Recerca
Passejades amb tricicles adaptats per augmentar el benestar de les persones grans o amb problemes de salut mental
Els sentiments de solitud i aïllament són freqüents en molts col·lectius, com ara el de la gent gran i el de persones amb problemes de salut mental o de mobilitat. Per donar resposta a aquesta problemàtica, el projecte de rehabilitació “No limits bikes” -gestionat a la Catalunya Central per la cooperativa AURORA-, ofereix serveis terapèutics amb tricicles adaptats per a persones grans o amb algun tipus de diversitat funcional o problemàtica de salut mental per tal de millorar el seu benestar general i fomentar la seva participació social. Amb l’objectiu de valorar i quantificar científicament l’impacte que aquest projecte té en la salut de la seva població diana, la cooperativa AURORA va encarregar un estudi al grup de recerca en Salut Mental i Innovació Social (SaMIS) del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials (CESS) de la UVic-UCC, coordinat per l’investigador Salvador Simó, del qual se'n va conèixer els resultats durant les primeres setmanes del curs actual.
“Sabíem que hi ha un benefici social i de salut al darrere d’aquest projecte, la gent que hi participa gaudeix i es nota de seguida, però ens faltava tenir un valor científic per avaluar que és terapèutic i funciona”, explica Marc Barnolas, coordinador del projecte. Tot i que el projecte s’ha portat a terme de manera experimental en poblacions com ara Vic i Ripoll, l’estudi s’ha centrat en les persones usuàries de l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Manlleu i de la residència de Salut Mental de Manlleu durant la pandèmia per covid-19. En total, al projecte hi han participat 28 persones: 14 persones grans amb problemes de mobilitat i 14 persones amb problemes de salut mental. Durant el primer semestre del 2021 van fer una vuitantena de passejades amb tricicle adaptat que van suposar unes 130 hores de passeig i més de 700 quilòmetres recorreguts pel municipi de Manlleu. A la recerca també hi van participar 8 riders que conduïen els tricicles i dos professionals de referència, dels Serveis Socials de l’Ajuntament de Manlleu i d’Osonament.
El projecte “No limits bikes” s’ha continuat portant a terme durant el mes d’octubre i també aquest mes de novembre a Manlleu. Des de la cooperativa AURORA, però, no es descarta que a partir de la primavera de l’any que ve es pugui ampliar també a altres poblacions d’Osona i el Ripollès.
Resultats molt satisfactoris
Els dos col·lectius que han participat en l’estudi -persones grans amb problemes de mobilitat i persones amb problemes de salut mental- fan una valoració molt positiva de l’experiència. Destaquen, sobretot, “l’impacte en el seu benestar emocional i la interacció que s’ha establert i l’intercanvi intergeneracional que ha suposat”, explica Salvador Simó. “Amb aquestes sortides es fomenta l’empatia i es trenquen prejudicis i estigmes cap a certs col·lectius”, diu l’investigador.
Un dels aspectes més significatius i rellevants per a totes les persones grans que hi han participat ha sigut el fet de poder fer passejades en un entorn natural i conegut que en molts casos feia temps que no podien visitar, recuperant espais de significat. El Passeig del Ter els ha permès establir un contacte amb la natura que no tenien des de feia temps a causa de la pandèmia i poder conviure en un context distès, agradable i relaxat. En aquest sentit, els professionals de referència destaquen d’una manera especial que aquestes sortides vora el riu Ter han significat per als participants tenir l’oportunitat de sortir de la seva rutina diària i reconnectar amb la natura. Barnolas, que també és un dels riders, explica que “durant el trajecte, que dura una hora i es fa molt a poc a poc, sorgeixen temes de conversa molt interessants que en un espai tancat i cara a cara segur que no es tractarien”.
Els joves riders que han format part de “No limits bikes” apunten l’impacte que aquest projecte ha tingut també en el seu propi benestar i la interacció que s’ha establert amb els col·lectius del projecte. Destaquen la millora en la seva ocupabilitat i el fet d’ajudar a persones, així com l’aprenentatge que els ha suposat, fomentant una solidaritat inter-generacional. També constaten que amb el pas del temps han vist una evolució en l’estat d’ànim de les persones usuàries. En el marc d’aquesta recerca s’ha dut a terme una recerca mixta. La part quantitativa s’ha basat en l’Escala de Valoració No Farmacològica (Non Pharmacological Therapy Scale). La part qualitativa, en una etnografia i en grups focals amb els riders i els professionals de referència.
En benefici de la salut mental
“La demanda de serveis terapèutics relacionats amb la millora de la salut mental s’ha vist incrementada exponencialment durant la crisi de la covid-19. Això fa replantejar la necessitat d’uns serveis ètics i solidaris”, apunta Simó. En aquest sentit, el projecte “No limits bikes” és un servei comunitari portat a terme per la cooperativa AURORA amb un alt impacte social, sostenible en el temps i ambientalment, amb un grau elevat de transferibilitat a altres col·lectius o a altres agents de l’economia social. “No limits bikes” parteix del projecte “Cycling Without Age”, nascut a Dinamarca el 2012. El programa, que ja s’ha difós a més de 200 ciutats, consisteix a oferir serveis terapèutics amb tricicles adaptats per a persones grans o amb problemes de mobilitat.
La cooperativa AURORA ofereix serveis de consultoria i de gestoria econòmica, fiscal, laboral i comptable a cooperatives, particulars i empreses socials. També treballa en l’àmbit de l’assessorament jurídic i acció social, des de l’atenció a diversos col·lectius (infants, joves, gent gran, persones amb diversitat funcional, etc.) fins a la protecció de persones en situació d’emergència social.