebració d’un acte, que s’ha fet al campus UManresa, en memòria de Josep Maria Aloy.  

El compromís que ha assumit la Fundació Universitària del Bages en l’acceptació del llegat ha estat catalogar el fons, conservar-lo i posar-lo a disposició de mestres i educadors per promoure la lectura entre infants i joves. El Centre de Documentació on es farà aquesta tasca divulgativa durà el nom de Josep Maria Aloy. Per a la directora del grau en Mestre d’Educació Infantil, Montserrat Pedreira, aquesta aportació és una molt bona manera “de posar en marxa el nostre centre de documentació, que pretenia anar creixent a poc a poc, però que començarà a funcionar amb un llegat de primer nivell”.  L’escriptora i pedagoga Teresa Duran, present a l’acte de signatura de la cessió, va destacar l’exhaustivitat de la col·lecció que rebrà la Universitat, la qual cosa la convertirà en una eina indispensable per a qualsevol que vulgui estudiar la literatura infantil i juvenil escrita en català. En aquest mateix sentit, la pedagoga Marta Luna, també present a l’acte, va subratllar “la necessitat d’utilitzar aquest fons perquè noves generacions de mestres aprenguin a transmetre el gust per la lectura, imprescindible per accedir a un bon domini de la llengua, que és el que, al final, obre portes a la vida”. 

La vídua de Josep M. Aloy, Fina Tàpias, està convençuda que a ell li hauria costat desfer-se del llegat en vida, però que “estaria orgullós de posar-lo al servei de mestres, estudiosos, alumnes i públic en general”. Segons Tàpias “no podia ser més adient que el gruix més ampli del seu llegat quedi dipositat en l’espai de formació de futurs mestres d’educació infantil i primària i concretament, a Manresa”. Igualment, va valorar el fet que la col·lecció pugui mantenir la seva integritat. 

El criteri que ha seguit la Comissió Josep M. Aloy a l’hora de decidir el destí final del seu llegat ha estat que les cessions contribueixin a l’estudi, la promoció i la divulgació de la literatura infantil i juvenil i fer-ho vetllant perquè el material sigui accessible a persones que el puguin fer servir. En aquest sentit, està previst que aviat se signi una nova cessió del fons especialitzat en Josep Vallverdú que, com a biògraf d’aquest escriptor, va aplegar Aloy. En aquest cas, el llegat serà cedit a la Càtedra Màrius Torres de la Universitat de Lleida, especialitzada en autors de les Terres de Ponent. 

El trasllat dels llibres a la seva nova ubicació es farà efectiu la pròxima primavera, quan estiguin acabades les obres del nou edifici FUB 4 – Educació. El fons conviurà amb tots els serveis de la Universitat dedicats a l’educació que confluiran en el nou edifici: els estudis de grau i de cicles formatius de grau superior (CFGS) en Educació Infantil; el centre per a la promoció, divulgació i recerca de l’educació científica a les primeres edats, el Lab 0-6; el Centre d’Innovació i Formació en Educació (CIFE) i, com a novetat, una llar d’infants vinculada als estudis.  

Recordant l’home que regava els llibres 

El conveni de cessió es va fer el mateix dia que UManresa va reunir familiars, amics, exalumnes i estudiosos per recordar la figura de Josep Maria Aloy. Durant l’acte, es va presentar la propera publicació d’un recull de relats, poemes i il·lustracions que té la col·laboració de 33 escriptors i 14 il·lustradors, i que durà per títol L’home que regava els llibres. Va comptar amb les intervencions de la directora del grau de Mestre en Educació Infantil, Montserrat Pedreira, del bibliotecari i membre de la Comissió Josep M. Aloy, Pep Molist, i de la vídua d’Aloy, Fina Tàpias. La pedagoga, escriptora i il·lustradora de Teresa Duran i la mestra, escriptora i pedagoga Marta Luna també van intervenir breument per reivindicar la figura del crític literari, l’una, i la importància de l’escola a l’hora de crear futurs lectors que gaudeixin amb la lectura, l'altra. 

Josep Maria Aloy (Manresa 1948-2020) va ser un divulgador i crític literari especialitzat en literatura infantil i juvenil. Una part d’aquesta tasca la va fer a través del seu blog “Mascaró de Proa” (2012 – 2019), que va ser reconegut amb el Premi Aurora Diaz-Plaja (2012). Va exercir de mestre a l’escola Badia-Solé de Manresa i va treballar com a tècnic de Justícia Juvenil al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. És autor de diversos títols com Renoi, quin conte! (1996), Una picoreta estranya (2000), La lluna, la Bruna i Et diran que llegeixis, Bernat. Mig segle de Literatura Catalana per a joves (1960-2010). Biògraf i especialista en l’obra de Josep Vallverdú, va fer de curador del recull Contes en òrbita (1991) i va escriure Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home (1998) i Retrats (2013). També va ser curador de les obres de Joana Raspall Bestiolari de Joana Raspall (2014), Olor de maduixa (2016) i Amb sabates de molsa (2018). 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns