Recerca
UManresa monitora els hàbits de mobilitat de la comunitat universitària en el marc d’un projecte de recerca intern
Membres de la comunitat universitària d’UManresa participen aquest curs en un projecte de recerca intern que té com a principal objectiu contribuir a la millora de la salut i el benestar mental de la comunitat universitària. En aquests moments, el projecte es troba en fase de recollida de dades. L’objectiu de l’equip d’investigadors és monitorar els hàbits de mobilitat de 120 persones, entre alumnat, professorat i personal d’administració i serveis. Les persones que han accedit a col·laborar en aquest projecte de recerca porten un dispositiu adherit al cos, un acceleròmetre, que registrarà els patrons de moviment, tant pel que fa al comportament sedentari com a l’activitat física. Posteriorment, hauran de respondre un qüestionari sobre benestar emocional.
Aquest projecte de recerca intern, l’ha impulsat el fisioterapeuta i investigador d’UManresa Guillem Jabardo Camprubí. També hi participa altres membres del personal investigador del Campus Manresa de la UVic-UCC: Laia Sallés, Salomé Tàrrega, Mireia Vilafranca, Marta Not i Ester Colillas. També Pau Ferrer, del Campus Vic de la UVic-UCC.
L’objectiu del projecte és crear una guia d’intervenció que permeti millorar la salut i el benestar mental de la comunitat universitària. Segons Guillem Jabardo, la voluntat és que la guia sigui resultat d’un procés de cocreació que inclogui la participació d’estudiantat, equip docent i personal d’administració i serveis.
Relació entre activitat física i salut emocional amb perspectiva de gènere
El projecte té en compte dos factors. D’una banda, el comportament sedentari i l’activitat física i la seva relació amb la salut mental i el benestar emocional. En segon lloc, les desigualtats de gènere en aquest àmbit, ja que en el cas de les noies es reporten més problemes de salut mental.
La fase de diagnosi i de recollida de dades, que és la que s’ha iniciat, s’allargarà durant tot aquest curs acadèmic. Al llarg d'aquest període es farà el monitoratge de les persones que portaran els acceleròmetres.
L'aparell es col·loca a la part anterior de la cuixa. Les persones porten aquest dispositiu durant 9 dies. Registra els moviments de 7 dies durant les 24 hores. L’acceleròmetre permet obtenir dades com són el temps total d’activitat física i el de sedentarisme. A més, permet conèixer com es distribueix aquest comportament al llarg del dia (si en períodes més curts i interromputs o en períodes llargs i ininterromputs). Això és important, ja que dades recents apunten que el més perjudicial del comportament sedentari no n’és el temps total, sinó la seva distribució . Quan el sedentarisme s’acumula en períodes curts i, per tant, es trenca el comportament sedentari, s’aconsegueixen beneficis per a la salut. Per contra, quan es concentra en períodes llargs, la salut se’n veu afectada. La idea del projecte és constatar si la relació que s’ha observat en altres factors de salut també es dona en salut mental i benestar emocional.
Un projecte que impliqui tota la comunitat
La part qualitativa del treball es desenvoluparà durant el segon semestre del curs. Inclourà sessions amb grups focals i històries de vida que permetin assolir dades i informació sobre les necessitats de la comunitat universitària en relació amb la salut mental, l'equitat de gènere i els comportaments de vida actius.
La voluntat de l’equip de recerca és que la proposta d’actuació que en derivi sigui participativa i que el resultat final sigui assumit per tota la institució. “El que volem”, explica, “és que les intervencions que s’acabin proposant en la guia d’intervenció s’implementin i es perllonguin al llarg del temps en benefici de la salut mental i el benestar emocional de la comunitat universitària”. De fet, en el marc del projecte està prevista una fase pilot d’implementació que es pugui valorar posteriorment amb noves proves i enquestes.
El projecte té finançament de la Direcció de Recerca i Innovació d’UManresa i DIRT, i s’ha presentat a convocatòries competitives de recerca nacionals i internacionals.