Skip to main content

Institucional

Raimon Pericas fent la visita guiada als nous laboratoris d'UGranollers
Peu de foto
Raimon Pericas fent la visita guiada als nous laboratoris d'UGranollers
Parlaments de les autoritats a l'espai de mecànica de l'automòbil
Peu de foto
Parlaments de les autoritats a l'espai de mecànica de l'automòbil
Jordi Baiget, Albert Castells, Alba Barnusell, Josep Eladi Baños, Malu Calle i Isabel Llorente
Peu de foto
Jordi Baiget, Albert Castells, Alba Barnusell, Josep Eladi Baños, Malu Calle i Isabel Llorente

La seu de Granollers de la UVic-UCC estrena els nous laboratoris del grau en Enginyeria de l’Automoció en un espai de 1.400 m²

14.11.2023
Share

La UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers van inaugurar i presentar el 20 d'octubre passat els nous laboratoris del grau en Enginyeria de l’Automoció que la Universitat imparteix a la seva seu de Granollers. Les noves instal·lacions estan situades darrere de Can Muntanyola, on actualment ja hi ha la seu d’UGranollers, i suposen una superfície total de 1.404 m², dels quals 1.074,92 m² són construïts. El nou equipament acull quatre grans laboratoris de l’àmbit de l’automoció, dues aules docents que es poden convertir en espais de coworking, un espai de treball polivalent i una àrea administrativa. També hi ha una zona exterior per a la construcció de futures pistes de pràctiques, aparcaments per als cotxes elèctrics corporatius i espais de treball exterior.

Per a la UVic-UCC els nous espais de la seu de Granollers reforcen la presència de la Universitat a la ciutat vallesana i consoliden el seu projecte territorial. La voluntat de la UVic-UCC és establir lligams amb les administracions, les empreses i les entitats locals per sumar sinergies des del triple vessant de la docència, la recerca i la transferència del coneixement. A més a més, les noves instal·lacions d’UGranollers avalen l’aposta que la Universitat fa pels estudis superiors en l’àmbit de l’automoció i per la formació en pràctiques, en un territori on aquest sector té un pes molt important. Alhora, s’enforteixen els vincles entre la UVic-UCC i l’Ajuntament de Granollers, que ha licitat i cofinançat les obres, pressupostades en 852.000 euros i executades per l’empresa Serveis Integrals 360.

Una nova etapa

A la inauguració dels nous laboratoris, hi van assistir Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; Alba Barnusell, alcaldessa de Granollers; Albert Castells, alcalde de Vic i president de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), i Malu Calle, degana de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC. També hi va assistir Jordi Baiget, director general de la FUBalmes; membres de la UVic-UCC; regidors de l’Ajuntament de Granollers, i representants de les empreses d’automoció de Catalunya, entre altres. El coordinador del grau en Enginyeria de l’Automoció, Raimon Pericas, va ser l’encarregat de fer una visita guiada a les instal·lacions.

En el torn dels parlaments, el rector de la UVic-UCC va destacar que aquestes són unes instal·lacions volgudes des de fa molt temps i que tenen una gran importància “per consolidar i promoure no només aquesta enginyeria, sinó altres estudis que han de venir en un futur”. El rector també va aprofitar per explicar que la inauguració coincideix amb l’acreditació del grau en Enginyeria de l’Automoció, per a la qual disposar d’aquests espais era imprescindible.

Malu Calle també va comentar que són unes instal·lacions molt esperades per a un grau que gaudeix d’una alta demanda i que acaba d’encetar el setè curs. Cada any comencen 50 estudiants nous i en total actualment el grau compta amb 170 estudiants. Segons la degana, “el que fa atractiu el grau en Enginyeria de l’Automoció de la UVic-UCC és el nombre de pràctiques que es fan en empreses, les quals sumen unes 1.000 hores”. La modalitat dual de formació “reclama una preparació prèvia perquè els estudiants puguin estar a l’altura”, va dir. Calle també es va referir als canvis constants que viu el sector de l’automoció, motiu pel qual “com a responsables de la formació de nous enginyers tenim clar que és una responsabilitat adaptar els continguts del grau a les necessitats del mercat”.

Albert Castells va expressar la seva satisfacció per poder inaugurar unes instal·lacions com aquestes i va afirmar que “amb l’acreditació del grau en Enginyeria de l’Automoció es consolida un projecte que ja és sòlid”. L’alcalde va felicitar la ciutat de Granollers per aquest nou equipament i va subratllar: “Esperem tenir en aquesta ciutat un aliat ferm per refermar els estudis; esperem que aquest sigui el primer de molts altres projectes conjunts.”

Alba Barnusell va cloure els parlaments dient que era un gran dia per a la suma d’aliances al territori, ja que “quan els projectes es fan amb acord i consens acaben fent-se realitat” i va felicitar tota la gent que ha treballat per fer-ho possible. Amb els set cursos del grau en Enginyeria de l’Automoció a UGranollers, va dir, “afirmem el present i marquem el futur” i va mostrar la seva satisfacció perquè un 60 % de les pràctiques dels estudiants d’aquest grau es fan en empreses del territori.

Uns laboratoris per potenciar la pràctica

Dels quatre nous laboratoris del grau en Enginyeria de l’Automoció, dos són de projectes electrònics i industrials, destinats a l’estudi i la pràctica de projectes electrònics bàsics. Cadascun d’ells té 152,6 m² i disposa de vint-i-quatre llocs de treball equipats amb instrumentació i equipament electrònic, com ara oscil·loscopis amb generadors de funcions, fonts d’alimentació i multímetres. A més a més, en un d’aquests laboratoris hi ha una màquina de fabricació additiva (impressora 3D FDM amb doble extrusor) i un panell d’eines manuals per fer fabricacions bàsiques. L’altre laboratori disposarà, entre altres elements, de motors elèctrics, maquetes per fer simulacions de circuits, controls de motors elèctrics i simuladors de plaques per control de motor tèrmic. Aquest equipament permet la simulació, l’anàlisi i la mesura de qualsevol classe de circuit electrònic.

Un tercer laboratori, de 159 m², és el de fabricació. En aquest espai els alumnes poden materialitzar prototips físics funcionals i està equipat amb maquinària convencional productiva (torn, fresadora, màquina de control numèric CNC, etc.). Aquest taller s’utilitza per al vessant pràctic de diferents assignatures en les quals els estudiants adquireixen les habilitats necessàries per desenvolupar projectes mecànics. També es fa servir per a les assignatures que formen els ABP (aprenentatges basats en projectes) i que tenen un component pràctic molt important. L’objectiu és que en un futur els estudiants puguin desenvolupar prototips reals de les seves idees aplicant tot el coneixement adquirit durant el grau.

El quart laboratori, el més gran de tots, amb 213 m², és l’espai de mecànica de l’automòbil, pensada perquè els alumnes aprenguin d’una manera pràctica coneixements sobre els vehicles o components de vehicle. Així, hi duen a terme muntatges i desmuntatges de motors tèrmics, vehicles elèctrics i vehicles amb motor tèrmic. Es disposa de dos automòbils cedits per Seat, dues motos cedides per Kawasaki i diversos vehicles elèctrics, com ara escúters, patinets i una moto elèctrica.  

Els nous laboratoris d’enginyeria, ocupats regularment durant més de 360 hores a l’any, estan disponibles fora dels horaris de pràctiques de les assignatures, fet que permet als estudiants el treball autònom a banda de les hores preestablertes de pràctiques. El laboratori actual, que està situat dins l’edifici de la Unió Empresarial Intersectorial (UEI), es mantindrà per tal de convertir-lo en un laboratori per a la Formula Student; també es conserven tots els espais actuals de Can Muntanyola, destinats a aularis i secretaria.

Aules i espais de treball compartit

Les noves instal·lacions d’UGranollers compten amb 145,43 m² d’aules i espais de treball compartit. En total hi ha dues aules docents de dotze places cadascuna —que es poden convertir en una de vint-i-quatre places— equipades amb taules mòbils i connexions elèctriques. Aquestes mateixes aules es poden transformar en espais de coworking per fer-hi reunions o sessions de treball en grup, i consten de taules i cadires, xarxa wifi, projector i equip multimèdia.

Per altra part, hi ha espais de treball a disposició dels estudiants equipats amb ordinadors i xarxa wifi, amb un ampli horari per facilitar l’estudi o bé per utilitzar-se com a zona de menjador i d’esbarjo.

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns