Skip to main content

Recerca

CISARC Manresa
CISARC Manresa
CISARC Manresa
CISARC Manresa

El CISARC d’UManresa dissenya una innovadora proposta formativa basada en la simulació per al Servei d'Ocupació de ProManresa

18.04.2023
Share

El Centre d’Innovació en Simulació d’UManresa (CISARC) i l’Ajuntament de Manresa, a través de ProManresa, han sumat experteses per posar en marxa una innovadora proposta adreçada a persones emprenedores i persones en cerca de feina. Es tracta de l’Escola de Competències, que utilitzarà la metodologia de la simulació per formar persones en competències toves. Es tracta d’una metodologia pròpia que pretén identificar, formar i desenvolupar competències transversals. Aquest és un projecte que compta amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona i del qual es beneficiaran els usuaris dels serveis locals d’ocupació del Bages. La intenció dels promotors del projecte és que aquesta innovadora metodologia s’apliqui a altres serveis d’ocupació del territori. 

Competències que decanten la balança al mercat laboral 

Si fins ara els títols, la formació acadèmica i les competències tècniques eren suficients per accedir a un lloc de treball, actualment és imprescindible demostrar que es dominen competències i habilitats transversals que són necessàries per a qualsevol feina. Entre aquestes habilitats hi ha la capacitat de treball en equip, la comunicació, la resiliència, la creativitat, la iniciativa, l’autoaprenentatge o la gestió de l’estrès. Aquest nou paradigma ha fet que ProManresa i altres els serveis locals d’ocupació del Bages hagin enfocat el treball cap a l’orientació per competències.  

L’Escola de Competències neix a partir de la col·laboració amb el Centre d’Innovació en Simulació d’UManresa, CISARC, que permetrà desenvolupar un programa pioner per utilitzar la metodologia de la simulació en benefici de persones que estiguin en procés d’emprendre o de cerca de feina. L’objectiu és que les persones que participin en el programa sàpiguen identificar les habilitats que tenen i aquelles que els manquen, i treballar per desenvolupar-les.  

Avaluar el desenvolupament de competències 

La simulació s’ha integrat en els processos de formació contínua d’UManresa com una metodologia de docència i d’aprenentatge efectiva per consolidar i desenvolupar competències que han de tenir els professionals. En la formació per competències, coneguda internacionalment com a Outcome Based Education, el participant és un agent actiu i la formació́ se centra en els aprenentatges entesos com a resultats, i no en l’ensenyament, que és el mitjà per assolir-los.  

L'avaluació de les competències només es pot fer a través de l’acció. És per això que la simulació, que és una metodologia activa, és una eina perfecta per fer aquesta avaluació. A diferència del rol playing o dels soft skill games, la simulació, des de la recreació de la realitat professional, afavoreix el desenvolupament de competències i permet evidenciar si els participants en els programes formatius desenvolupen de manera competent les tasques que tenen encomanades de la mateixa manera com ho farien en un entorn professional. 

Suma d’experteses en simulació i orientació 

L’Escola de Competències suma dues experteses: la dels serveis locals d’ocupació en l’orientació de persones, que compten amb experts en la identificació, avaluació i desenvolupament de competències, i la del CISARC d’UManresa, amb deu anys d’experiència en l’entrenament de competències professionals a través de la metodologia de la simulació.  

El treball conjunt dels professionals dels dos àmbits permetrà treballar en la formació de persones a partir de la recreació de casos que permetin tant l’avaluació com el desenvolupament de les competències transversals que demana el món laboral. L’objectiu és que aquest procés formatiu culmini amb una acreditació d’aval universitari de les competències.  
 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns