Skip to main content

Docència

Membres que han dissenyat l'equip de salvament - 1
Membres que han dissenyat l'equip de salvament - 2
Membres que han dissenyat l'equip de salvament - 3
Membres que han dissenyat l'equip de salvament - 4

Un equip del grau en Enginyeria d’Elisava crea amb Open Arms un prototip de salvament per a embarcacions de persones migrants

04.10.2022
Share

Milers de persones es juguen la vida cada any travessant el Mediterrani a la cerca d’una vida digna. La majoria d’elles ho fan en embarcacions poc preparades i sobrecarregades, i unes condicions pèssimes i perilloses que creen situacions d’emergència marítima que cal abordar, malgrat les polítiques europees restrictives pel que fa a l’accés de les persones migrants.

Segons dades d'ACNUR (l'oficina de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) i de l’International Organization for Migration (IOM), des del 2014, 44.956 persones han perdut la vida a escala global intentant arribar a terra ferma. La ruta més mortífera és la del Mediterrani central, on han mort almenys 22.836 persones en els darrers vuit anys, mentre que les restes de 19.690 persones no s’han pogut recuperar.

Aquestes dades permeten entendre de forma ràpida la preocupant realitat actual i la necessitat urgent de minimitzar al màxim les pèrdues humanes que se’n deriven. En aquest context neix Flotto, un dispositiu de rescat marítim dissenyat per un equip d’alumnes del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava, que converteix les embarcacions a la deriva en espais segurs per a les persones rescatades.

Dissenyat a partir d’un estudi de les necessitats d’Open Arms i produït en col·laboració amb aquesta ONG, Flotto actua com un flotador per a tota l’embarcació. Per aconseguir-ho, el dispositiu s’infla per fases, sistema que permet arribar des de la proa fins a la meitat de l’embarcació rescatada, per tal d’oferir una bona flotabilitat a tot el vaixell. El resultat és la generació d’un espai efímer i sec que augmenta les probabilitats de sobreviure dels seus ocupants i, al mateix temps, millora l’experiència dels rescatadors, que tenen més temps i control del rescat, facilitant-ne una consecució exitosa. El prototip, a més, és adaptable a diferents tipus d’embarcacions de fins a quatre tones, i un cop utilitzat es pot plegar i reutilitzar.

El prototip de Flotto es va provar amb una embarcació real i amb bons resultats l'estiu passat al Port de Badalona. Després d’aquestes primeres fases de disseny, desenvolupament i testatge, Flotto té la voluntat de convertir-se en una solució innovadora i extensiva que aporti valor i pugui ser utilitzada per totes aquelles persones involucrades en el món del salvament marítim.

Un projecte que reivindica l’enginyeria i el disseny aplicats a les emergències humanitàries

Flotto forma part de Trustto, una iniciativa creada pels professors d’Elisava i tutors del projecte Miquel Tejero, Martin Koch i Francesc Mestres, que reivindica l’enginyeria i el disseny aplicats a les emergències humanitàries i socials per a col·lectius sense recursos que sovint no gaudeixen d'innovacions tecnològiques.

Al mateix temps, Trustto permet a l’alumnat fer projectes reals amb empreses i institucions, i promocionar-ne la seva autonomia. L’any passat, per exemple, van treballar amb la unitat GRAE dels Bombers de la Generalitat de Catalunya en el disseny i la creació d’una llitera de rescat de muntanya plegable.

L’equip d’estudiants del grau en Enginyeria de Disseny Industrial que ha dissenyat Flotto està format per cinc enginyeres i un enginyer (Eva Palmer, Garazi Díaz, Mei Xen Bertranpetit, Ángela García, Julia Román i David Sancho), alineació que posa de manifest el creixent protagonisme de les dones dins del sector de l’enginyeria.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns