Skip to main content

Institucional

Expo Palau Robert "25 anys UVic-UCC: Persones, coneixement i territori" -1
Expo Palau Robert "25 anys UVic-UCC: Persones, coneixement i territori" -2
Expo Palau Robert "25 anys UVic-UCC: Persones, coneixement i territori" -3
Expo Palau Robert "25 anys UVic-UCC: Persones, coneixement i territori" -4
Expo Palau Robert "25 anys UVic-UCC: Persones, coneixement i territori" -5

Gemma Geis: “Amb la UVic-UCC compartim la visió diferenciada de país, i la voluntat de cooperar i no de competir”

10.05.2022
Share

La consellera del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Gemma Geis, va inaugurar el dilluns 2 de maig al migdia l’exposició “UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori” al Palau Robert de Barcelona. Aquesta mostra fotogràfica commemora el 25è aniversari del reconeixement de la Universitat de Vic per unanimitat del Parlament de Catalunya i es presenta en forma de recull d’espais, persones i situacions que defineixen la comunitat universitària. La inauguració va comptar amb la presència de la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra; del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; i de la secretària general de la Universitat, Anna Sabata, a més de diputats, directors generals, rectors i persones que al llarg d’aquests 25 anys han intervingut en la gestió de la universitat, entre el centenar de persones assistents. El periodista Antoni Bassas va ser l’encarregat de fer la ponència titulada “A Oxford també hi ha boira”.

La consellera Geis va destacar que els tres conceptes de l’eslògan dels 25 anys —persones, coneixement i territori— “continuaran sent el pal de paller de la UVic-UCC, un exemple molt clar que les institucions amb valors sòlids i clars són les que avancen, i alhora un exemple del país que volem: vertebrat pel territori”. La consellera de Recerca i Universitats va dir que cal combatre la incertesa del moment “a través del coneixement, entenent que la universitat i la recerca no són una despesa sinó una inversió per fer créixer el territori i per donar oportunitats al jovent”.

En la mateixa línia, Geis va apuntar que “en algun moment haurem de començar a valoritzar el patrimoni científic i de recerca del país. En un futur, hem de poder posar en valor el treball fet en recerca i ciència d’aquest país i aquesta exposició de la UVic-UCC va en aquesta línia”. La titular de Recerca i Universitats va apel·lar als punts d’unió entre el govern i la UVic-UCC: “Compartim la visió diferenciada de país, aquesta morfologia diversa, i aquesta voluntat de cooperar i no de competir. Segur que els pròxims 25 anys seran d’igual o més èxit; el govern de la Generalitat sempre serà al costat d’aquesta universitat".

L’exposició “UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori”, que es pot visitar fins al 19 de juny, explica als espais interiors i exteriors del Palau Robert, les característiques, la dimensió i la projecció d’aquesta universitat.

De la Catalunya central a Barcelona

En el marc de la inauguració de l’exposició “UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori”, que celebra el reconeixement de la Universitat de Vic per unanimitat del Parlament de Catalunya el 21 de maig de 1997, el rector de la Universitat, Josep Eladi Baños, va destacar que el 25è aniversari de la UVic-UCC representa “el triomf de la persistència davant les circumstàncies adverses i la descreença que era possible, ja que part de la ciutat de Vic creia impossible recuperar la universitat perduda feia tres segles”. El rector va aprofitar l’ocasió per donar algunes dades que demostren el creixement experimentat a la UVic-UCC des del 1997, fruit d’un “treball constant any rere any”. Per exemple, s’ha passat d’oferir 14 llicenciatures i diplomatures el curs 1997-1998 a 31 graus en centres propis i 5 en centres adscrits el curs actual; i el nombre d’estudiants ha augmentat en 25 anys de 3.650 a 10.821. Sobre la mostra en concret, Baños va manifestar que “l’exposició és una mostra que recull l’esforç de moltes i moltes persones que han fet possible el projecte, i que voldria singularitzar en la figura del primer rector, Ricard Torrents”. La seva intervenció va acabar amb un agraïment als diputats i diputades que el 1997 van defensar la llei “i a totes i cadascuna de les persones que d’una manera o altra hi han contribuït”.

Anna Erra, presidenta de la FUBalmes, entitat titular de la UVic-UCC, va comentar que gràcies a la seva estructura federada, aquesta universitat “és un projecte de generositat que aporta el coneixement al territori que l’envolta i que té per objectiu ser un referent a la Catalunya interior amb la implicació dels seus municipis”. En aquesta línia, Erra va fer èmfasi en el fet que “la UVic-UCC té una manera de fer i de ser singulars que posa sempre per damunt i dona prioritat a les persones i ofereix als joves del territori més i millors oportunitats”. La presidenta de la FUBalmes es va referir a la transformació que la ciutat de Vic ha experimentat amb la Universitat i el model de campus ciutat que s’ha creat. Amb tot, segons ella, el 25è aniversari és un punt i a part per continuar impulsant molts reptes en finançament, recerca, posicionament internacional, noves seus, etc. “El projecte actual és fort i està consolidat, però vol i ha de continuar creixent”, va subratllar.

Esperonar el pensament crític

El periodista Antoni Bassas va ser l’encarregat de fer la ponència titulada “A Oxford també hi ha boira”, en referència a un anunci de gran format que fa un parell de dècades la universitat va fer i que es veia a la C17 en direcció a Vic. Partint d’una conversa que Bassas va tenir amb el filòsof Raimon Panikkar, i prenent com a metàfora la boira, el ponent va fer referència a la incertesa del moment actual. “Vivim enmig d’una boira feta de moviments digitals. El present és incert i conduïm amb llums de boira sense ser capaços de prendre decisions més enllà d’uns mesos vista”, va dir.

Segons Bassas, davant d’aquesta falta de visibilitat i de les crisis de diferents naturaleses experimentades en les darreres dècades i l’actual, el coneixement es fa més necessari que mai. “La universitat transmet mestratge i això es dona per descomptat, però hi ha intangibles que no poden ser mesurats en un rànquing i que aporten molt de valor. L’acadèmia és qui ha d’aixecar aquesta boira insidiosa ensenyant a pensar d’una manera crítica”, va subratllar el ponent.

Un recorregut històric i gràfic per aquests 25 anys

L’exposició, que es pot visitar a la Sala 4 Cotxeres del Palau Robert de Barcelona (Passeig de Gràcia 107, Barcelona) fins al 19 de juny, explica d’una manera molt visual la dimensió i la raó de ser actual de la UVic-UCC. La mostra es reparteix entre dos espais, un d’exterior i un d’interior. Als jardins del Palau Robert, i sota el títol de “Els campus. Mirades fotogràfiques”, s’hi reuneixen una vintena de fotografies de gran format que ensenyen les instal·lacions i els espais dels diferents campus de la UVic-UCC, com a mostra de la implantació que té la universitat arreu del país. Aquestes fotos han estat realitzades pels fotògrafs professionals Toni Anguera, Marc Casas, Jordi Comas, Manel Esclusa, Matei Glass, José Hevia, Jordi Molet, Marta Prat, Oriol del Rosario i Jordi Torras. Cadascun d’ells ha aportat la seva mirada personal de la Universitat, amb imatges que mostren i suggereixen alhora. Ton Granero comenta: “Se’ls va fer l’encàrrec que donessin la seva visió personal, una mirada subjectiva, sobre tres elements representatius de la universitat: les persones, els edificis i el territori”.

A l’interior del Palau Robert es concentra la part més institucional de l’exposició, amb el títol “Espais, persones i territori”. D’una banda, s’hi apleguen cinc banderoles de gran format penjant del sostre, amb deu testimonis representatius de la comunitat universitària: estudiants i exestudiants, personal docent i investigador, i personal d’administració i serveis. D’altra banda, diversos plafons expliquen la idiosincràsia de la UVic-UCC i defineixen l’activitat actual. “Voldríem que les persones que visitin l’exposició s’enduguin una idea global, marxin amb una pinzellada clara, del que és la UVic-UCC”, va explicar a la presentació Anna Sabata, secretària general de la Universitat, que també ha presentat tot el programa de celebració d’aquest vint-i-cinquè aniversari.

Set plafons per a set àmbits temàtics

La informació dels plafons, situats als laterals de la sala interior del Palau Robert per a una major comoditat del visitant, es troba organitzada en set àmbits: docència (on s’expliquen les característiques del model docent de la UVic-UCC), recerca (recull l’activitat investigadora i de transferència de coneixement de la Universitat), internacional (presenta l’estratègia internacional i la mobilitat de l’estudiantat), comunitat (resumeix quantes persones formen part de la universitat avui en dia, entre personal d’administració i serveis, personal docent i investigador, i estudiantat), federacions i territori (explica quines fundacions formen part de la federació UVic-UCC i la influència a les seves respectives àrees geogràfiques), Eumo (amb la presentació d’Eumo Editorial i Eumo_dc) i, finalment, un resum històric amb les dates més assenyalades que han marcat els orígens i la història de la universitat, des de l’època medieval fins a l’actualitat.

El comissari de l’exposició és Ton Granero, dissenyador gràfic, fundador i director (1984-2014) d’Eumogràfic —actualment Eumo_dc— i director d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies; i el text de presentació de l’exposició ha anat a càrrec de la professora de la UVic-UCC i crítica d’art Anna Palomo. La mostra ha estat coordinada per Anna Sabata, secretària general de la UVic-UCC; Meritxell Borràs, coordinadora de Polítiques Corporatives de la institució fins al febrer passat, i Montse Simon, directora de l’UHub, Servei a la Comunitat Universitària. “La UVic-UCC celebra el seu 25è aniversari en un molt bon moment de salut, ja que es troba en un context d’expansió de la docència, la recerca i la comunitat i, sobretot d’expansió al territori. És, doncs, el moment idoni per concebre una exposició com aquesta, que explica la UVic-UCC en totes les seves dimensions i que posa de manifest la seva capil·laritat territorial, i també és el moment indicat per portar-la a la capital de país”, explica Ton Granero.

L’exposició “UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori” ha estat coorganitzada i coproduïda conjuntament per la UVic-UCC i Palau Robert, amb l’organització del Departament d’Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya. També ha comptat amb la col·laboració de l’Àrea de Comunicació Corporativa i Relacions Institucionals de la UVic-UCC en la redacció dels continguts; Eumo_dc, en el disseny, i UMedia en la fotografia i vídeo.

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns