Tenir més de 70 pulsacions per minut es relaciona amb un major risc de desenvolupar una malaltia cardiovascular i mort, segons els resultats d’un estudi liderat pel Dr. Roberto Elosua, professor de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i realitzat amb altres investigadors del Grup de recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). El treball, titulat Resting heart rate, cardiovascular events, and all-cause mortality: the REGICOR study i publicat per la revista European Journal of Preventive Cardiology, ha analitzat dades de més de 10.000 persones. Això ha permès identificar l’increment de les pulsacions com una manera per a obtenir informació sobre el risc de desenvolupar aquest tipus de patologies.
Els investigadors van analitzar dades de 10.466 participants en l’estudi REGICOR (Registre Gironí del Cor). Se’ls van mesurar, a través d’electrocardiograma, les pulsacions després de cinc minuts de repòs i se’ls va realitzar seguiment de forma regular durant més de 10 anys per a avaluar el seu estat de salut. De tots ells, 1.398 van morir durant el període de duració de l’estudi i gairebé un miler (962) van presentar un problema de salut cardiovascular. L’estudi ha utilitzat les dades del programa d’analítica de dades per a la recerca i la innovació en salut (PADRIS) de la Generalitat de Catalunya.
Més risc a partir de 70 pulsacions/minut
Aquest seguiment ha permès establir que existeix una relació entre un major nombre de pulsacions i un increment del risc de desenvolupar malalties cardiovasculars i mortalitat. En concret, l’estudi ha situat en 70 pulsacions per minut el llindar a partir del qual creix aquesta possibilitat. Per sobre d’aquesta xifra augmenta un 30% per cada increment de 10 pulsacions per minut.
“La relació entre major nombre de pulsacions i major risc de mortalitat ja s’havia observat en altres poblacions. Però aquest és el primer estudi realitzat a la nostra població. A més, observem que la relació apareix a freqüències cardíaques per sobre de 70 batecs per minut”, explica el Dr. Roberto Elosua, investigador principal de l’estudi i de l’IMIM. El treball dels investigadors ha permès situar de forma concreta aquesta xifra i relacionar-la amb l’increment del risc de morir a 10 anys, “és a dir, de mitjana, les persones que tenen 80 batecs per minut en repòs tenen un 30% més de risc de morir en els pròxims 10 anys comparat amb les persones que tenen 70 batecs per minut”, afegeix el Dr. Albert Clará, cap del Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular de l’Hospital del Mar i signant de l’estudi.
Els resultats mostren que un indicador senzill com les pulsacions pot proporcionar informació útil sobre el risc de presentar malalties cardiovasculars o mort en els pròxims 10 anys. En aquest sentit, el Dr. Roberto Elosua apunta “a evitar el consum de substàncies estimulants o promoure la pràctica d’activitat física o de meditació com a activitats que ens poden ajudar a reduir el nombre de pulsacions”. El control del nombre de pulsacions respon a les necessitats del nostre organisme a cada moment i està regulat per una part del sistema nerviós que s’anomena autònom, amb dos tipus d’activitat principals, el simpàtic, que activa i incrementa les pulsacions, i el vague, que les redueix.
A l’estudi hi han participat també investigadors del CIBER de Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), la Universitat de Vic-Central de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, l’IDIAP Jordi Gol, l’IDIBGI i l’Hospital Germans Trias i Pujol.