Skip to main content

Recerca

Noia jove consumint una beguda de Cola

Un estudi del projecte DESKcohort evidencia que gairebé el 90 % de les persones adolescents han de millorar la qualitat de la dieta

12.03.2024
Share

El 94 % dels nois i el 89 % de les noies de la Catalunya Central consumeixen fruita, verdura, cereals, llet i derivats làctics amb menys freqüència de la que recomanen les guies alimentàries de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitària. Per contra, mengen carns processades, dolços, refrescos i aperitius més sovint del que estableixen les mateixes recomanacions, motiu pel qual consumeixen aliments amb alt contingut de grasses saturades, sal i sucres afegits. El resultat d’aquests hàbits de consum és que la dieta d’aquests joves té un alt contingut energètic i un baix valor nutricional.

Aquesta és la principal conclusió de l’estudi titulat “Relationship between Diet Quality and Socioeconomic and Health-Related Factors in Adolescents by Gender”, publicat recentment a la revista Nutrients. El treball s’ha fet amb les dades recollides en el projecte DESKcohort, impulsat per UManresa, i que recull dades sobre hàbits en relació amb la salut entre joves de la Catalunya Central.  Les dades formen part de les 7.319 enquestes que es van fer a joves d’entre 12 i 18 anys escolaritzats en 65 centres de la Catalunya Central durant el curs acadèmic 2019-2020. Amb Ester Colillas Malet com a investigadora principal, l’article, el signen també Marina Bosque Prous, Laura Esquius, Helena González Casals, Aina Lafon Guasch, Paula Fortes Muñoz, Albert Espelt i Alícia Aguilar Martínez, investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de la Universitat  Autònoma de Barcelona (UAB) que formen part dels grups de recerca interinstitucionals Epi4Health i FoodLab.  

Lleugeres diferències de gènere en la qualitat de la dieta

L’anàlisi de dades que es recullen en l’estudi permet concloure que una pitjor qualitat de la dieta s’associa a característiques sociodemogràfiques com ser noi, que els progenitors tinguin un menor nivell educatiu i tenir un pitjor rendiment acadèmic. En el cas de les noies, a més, s’hi suma com a factor condicionant tenir un baix estat d’ànim. Les dades constaten també que consumir alcohol i/o tabac i fer un ús problemàtic del mòbil incideix també en la qualitat de la dieta i ho fa negativament.  

Tant nois com noies tenen una dieta de baixa qualitat, però les dades són pitjors en el cas dels nois. Això es podria relacionar amb una major preocupació per part de les noies pel que fa a la relació entre dieta, salut i impacte en el cos, i també per un major interès i coneixement d’aspectes nutricionals.  

Per altra banda, pel que fa a les noies, la relació entre el baix estat d’ànim i la qualitat de la dieta és coherent amb altres estudis que mostren una relació entre el gènere i les motivacions emocionals en l’elecció d’aliments per fer front a l’estrès o com a consol quan la persona està deprimida.  

El nivell d’estudis dels progenitors incideix en la dieta dels adolescents

Les conclusions de l’estudi coincideixen amb altres treballs que evidencien que un major nivell d’estudis dels progenitors es relaciona amb l’adopció de conductes alimentàries més saludables, concretament pel que fa al consum de fruites i verdures. El baix consum de fruites i verdures també es relaciona amb un baix rendiment acadèmic, segons l’evidència científica.

Hàbits tòxics, com el consum d’alcohol i tabac, l’ús problemàtic de tecnologies com el mòbil i l’incompliment de recomanacions sobre activitat física es relacionen també amb una pitjor qualitat de la dieta dels joves.  

Els resultats de l’estudi constaten la necessitat d’incidir en els hàbits alimentaris de les persones joves. 

L’adolescència, explica Ester Colillas, investigadora principal de l’estudi, “és un període clau per consolidar estils de vida saludables i hàbits alimentaris adequats que perdurin en l’edat adulta. Per aquest motiu és necessari millorar la qualitat de la dieta de la majoria de les persones adolescents a través de programes de promoció de la salut com a part integral del programa educatiu dels centres escolars per evitar l’augment de les desigualtats nutricionals i de salut”.

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns