Skip to main content

Comunitat Universitària

Som Virus Albert Altés
Fins al final de la vida

Novetats editorials de la recta final de l’any

13.12.2021
Share

En el transcurs dels darrers mesos, han vist la llum diverses obres editorials vinculades a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), sigui perquè les persones que les firmen imparteixen docència o fan recerca a la institució o sigui perquè hi estan vinculades d’alguna manera o altra. Coincidint amb el darrer número de l’any del Som U, recollim algunes d’aquestes publicacions.

El primer és Som virus, d’Albert Altés, que és l’obra guanyadora del primer premi d’assaig Ricard Torrents i Bertrana organitzat per Eumo Editorial i la UVic-UCC. Som virus explica d’una manera entenedora i planera la funció dels virus al llarg del temps, des de l’origen de la vida fins als nostres dies, i el paper que han tingut com a motors de l’evolució, com a creadors de nous gens i com a generadors de diversitat. El llibre comença situant el lector en la naturalesa dels virus i el paper d’aquests en el cos humà i en la formació de l’ADN. Albert Altés es va especialitzar en Hematologia a l’Hospital de Sant Pau de Barcelona i ha compaginat la pràctica clínica amb la recerca i l’activisme social. Actualment és professor a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i cap del Servei d’Hematologia de la Fundació Althaia.

La segona a destacar és Fins al final de la vida, un llibre publicat per Eumo Editorial amb l’objectiu d’acompanyar i cuidar les persones fins a l’últim dia. En són els autors el director de la Càtedra de Cures Pal·liatives de la UVic-UCC i metge especialista en Medicina Interna, Oncologia i Medicina Pal·liativa, Xavier Gómez-Bastiste; la infermera Anna Formiguera, i la psicooncòloga i psicòloga de cures pal·liatives Mariona Vilaclara. La redacció ha anat a càrrec del periodista Xavier Bardolet. Fins al final de la vida, recull situacions reals, explicades pels pacients o els seus cuidadors. El llibre tracta tots els aspectes del procés del final de vida amb recomanacions específiques per abordar-los: des de la gestió d’emocions, com la tristesa o la por, fins a la manera de comunicar la notícia, la relació amb l’equip assistencial, la presa de decisions d’acord amb els valors de cada persona, l’acompanyament espiritual o la preparació del comiat.

Per part d’Elisava destaca la publicació The goods of design. Professional ethics for designers, d'Ariel Guersenzvaig, doctor en Teoria del Disseny per la Universitat de Southampton; MA en Ètica per la Universitat de Birmingham, i professor d’Elisava. Un llibre sobre l'impacte social i mediambiental del treball dels dissenyadors i la conscienciació d’aquest col·lectiu sobre les conseqüències de les seves accions. La publicació aborda els problemes ètics del disseny, un àmbit que, a diferència de l'educació o la infermeria, no té principis professionals generalitzats per abordar-los. Tanmateix, el llibre examina aquesta disciplina amb una visió crítica i reflexiva, i proporciona una direcció normativa a tall de guia per als dissenyadors i dissenyadores professionals. En format digital, destaca també Impact through design, un resum dels projectes d’Elisava Research realitzats durant l’any passat amb l’objectiu de generar i transferir coneixement, inspirar, educar, instigar el canvi i sacsejar el sistema. Pot descarregar-se gratuïtament aquí.

Finalment, Catalan physicians’ contributions to Medicina: A historial view through eponyms, que firmen Elena Guardiola, metgessa i investigadora associada a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, i Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC i professor de la seva Facultat de Medicina. En medicina és comú denominar signes físics, síndromes o malalties amb el nom d’aquelles personalitats que les van descriure per primera vegada. Aquest llibre recull les aportacions que Catalunya ha fet a la medicina universal al llarg de la història, moltes de les quals no s'acaben de conèixer prou. Després de recopilar un centenar de contribucions de metges catalans a la història de la medicina, Guardiola i Baños van seleccionar en aquest llibre un total de 26 epònims, tots relacionats amb figures rellevants de la medicina catalana. El llibre està disponible a la pàgina web de la Fundació Dr. Antoni Esteve per a la seva descàrrega gratuïta.

Aquestes quatre obres són les que han aparegut al mercat al llarg dels darrers mesos d’aquest any signades per membres de la comunitat universitària. Al llarg del 2021, però, han estat moltes altres les persones que han publicat llibres. En total hi ha hagut una vintena de llibres on hi ha hagut col·laboradors de la UVic-UCC, sense comptar els capítols en altres publicacions.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns