Skip to main content

Institucional

Investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa
Investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa
Investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa
Investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa
Investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa

Lluís Bassat: “La professió es pot aprendre, però els valors humans s’han de dur posats”

05.11.2021
Share
Institucional

L’acte d’investidura de Lluís Bassat Coen com a doctor honoris causa per la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) que es va celebrar el dijous 4 de novembre va omplir la sala Ramon Montanyà del teatre L’Atlàntida de Vic. Prop de 500 persones, entre doctors, professors i membres de la comunitat universitària, a més de familiars, amistats i col·laboradors del reconegut publicista, fundador d’Ogilvy & Mather, van acompanyar presencialment l’homenatjat. La cerimònia va ser presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i pel tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Josep Arimany.

Bassat va centrar el seu discurs d’agraïment per la distinció rebuda en els valors humans dels comunicadors, ja que segons va dir, “la professió es pot aprendre però els valors humans s’han de dur posats”. El publicista va començar afirmant que “amb esforç, voluntat i tenacitat, s’aconsegueix arribar on no s’arriba només amb intel·ligència”, també va ressaltar la importància que té la proactivitat. A partir d’experiències vitals i records professionals, Bassat es va referir també al valor de la modèstia i la humilitat, intrínsec en el món de la publicitat: “Un bon professional no diu mai: jo he pensat, jo he tingut una idea”, sinó que parla en plural, va subratllar abans d’afegir que “la lleialtat no està renyida amb l’ambició, valor humà imprescindible per a progressar”.

El nou doctor honoris causa també es va referir durant la seva intervenció al paper fonamental que té l’educació: “La bona educació és un gran valor que normalment devem als nostres pares, però és un mèrit nostre mantenir-la i fer-la créixer”. Al llarg del seu discurs, Bassat va recordar i va donar les gràcies a moltes de les persones que l’han ajudat en la seva professió, i va fer una menció especial a la seva esposa Carmen Orellana en un dels moments més emotius de l'acte. En el transcurs del seu parlament Bassat va dir que “un dels valors humans més importants és la visió de futur”, a més a més de la creativitat, requisit primordial en el seu àmbit. “La creativitat és el valor humà més cobejat en el món de la publicitat. És la raó de ser de la nostra professió. Si no hi hagués creatius i els creatius no poguessin treballar amb llibertat no hi hauria publicitat”, va remarcar. L’homenatjat va fer un repàs d’anècdotes i de companys de feina des dels seus inicis, així com dels seus principals treballs i campanyes publicitàries, entre les quals va destacar les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, de les quals va ser-ne el màxim responsable.

Un referent de la publicitat

La investidura de Lluís Bassat com a nou doctor honoris causa va ser una proposta de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC) de la Universitat a través del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial. Josep Burgaya, degà d’aquesta facultat i padrí del doctorand, va justificar aquesta decisió druant el discurs d'apadrinament “com a reconeixement a una trajectòria com a publicista i comunicador, per la seva vinculació amb el país i el seu progrés material, cultural i humà i per ser portador i dipositari d’uns valors que també volem que siguin els nostres”. Alguns d’aquests valors són l’honestedat, l’exigència, la qualitat, la creativitat, el rigor i “l’amor a una professió practicada de manera àmplia, intensa i responsable”. Al mateix temps, va subratllar Burgaya, “Bassat és un gran humanista i un referent en l’àmbit de la cultura del nostre país en la seva dimensió de protector i col·leccionista d’art”.

El coordinador del grau en Màrqueting i Comunicació Empresarial, Santiago Jordán, va ser l’encarregat de fer la laudatio, durant la qual va recordar que Bassat va convertir la seva primera agència de publicitat, Bassat y Asociados (1975), en el primer grup publicitari del panorama espanyol. Jordán va destacar, des del punt de vista professional, que “en l’àmbit de la creativitat, del màrqueting i de l'empresa, Lluís és un català universal”. Des del punt de vista de la responsabilitat social, va fer èmfasi en la creació de la Fundació Carmen & Lluís Bassat, que entre altres objectius promou l’ajuda a persones amb dificultats diverses. “Tenim davant nostre un empresari d’èxit, un creatiu brillant, un estrateg, un constructor de marques, un mecenes cultural, però, i més important, una molt bona persona, molt exigent però molt humana”, va dir Jordán.

“És i serà un model per a l’alumnat”

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va exposar en el seu parlament la notable relació que Lluís Bassat va tenir amb les universitats i la seva projecció internacional, “inherent a un professional de la seva categoria”. En aquest sentit, el rector va destacar la important vocació de la UVic-UCC “de projectar-se al món alhora que manté el seu arrelament al territori que li és proper i al qual dona servei”. Baños també va fer referència a la sensibilitat social i cultural de Bassat, motiu pel qual “és i serà un bon model per a l’alumnat de tots els estudis que aquesta institució imparteix en els àmbits de la comunicació, el màrqueting o el disseny però també per als de la resta de disciplines acadèmiques”. Després de les seves paraules, el rector va imposar a Lluís Bassat la caplletra que distingeix el nou doctor honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol.

Josep Arimany, tinent d’alcalde i regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic i patró de la Fundació Universitària Balmes, va ressaltar que “la personalitat i el prestigi que té reconeguts el Dr. Lluís Bassat no coneixen fronteres, tota vegada se sustenten d’una manera especial en la seva intel·ligència comercial a bastament contrastada, així com en la facilitat comunicadora”. Tot seguit, Arimany va fer un repàs històric de la ciutat i dels orígens de la UVic-UCC, una institució que “es consolida com un model de prestigi dins del sistema universitari català pel seu model de governança, pel tracte personalitzat que ofereix als estudiants i per la qualitat dels ensenyaments impartits pels seus docents”.

Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, va encetar l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del patronat de la FUBalmes de nomenament de doctor honoris causa a Lluís Bassat.

L’acte va comptar amb la interpretació de diverses peces musicals per part del grup vocal format per Judit Muñoz, soprano; Mariona Lloberta, mezzosoprano; Oriol Guimerà, tenor; i Ferran Albrich, baríton, i va acabar amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur. Posteriorment, els Emboirats, la colla castellera de la UVic, va fer un pilar en honor al nou doctor.

Consulta el llibret de l'acte

Consulta la galeria d'imatges de l'acte

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns