Skip to main content

Recerca

Una persona fent el curs sobre gestió de residus municipals, allotjat a Ubiqua
Peu de foto
Una persona fent el curs sobre gestió de residus municipals, allotjat a Ubiqua

El CT BETA presenta un curs en línia gratuït per a gestors de residus municipals de la regió del Mediterrani

17.10.2023
Share

La gestió dels residus municipals és un dels reptes més importants als quals ha de fer front la regió Mediterrània. Hi ha diversos factors que contribueixen a agreujar la situació, com ara l'augment de la població, l'increment del turisme o l'absència de polítiques de gestió de residus adequades. Al sud i l'est del Mediterrani els reptes en aquest àmbit són encara més acusats, en molts casos per culpa de la pressió demogràfica o de la baixa disponibilitat d’infraestructures dedicades a la gestió de residus.

La falta de polítiques adients sovint és causada per una manca d’accés a coneixements actualitzats sobre la matèria, tant pel que fa al personal tècnic com als representants polítics dels governs locals. Per ajudar a fer front a aquesta realitat, el Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha creat, gràcies al projecte Med4Waste, un curs en línia obert a tothom qui tingui interès per millorar la gestió de residus municipals des de la perspectiva de l’economia circular i l’aplicació de pràctiques de residu zero a la regió del Mediterrani.

El curs s’allotja a Ubiqua, la plataforma educativa de la UVic-UCC, i ja compta amb més d’un centenar de persones registrades durant les primeres setmanes. S’hi ha seguit un disseny que permet aprendre a qualsevol ritme i que disposa d’un sistema d'autoavaluació per poder fer un seguiment eficaç del progrés de la matèria. L’idioma del curs és l’anglès, però com a novetat, i per potenciar aquesta disseminació de coneixements a tota la conca del Mediterrani, també n'hi ha disponible una versió en àrab.

Med4Waste, un projecte per a capitalitzar experiències prèvies

El contingut del curs s’ha basat en els resultats i les vivències dels projectes sobre gestió de residus municipals finançats prèviament pel programa ENI CBC Med. La seva experiència s’ha completat a partir de literatura científica i amb el coneixement aportat pels socis de Med4Waste. A més, el CT BETA ha comptat amb el suport de la Fundació Rezero i l’assessorament tècnic de la Unitat de Docència Universitària i Tecnologia Educativa de la UVic-UCC.

A la primera part, més teòrica, s’hi descriu l'actual sistema de gestió de residus present en la majoria dels països mediterranis i s’hi aborden els pilars teòrics de l'economia circular. La segona part té un enfocament més pràctic, i és on s'exposen bones pràctiques per a la reducció de residus, estratègies de foment de la reutilització, el reciclatge i el compostatge. Un últim capítol recull consells per implementar aquestes pràctiques tant a escala de municipis i empreses com també pel que fa a ciutadans individuals.

Final de projecte a Sardenya

Després de dos anys, el projecte Med4Waste finalitzarà la seva activitat en un esdeveniment que tindrà lloc del 24 al 26 d’octubre a Cagliari, Sardenya. Aquest curs és un dels resultats principals que presentarà, tot i que també ha treballat per implementar un programa de mentoratge i per elaborar recomanacions polítiques per a administracions públiques que puguin ser útils durant el plantejament de noves polítiques i normatives sobre residus urbans.

El programa de mentoratge ha servit per donar suport directe a sis administracions locals del sud del Mediterrani, que han rebut recursos per desenvolupar o actualitzar els seus plans de gestió de residus municipals i per conèixer experiències pilot en actiu implementats a altres països gràcies a projectes ENI CBC Med. A Catalunya, per exemple, representants de l’Ajuntament de Mahdia, a Tunísia, van tenir l'oportunitat de visitar el CT BETA i els pilots de compostatge comunitari instal·lats a les Masies de Roda gràcies al projecte DECOST.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns