Skip to main content

Recerca

Serie Lab 0_6
Rodatge Lab 0_6
Nena experimentant al Lab 0_6

UManresa col·labora amb Fibracat TV per produir un programa infantil per aprendre ciència a través del joc

29.09.2021
Share
Recerca

Fibracat TV, el canal de TDT en català especialitzat en dona i tecnologia, va estrenar, el passat 13 de setembre, un programa educatiu dirigit a un públic familiar on nens i nenes de fins a 6 anys participen en  activitats de ciència. S’ha rodat íntegrament al Lab 0_6, l’espai de ciència i experimentació a les primeres edats impulsat pels estudis de Mestre d’Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa i ha comptat amb l’assessorament pedagògic i científic de la directora del grau, Montserrat Pedreira. La sèrie, que duu per nom “Lab 0_6”,es planteja com una eina per apropar el coneixement científic als més petits, incentivar la seva curiositat natural per comprendre la realitat i desvetllar el seu interès per la ciència.

La primera temporada consta de 10 capítols. Cada un planteja un repte diferent a un grup d’infants com ara crear colors a partir d’elements naturals, conduir el raig de llum, , fer volar un planador, pastar boles de terra resistents, fer surar objectes a l’aigua o fabricar bombolles de diferents mides, entre altres. També s’ha dedicat un capítol específicament a observar i entendre com els nadons es relacionen amb el seu entorn i aprenen a partir de la seva interacció amb diferents elements que tenen al seu abast.

Crear referents femenins en ciència

En paral·lel, la sèrie també es proposa donar a conèixer referents femenins en l’àmbit de la ciència. Per això, cada episodi inclou una conversa de la conductora del programa, Marta Llebaria, que és també educadora del Lab 0_6, amb una científica. Durant aquest diàleg, totes dues exploren les aplicacions que el repte afrontat pels nens i nenes durant el programa en forma de joc pot tenir en el dia a dia de les persones o en la indústria. Hi han participat, entre altres, la geòloga Eulàlia Costa, l’òptica optometrista Alba Borràs o l’enginyera de processos Aida Garcia Ríos.

Formació, divulgació i recerca al Lab 0_6

El centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats, el Lab 0-6 d’UManresa, es va posar en marxa l’any 2016. Es tracta d’un espai obert a escoles i famílies que treballa amb l’objectiu d’acostar la ciència als infants més petits aprofitant l’expertesa en aquest àmbit dels docents vinculats al Grau en Educació Infantil de la Facultat de Ciències Socials de Manresa. Anualment, hi passen, de mitjana, uns 15.000 infants per participar en les seves activitats d’experimentació i d’apropament a la ciència.

El Lab 0-6 és també un espai per a la investigació. Aquest treball es canalitza a través del grup de recerca GRENEA (Grup de Recerca en Educació, Neurociència, Experimentació i Aprenentatge) que impulsa iniciatives de transferència per reflexionar, fer propostes i avançar en la incorporació de l’experimentació científica a les aules d’educació infantil. És una tasca que traspassa fronteres i que s’ha traduït en accions d’assessorament internacional i, darrerament, en el lideratge del projecte H2020, Communities for Sciences.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns