Skip to main content

Recerca

Inauguració del nou espai del CT BETA
Inauguració del nou espai del CT BETA

El CT BETA estrena noves instal·lacions a l’antiga fàbrica Can Baumann de Vic

21.09.2021
Share

El Centre Tecnològic en Biodiversitat, Ecologia i Gestió Ambiental i Alimentària (BETA) de la UVic-UCC ha canviat d’edifici i s’ha traslladat a unes noves instal·lacions a l’antiga fàbrica Can Baumann de Vic, al costat de la Facultat de Medicina de la Universitat. El nou equipament ocupa una superfície total construïda de 1.260 m², que es reparteix en dos grans espais diferenciats: un és la zona de despatxos, espais de treball per als investigadors, sales UCoworking, sales de reunions, etc. l’altre espai és el que està destinat íntegrament als laboratoris.

A l’espai dels laboratoris és on el CT BETA ha experimentat un pas endavant més important per poder dur a terme la seva tasca. Actualment, aquest centre de recerca compta amb laboratoris específics com ara el d’Ecologia, on es treballa en l’àmbit dels ecosistemes aquàtics i terrestres, el de bioprocessos, i les plantes pilot on es poden avaluar tecnologies ambientals per a la valorització de residus. Els nous laboratoris afavoreixen que el CT BETA pugui treballar a escales diferents de desenvolupament tecnològic: des d’escales petites a condicions operacionals molt controlades fins a reactors que operen en ambient real, pas previ a l’aplicació industrial de les solucions que s’ofereixen. També cal destacar els nous laboratoris d’anàlisi, que ofereixen unes capacitats analítiques altament competitives per a caracteritzar mostres líquides, sòlides i emissions gasoses.

Amb aquest nou espai, el CT BETA fa un salt qualitatiu i quantitatiu necessari per a poder dur a terme la tasca d’investigació. Sergio Ponsá, director del CT BETA, remarca la importància que tenen les instal·lacions per “potenciar l’excel·lència científica i tecnològica actual i incrementar l’impacte i la transferència dels resultats a la societat”. Segons ell, “els nous espais amplien la capacitat tecnològica, experimental i analítica per poder cobrir les necessitats de tota la cadena de valor del sector agroalimentari i ambiental, des de la producció primària fins a la producció/recuperació de productes de valor afegit”.

Un centre capdavanter

El CT BETA treballa per contribuir al desenvolupament tecnològic de la societat, promovent la transició cap a la bioeconomia circular dels territoris rurals i ajudant a equilibrar la seva relació amb el món urbà. Aquest centre tecnològic s’ha convertit en un referent de la recerca i la transferència de coneixement amb la voluntat de ser útil no només a les indústries i a les empreses sinó també a l’administració pública. Actualment està participant en una vintena de projectes europeus.

Els seus camps d’expertesa en divideixen en cinc grans apartats. Un d’ells el de Tecnologies Ambientals i Bioeconomia Circular, nucli principal de la seva activitat de recerca, al voltant del tractament i valorització de residus sòlids, líquids i gasos d’orígens diversos. Un altre dels seus àmbits de coneixement és el d’Ecologia Aplicada i Canvi Global, destinat a promoure l’estudi d’ecosistemes aquàtics i terrestres. El tercer camp d’expertesa és el de Gestió del sòl i dels nutrients, en el qual la recerca se centra en la gestió responsable del sòl. Una altra àrea d’investigació del CT BETA és el de Comptabilitat i optimització de la Sostenibilitat, entenent que aquest és un aspecte clau per construir un futur més sostenible. Finalment, com a camp d’expertesa del CT BETA també destaca la Governança per a la sostenibilitat, enfocada a promoure iniciatives per assolir el compliment dels objectius de desenvolupament sostenible.

Inauguració amb la consellera Geis

Els nous espais del CT BETA es van inaugurar el passat 9 de juliol, amb un acte que va comptar la presència de la consellera de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis. La consellera va destacar que “són necessàries les aliances i els consensos perquè Catalunya avanci a la mateixa velocitat gràcies a la docència, la recerca, la transferència i el compromís social del sistema de coneixement del nostre país”. Geis va reiterar el compromís del Departament de Recerca i Universitats per “retenir, atraure i recuperar el talent” que permeti a Catalunya “ser aquest país de coneixement on la transferència i la innovació seran elements claus”.  La titular d’Universitats i Recerca va afirmar que faria “tot el possible perquè aquest centre tecnològic pugui tenir un finançament i formar part de la Conselleria; el país necessita fer una aposta com aquesta”.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns