Skip to main content

Recerca

Biocel

"Biocel", projecte d’Elisava Research que transforma la matèria orgànica residual en filaments biofabricats

16.04.2024
Share

La indústria tèxtil és la responsable del 20 % de la contaminació mundial d’aigua potable, del 10 % de les emissions mundials de carboni, de la incineració del 87 % de la roba i d'una part important de l’alliberament de microplàstics al medi ambient. Aquesta realitat demanda un canvi de paradigma urgent en aquest sector.

En aquest context neix "Biocel", projecte de recerca industrial que transforma la matèria orgànica residual en filaments biofabricats. Impulsat per Elisava Research juntament amb MODACC, la Fundació Privada per a la Innovació Tèxtil (FITEX), DAN*NA i LCI, "Biocel" està liderat pel Clúster de Materials Avançats i ha estat finançat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través del Programa de suport d’agrupacions empresarials innovadores.

"Biocel" planteja un nou sistema de producció que es controla digitalment per obtenir un filament biodegradable i generar un servei de producció sota demanda. La proposta se centra en tres pilars: nous processos de producció de matèria primera sostenible i de producció a demanda; moda virtual i nous programaris de disseny, i la fabricació digital de productes soft.

L’objectiu principal d’aquest projecte és explorar el potencial de la biotecnologia per desenvolupar materials més sostenibles i saludables d’aplicació al sector tèxtil d'acord amb l'estratègia europea per a un tèxtil circular i sostenible. També planteja el desenvolupament de tecnologies avançades de producció en línia que incorporin materials sostenibles en la indústria tèxtil i de la moda. Com a resultat, "Biocel" preveu la producció de diferents filaments funcionalitzats, una col·lecció virtual de moda i un mostrari tèxtil amb filaments biodegradables.

L’equip d’Elisava Research que hi ha participat, a través del Research Lab Engineering for Health & Design for Wellbeing, ha estat liderat per Laura Freixas i ha comptat amb la participació de Marina Castan, Salva Fàbregas, Judit González, Francesc Ribot, Pau Romagosa, Xavi Tutó, Carles Araguz, Marta González i Javier Peña d’Elisava, a més del suport dels alumnes de la Facultat Pau Tubau, Aina Sos, Carlos Pellicer, Hugo Rivera i Maria Fernández.

 

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns