Skip to main content

Comunitat Universitària

Foto ecocampus

La UVic-UCC es mobilitza contra l’emergència climàtica amb un programa transversal d’activitats

17.10.2023
Share

Any rere any els rècords de temperatura i les anomalies meteorològiques que es van succeint ens fan ser cada vegada més conscients de la situació d’emergència climàtica en què ens trobem immersos. És en aquest context que la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha centrat les activitats del programa transversal d’enguany entorn de la conscienciació per a l’emergència climàtica. Aquest programa es duu a terme cada curs als campus Vic i Manresa, i aglutina un conjunt de propostes acadèmiques, lúdiques i culturals sobre una temàtica concreta.

Jordi Chumillas, adjunt al Vicerectorat de Professorat de la UVic-UCC, explica que, per primera vegada, el programa se centra en un tema que no gira al voltant d'una efemèride o un esdeveniment: “S’ha volgut centrar en l’emergència climàtica pel caràcter global i urgent de la seva existència” i afegeix que, també per primera vegada, les activitats van més enllà d’informar i divulgar: “Cal promoure accions per crear consciència i, malauradament, per mitigar les conseqüències reals que ja afecten els diferents àmbits del nostre dia a dia”.

“És responsabilitat de la Universitat posar els seus coneixements científics i acadèmics al servei de la societat i treballar per abordar els reptes existents des de perspectives diverses”, recorda Chumillas. Per això, el programa transversal involucrarà experts de diferents àmbits de coneixement, que abordaran la crisi des de perspectives diverses.

La importància de l’educació ambiental a les aules

Un d’aquests experts és Arnau Amat, professor de la Facultat d’Educació, Traducció, Esports i Psicologia (FETEP), investigador i expert en formació docent en els camps de l'aprenentatge de les ciències i l'educació per a la sostenibilitat. Amat, que ha col·laborat en l’elaboració del programa transversal, destaca el paper crucial de les universitats en la gestió present i futura de les qüestions socioambientals: “El nostre paper és doble: fer d’enllaç perquè les evidències construïdes des de la comunitat científica impulsin canvis cap a la societat, i escoltar i conèixer més profundament les problemàtiques socioambientals per actuar de manera més informada”.

Per Amat, la responsabilitat de les institucions acadèmiques de formar i preparar les pròximes generacions és clau quan es parla d’educació ambiental: “Els estudiants universitaris, com a futurs mestres, biòlegs o professionals de qualsevol àmbit, hauran de fer front a les conseqüències de l'emergència climàtica, i nosaltres podem contribuir a determinar amb quina mirada ho facin”.

Activitats transversals per a una visió global

A partir d’un sol fil argumental, el programa transversal implicarà tota la comunitat universitària i inclourà una desena de conferències, set exposicions, tres projeccions audiovisuals, la presentació d’un llibre i una taula rodona, a més de sessions docents dirigides als estudiants. El Campus Vic acollirà el gruix d’aquestes activitats entre els mesos d’octubre i desembre, i les dividirà entre espais universitaris i de la ciutat per tal d’obrir el coneixement a l'entorn.

Les conferències programades analitzaran les afectacions de l’emergència climàtica des de diferents àmbits del coneixement. Entre d'altres, Ferran Pauné, professor de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, parlarà sobre “Els boscos que escalfen el clima i herbívors que el refreden: com afecta la crisi de la biodiversitat al clima”. Per aportar una mirada a la transició energètica, els professors Enric Casulleras, de la Facultat d’Empresa i Comunicació, i Mar Reguant, de la Northwestern University de Chicago, faran ponències a Vic i Manresa respectivament. I en l’àmbit de l’educació, Paula Pérez, de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya, parlarà sobre “Escoles sostenibles cap a la justícia ecosocial”. A més, al Campus Manresa una taula rodona reflexionarà sobre l’impacte ambiental en l’àmbit de la logopèdia.

Pel que fa a exposicions, l’edifici de la Torre dels Frares acollirà “Plastic Poetry”, una mostra organitzada per l’Oficina de Gestió Cultural de la UVic, que transforma plàstics que s’han recollit del mar i de les platges en obres d’art. La Torre dels Frares també serà l’escenari de l’exposició “Ecofeminismes augmentats: clima, aigua i dones”, que combina les reflexions de vint ecòlogues del col·lectiu Gender & Science de l’Associació Ibèrica de Limnologia en una mostra que barreja la realitat augmentada amb material científic, plàstic i audiovisual. La proposta cinematogràfica del programa, en col·laboració amb el Cineclub de Vic, consistirà en la pel·lícula Bèsties del sud salvatge (EUA, 2012), i la literària prendrà forma amb la presentació del llibre Canviar el món des de la taula, de Jordi Masjuan (Eumo Editorial), que conversarà amb Maria Nicolau a la Sala Modernista del Casino de Vic, en una activitat que organitzen l’Ateneu de Vic, Eumo Editorial i la Biblioteca Ricard Torrents.

Finalment, i pel que fa a activitats centrades en la comunitat universitària, les dues Aules de la Gent Gran d’Osona i Centelles o el programa de conferències per a estudiants preuniversitaris Tertúlies de Literatura Científica també inclouran xerrades sobre emergència climàtica en la seva programació regular.

Més enllà de les propostes culturals i docents, la UVic-UCC també mostra el seu compromís amb la sostenibilitat a través de les seves infraestructures i del projecte Ecocampus, que defineix i conceptualitza els espais de la Universitat seguint criteris de flexibilitat, accessibilitat, sostenibilitat, adaptabilitat i seguretat.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns