Skip to main content

Docència

Imatge de la inauguració de curs amb els estudiants becats,

Elvira Bisbe: “Hem passat de la medicina intuïtiva a la medicina de precisió i cal que canviem l’atenció a la malaltia per l’atenció a la salut”

Share
Docència

El món digital i la quarta revolució industrial en la qual ens trobem ha sacsejat el món de la medicina de manera que “hem passat de la medicina intuïtiva —basada en símptomes— cap a la medicina de l’evidència —basada en patrons—, i finalment a la medicina de precisió, basada en algoritmes i que té en compte aspectes com el fenotip i els fenòmens ambientals”, segons la doctora Elvira Bisbe, vicepresidenta primera del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona i anestesiòloga a l’Hospital del Mar-Hospital de l’Esperança. En la lliçó inaugural de curs que va impartir el dijous 20 de gener a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, titulada “La medicina, els metges i les metgesses del futur”, Bisbe va destacar que “cal que canviem l’atenció a la malaltia per l’atenció a la salut”, en sentit ampli, ja que més enllà de factors com la genètica, el gènere o l’edat cal tenir en compte diversos determinants, com ara l’entorn, la classe social o l’ambient.

La ponent va destacar, posant com a exemple l’àmbit de l’anestesiologia, on ella compta amb més de trenta anys d’experiència, que en la medicina “fins ara els canvis eren assumibles i digeribles, mentre que els canvis actuals són exponencials”. En aquest sentit, es va referir als nous perfils professionals que estan apareixent, com ara el de genetista, entrenador d’algoritmes de salut, telecirurgià, estrateg d’estil de vida..., i a tot un gran ventall de possibilitats que s’obren els pròxims anys amb la intel·ligència artificial o amb els smart phones, que ja permeten diagnosticar o monitorar, entre altres funcions.

Fent una projecció de futur, Elvira Bisbe va assegurar que continuaran fent falta metges i metgesses, no només per raons demogràfiques i per les jubilacions massives de professionals que hi haurà en els pròxims cinc anys, sinó perquè “la relació metge-malalt és una part molt important del procés de cura i això no canviarà”. Segons ella, els professionals mèdics hauran de tenir empatia i habilitats tècniques, saber treballar en equip, tenir una visió integral del pacient, comptar amb competències transversals i ser sensibles a l’atenció en l’àmbit comunitari. “Més enllà dels coneixements, l’actitud és el que diferencia les persones. La manera de relacionar-te amb els altres i amb els pacients és el que ens fa únics”. En la part final de la seva intervenció, la doctora Bisbe va posar sobre la taula els canvis que ha suposat la pandèmia, destacant la democratització dels coneixements, l’impuls de la telemedicina i el professionalisme.

L’obertura de l’acte acadèmic i la presentació d’Elvira Bisbe van anar a càrrec de Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS). L’acte també va comptar amb l’assistència del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, que com a doctor en Medicina va dirigir unes paraules a l’auditori ressaltant que “els metges sempre seran necessaris i que el contacte humà és essencial en una situació de malaltia. Recordem que el metge tracta persones, no malalties, i una màquina mai podrà tenir la comprensió del fenomen d’emmalaltir”.

Premis als millors expedients

La segona part de l’acte va consistir en el lliurament dels Premis a l’Excel·lència Acadèmica i a la Pràctica Clínica als estudiants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Els Premis a l’Excel·lència Acadèmica, que reconeixen els millors expedients de cada curs, tenen un import de 4.000 euros cadascun. Josep Eladi Baños va apuntar que aquests premis signifiquen “reconèixer l’esforç i són una condició de generositat”, tot i que va subratllar que “qualsevol estudiant que va entrar en aquesta facultat ja és una persona excel·lent, perquè per aconseguir-ho abans va haver de treballar molt”. A continuació, va lliurar el diploma acreditatiu a l’estudiantat premiat. En aquesta edició es van reconèixer Raquel Lana Juan i Chatherine Beatrice Zerrath (1r curs), Arnau Roviró Aliguer i Òscar Antiñolo Franquesa (2n curs), Francesc Tarrús Escalada i Javier Sanmartín Esteban (3r curs), i Artur Aymar Torné i Maria Nadal López (4t curs).

Tot seguit, Miquelina Saborit, en representació de l’empresa Casa Tarradellas, va presentar els Premis a la Pràctica Clínica, que s’atorguen a les persones que van obtenir les millors notes a l’assignatura de Pràctica Clínica realitzada en centres assistencials i hospitalaris d’arreu de Catalunya durant el curs passat. Saborit va manifestar la satisfacció de poder participar en aquests premis, ja que “per a Casa Tarradellas és un orgull aportar el nostre granet de sorra”. Abans de lliurar els diplomes, Saborit va agrair a tot l’estudiantat de Medicina “escollir aquesta vocació i una professió cabdal per a la nostra societat”. En total, es van repartir vuit premis d’un import de 2.925 euros cadascun, finançats per Casa Tarradellas. En aquesta categoria es van distingir Alícia Sitjà Gutiérrez, Eva Esteban Valverde, Júlia Saperas de Batlle i Marta María Rodríguez, que l’any passat feien 3r curs. També han assolit premi Artur Aymar Torné, Maria Nadal López, Anna Pericàs Vila i Núria Verdaguer Carreras, que feien 4t curs. Es dona la circumstància que Artur Aymar i Maria Nadal van obtenir el premi en les dues modalitats.

Finalment, Arnau Roviró Aliguer i Júlia Saperas de Batlle, estudiants premiats, van pronunciar unes paraules d’agraïment destacant els avantatges d’estudiar en una facultat propera en molts sentits, i ressaltant la passió i la vocació per la Medicina que comparteix tot l’alumnat que hi estudia. 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns