Skip to main content

Institucional

Seidor, en col·laboració amb la UVic-UCC i la UOC, crea una eina per acreditar titulacions pròpies no oficials amb tecnologia blockchain

Seidor, en col·laboració amb la UVic-UCC i la UOC, crea una eina per acreditar titulacions pròpies no oficials amb tecnologia blockchain

13.12.2021
Share
Institucional

La tecnologia blockchain arriba també a l'àmbit universitari. La consultora tecnològica global, Seidor, en col·laboració amb la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), ha desenvolupat CIRCULUM, una nova eina per augmentar la fiabilitat i transparència en els intercanvis d'informació entre membres de la comunitat universitària, mitjançant l'ús de la tecnologia blockchain (o cadena de blocs). La impossibilitat de falsificar documents o modificar registres que ofereix l'emmagatzematge de dades en una cadena de blocs és idònia per a l'àmbit universitari, ja que cada vegada es fa més necessari acreditar la veracitat i fiabilitat de la informació que s'expedeix.

En conseqüència, la creació de CIRCULUM és clau per al sector educatiu espanyol, ja que els agents involucrats (com centres d'estudis superiors, universitats, estudiants, investigadors…) podran utilitzar les capacitats disruptives de la tecnologia blockchain per generar dinàmiques de relació més segures i eficients, així com per desenvolupar nous models de negoci.

Projecte multidisciplinari i disruptiu

40 professionals de la consultora tecnològica Seidor, la UVic-UCC i la UOC, així com organismes vinculats al sistema universitari, com ara el Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) i el Centre Tecnològic de Catalunya (EURECATCIRCULUM) han format part d'un equip multidisciplinari d'experts en àrees funcionals, tecnològiques i de governança.

Seidor ha identificat diferents utilitats i serveis en què el blockchain aporta un valor diferencial a la universitat. Inicialment, en l'acreditació de les titulacions universitàries pròpies (no oficials), com ja passa en sistemes universitaris d'altres països. Per exemple, des del 2017, la Universitat de Melbourne usa la cadena de blocs per expedir credencials digitals, permetent als estudiants compartir còpies verificades de les seves qualificacions amb ocupadors i tercers sense risc de manipulacions.

D'altra banda, blockchain facilita moltes altres prestacions, com ara rastrejar la propietat intel·lectual de publicacions científiques d'investigadors i disposar de la traçabilitat en la seva reutilització, o assegurar la fiabilitat en el reconeixement i transferència automàtica de crèdits acadèmics entre universitats per millorar la mobilitat estudiantil, optimitzar el procés de gestió de les beques als estudiants mimant documents bescanviables (“vals”) amb la universitat assignada a la identitat de l'estudiant, i promoure de manera més àgil la relació entre l'empresa, les universitats i els alumnes com a iniciatives per detectar el talent i afavorir l'ocupabilitat dels estudiants.

Alejandro Daniel O'Davoren, director general adjunt de Seidor, ha manifestat que "la Covid-19 ha plantejat la necessitat d'una transformació de l'educació superior" que, segons Daniel, "arriba als seus processos interns i serveis prestats als estudiants, així com als diferents models de negoci actuals”. Ha afegit que “les tecnologies 4.0, com blockchain, són decisives per impulsar la Universitat i els estudis superiors cap a models de relació diferents, tant amb l'estudiant com amb altres agents externs amb què es relacionin”.

Nous serveis universitaris

Les universitats han involucrat en el projecte personal de l'àrea de negoci i de gestió acadèmica, així com personal funcional, tècnic i jurídic. La UVic aplicarà pròximament CIRCULUM, com a prova pilot, en alguns dels seus títols acadèmics. Segons Joan Busquiel, director de l'Àrea TIC de la UVic, “aquesta experiència ens ha permès corroborar que blockchain influirà positivament en la nostra oferta de serveis, així com en la millora dels nostres processos interns”. Per part seva, la UOC ha participat també en una prova pilot del projecte per analitzar una possible aplicació futura d'aquesta tecnologia. Ricard Mateu, CIO de la UOC, assenyala que "la participació en el projecte ens ha facilitat la comprensió dels avantatges de blockchain i l'avaluació d'aquest tipus de tecnologia en la nostra transformació digital".

Eurecat ha dissenyat i desenvolupat l'Smart Contract principal del sistema, encarregat de generar i gestionar la informació acadèmica, i ha participat en la configuració i el desplegament de la xarxa Blockchain utilitzada per CIRCULUM.

El Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC) ha supervisat el projecte perquè CIRCULUM garanteixi una autenticació vàlida a través de la federació d’identitat (UNIFICAT) als membres del sistema universitari, amb la previsió d'afegir tots aquells sistemes reconeguts per aquesta comunitat educativa. A més, gràcies a aquesta validació, Seidor contempla, a mitjà i llarg termini, l'extensió de la xarxa al conjunt del sistema universitari, amb uns estàndards adaptats a la infraestructura EBSI de la Comissió Europea.

El nou model implementat al sistema universitari està adaptat al marc normatiu europeu, a diferència d'altres tecnologies que s'han emprat en aquest entorn i que no comptaven amb models ni polítiques de tractament de dades adaptades a la normativa europea. Per aquest motiu, el model ha estat consensuat amb els principals agents del sistema: les universitats.

Baptista Borrell, director d'Educació de Seidor, ha afegit que "disposar d’una eina com a CIRCULUM al servei del sistema universitari contribuirà a la seva transformació digital" i considera que "tot i que ja hi ha iniciatives multisectorials que aborden l'adopció de blockchain, aquesta iniciativa constitueix un punt de trobada per definir un model 100% adaptat a l'educació superior, sector amb unes característiques i ecosistema molt concrets”.

Més informació en aquest vídeo.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns