Skip to main content

Recerca

Fons Josep Aloy - 1
Fons Josep Aloy - 2
Fons Josep Aloy - 3
Fons Josep Aloy - 4

UManresa ja disposa del fons de literatura infantil i juvenil en català més important del país, el fons Josep Maria Aloy

12.07.2022
Share
Recerca

El Campus Manresa de la UVic-UCC inaugurarà el pròxim 13 de juliol el Centre de Documentació Josep Maria Aloy, ubicat a la planta baixa del nou edifici FUB4 – UEducació. El centre s’ha nodrit del fons de 8.000 títols que el crític i expert en literatura infantil i juvenil va aplegar des dels anys 80 fins a la seva mort, l’any 2020. Una comissió, integrada per amics i experts en literatura, s’ha encarregat de vetllar perquè es faci un bon ús de tot el llegat de Josep Maria Aloy. Aquesta comissió va creure que posar-lo a disposició de futurs mestres i investigadors i donar-lo a una institució universitària de la seva ciutat era el millor destí que podia tenir. Una decisió que la seva parella, Fina Tàpias, comparteix i que està convençuda “que hauria fet molt feliç el Josep Maria”. 

El trasllat dels llibres del domicili de Josep Maria Aloy fins a la Universitat s’ha fet durant el mes de juny i la seva instal·lació al centre de documentació que durà el seu nom s’ha allargat durant setmanes pel gran volum de títols i de documents que conté. Un cop fet aquest trasllat, es catalogarà tot el fons, que és un dels compromisos que va adquirir UManresa en el moment d’acceptar-ne la cessió. També està previst constituir una comissió d’experts que treballi en propostes de dinamització del fons, amb l’objectiu que serveixi per a la promoció de la lectura entre infants i joves. Paral·lelament, el fons serà un atractiu per a persones que facin estudis de magisteri i per a persones investigadores interessades en la literatura infantil i juvenil, ja que disposa de col·leccions completes dels principals autors catalans.  

Actualment, el fons Josep Maria Aloy constitueix el fons de literatura infantil i juvenil en català més important de Catalunya.  Aloy va començar-lo a finals dels anys 80 i va anar creixent fins als 8.000 títols que l’integren en l’actualitat gràcies als llibres que els editors li feien arribar. 

Un expert en literatura infantil i juvenil i biògraf de Josep Vallverdú

Josep Maria Aloy (Manresa, 1948-2020) és especialment conegut pel seu paper de biògraf de Josep Maria Vallverdú. De fet, el seu fons vinculat a aquest autor serà cedit a la Universitat de Lleida (UdL). Més enllà d’aquest paper, Aloy va ser també un reconegut divulgador i crític literari en el camp de la literatura infantil i juvenil amb l’objectiu de posar en valor els autors catalans i la literatura adreçada a infants i joves. Part d’aquesta tasca la va fer a través del seu blog “Mascaró de Proa”, en el qual va escriure setmanalment entre els anys 2012 i 2019. Aquest blog va ser reconegut amb el Premi Aurora Diaz-Plaja l’any 2012.

És autor de diversos títols de narrativa infantil i juvenil, com Renoi, quin conte! (1996) i Una picoreta estranya (2000), i de poesia infantil, com La lluna, la Bruna. Com a especialista en l’obra de Josep Vallverdú, va fer de curador del recull Contes en òrbita (1991) i va escriure Camins i paraules: Josep Vallverdú, l’escriptor i l’home (1998) i Retrats (2013). En el camp dels estudis literaris, és l’autor del volum Et diran que llegeixis, Bernat. Mig segle de Literatura Catalana per a joves (1960-2010) i curador de les obres de Joana Raspall Bestiolari de Joana Raspall (2014), Olor de maduixa (2016) i Amb sabates de molsa (2018).

Professionalment, va exercir de mestre a l’escola Badia-Solé, de Manresa. També, durant més de trenta anys va treballar com a tècnic de Justícia Juvenil al Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns