Skip to main content

Docència

Pacient amb disfàgia menjant un aliment adaptat

La tesi d’un docent d’UManresa estudia l’impacte d’aliments impresos en 3D en la qualitat de vida de persones amb disfàgia

Share

Els dies 15, 16 i 23 de febrer es posaran a prova sis menús complets elaborats amb la metodologia d’impressió d’aliments en 3D per avaluar quin impacte pot tenir l’ús d’aquesta tecnologia en la qualitat de vida de persones amb disfàgia. La prova forma part de la tesi doctoral del docent del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, Daniel Garcia Gutiérrez, que vol confirmar científicament que hi ha un impacte positiu en l’ús d’aquesta tecnologia. La tesi analitzarà també l’impacte econòmic d’un programa d’alimentació basat en la impressió 3D. 

La tesi té el seu origen en les necessitats derivades de l’envelliment de la població i l’allargament de l’esperança de vida de les persones, que es tradueix en l’aparició de patologies com la disfàgia (dificultat per empassar-se o deglutir els elements líquids o sòlids per afectació d’una fase de la deglució o més d'una), amb una incidència d’entre el 27% i el 93% en la població major de 64 anys. Patir disfàgia provoca, entre altres problemes, l'aïllament social, així com trastorns psicològics derivats d’aquest aïllament i de la por a un possible ennuegament. D’altra banda, la manca de diversitat de recursos alimentaris genera monotonia i cansament nutricional. 

La realització de la prova dels menús s’emmarca en el projecte d’impressió en 3D adreçat a persones amb disfàgia NutriAlth3D, que lidera la Fundació Althaia amb la col·laboració de l’Escola d’Hoteleria Joviat, la Fundació Universitària del Bages i l’Ajuntament de Manresa.

Els menús inclouran dos plats i postres, i han estat validats prèviament nutricionalment per part d’experts en nutrició i disfàgia. Les propostes gastronòmiques són una creació dels estudiants de l’Escola d’Hoteleria Joviat, que han rebut formació per part de nutricionistes, dietistes, metges, endocrinòlegs, metges rehabilitadors, logopedes, cuiners i experts en la tecnologia 3D de la Fundació Althaia. 

Prèviament a la prova que es farà dels menús complets, en una primera fase, el projecte va treballar en l’elaboració de plats impresos en 3D que respectessin el gust original i que tinguessin una textura agradable i una densitat adequada per a la deglució. Les primeres proves es van fer amb usuaris del Centre de Disminuïts Físics del Bages i pacients del Servei de Rehabilitació. 

En el projecte també hi col·laboren Natural Machines, Sosa, Mengem Bages, Agrana i Cal Pujolet. 

NutriAlth3D és un projecte que forma part del MAP+, hub d’innovació i tecnologia al servei de la medicina i l’atenció personalitzades, que colideren la Fundació Althaia, la Fundació Universitària del Bages – UManresa i Avinent. MAP+ té com a objectiu impulsar projectes d’innovació i validar-los científicament. 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns