Skip to main content

Comunitat Universitària

Exposició ODS a l'edifici de la Torre dels Frares
Exposició ODS a l'edifici de la Torre dels Frares
Exposició ODS a l'edifici de la Torre dels Frares
Exposició ODS a l'edifici de la Torre dels Frares
Exposició ODS a l'edifici de la Torre dels Frares

"Afrontant reptes globals", l'exposició que recull el compromís de la UVic-UCC amb els ODS

28.09.2021
Share

Amb la voluntat d’explicar per què i com les universitats, i concretament la UVic-UCC, tenen i han de tenir un paper cabdal en l’assoliment de l’Agenda 2030, la Secretaria General de la Universitat va impulsar, el curs passat, l'exposició "Afrontant reptes globals. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible a la UVic-UCC”. La mostra recull alguns dels aspectes més rellevants de l'activitat docent, investigadora i de comunitat que es duu a terme des de la UVic-UCC i que incideix, d'una manera o altra, en cadascun dels 17 ODS.

"No es tracta només de donar a conèixer a la societat de quina manera estem plenament compromesos i contribuïm, en la mesura de les nostres possibilitats i des del nostre àmbit d'influència, a l'assoliment de tots i cadascun objectius de l'Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, sinó que també es tracta de transmetre a la resta de la societat la necessitat vital de ser prou sensibles i proactius per assolir aquests objectius per al bé de les generacions futures", explica Anna Sabata, secretària general de la UVic-UCC.

A més d'un panell introductori, la mostra la conformen 17 plafons, elaborats amb material sostenible, cadascun dels quals està destinat a un dels ODS des de la perspectiva de la Universitat. Per a cada ODS s'ha seleccionat una persona membre de la comunitat, tant professorat i investigadors i investigadores com alumnat i membres del PAS, que amb el seu testimoni posen de manifest la importància d'aquell objectiu i l'aportació que hi fa la institució. A més, a cada plafó es destaca un projecte o iniciativa de la UVic-UCC vinculada a l'objectiu en qüestió i se'n llisten d'altres.

Treball conjunt, mostra itinerant

La mostra és el resultat d'un treball de mesos en el qual s'han implicat un gran nombre de centres i serveis de la institució, des de facultats, centres i grups de recerca fins a àrees del PAS. "Entre tots han contribuït a elaborar un extens llistat de les accions i projectes de la Universitat a l'entorn dels ODS que en primer lloc ens ha permès veure l'abast de les iniciatives existents, i en segon lloc ens ha dotat el material per, de forma conjunta, desgranar els continguts que han acabat formant part de la mostra", explica Anna Sabata.

La mostra es va inaugurar oficialment el passat 9 de juny i es va poder visitar durant unes setmanes a l’edifici Torre dels Frares del campus Vic. Aquest setembre ha esdevingut itinerant i ha començat a rotar, de manera fragmentada, pels diferents edificis i campus de la Universitat.  A partir del 25 d'octubre es podrà visitar als edificis F i B de l’edifici de Miramarges i a l'edifici de la Torre dels Frares. Els 17 plafons rotaran cada 15 dies per aquests espais fins a finals d’any. Al gener l'exposició s’instal·larà a la seu de Granollers i posteriorment al campus Manresa, i no es descarten noves ubicacions.  “L'objectiu de  la itinerància és facilitar l'accés a l'exposició i ajudar a conscienciar tota la comunitat universitària de la importància de conèixer i participar activament en els ODS”, diu Sabata.

Uns sèrie d’entrevistes

Amb la voluntat d’acostar les accions i els projectes relacionats amb els diferents ODS, el butlletí Som U inclourà una entrevista mensual a una persona de la UVic-UCC que a través de la seva feina, sigui en recerca, en docència o en altres àmbits, està compromesa amb algun dels 17 objectius. En aquest primer número podreu llegir l’entrevista a Anna  Maria Puig, investigadora del grup de recerca en Esport i Activitat Física (GREAF) on explica el seu treball sobre les superilles relacionat amb l’Objectiu 3: Salut i Benestar.  

L’Assemblea General de Nacions Unides va aprovar el 25 de setembre de 2015 l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, amb un sistema de 17 objectius (ODS) per abordar els grans reptes globals de futur, des de la lluita contra la pobresa o el canvi climàtic fins a l’educació, la salut, la igualtat de gènere, la pau o les ciutats sostenibles.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns