Skip to main content

Docència

CFGS en Dietètica, a Manlleu
CFGS en Comerç Internacional, a Manresa
CFGS en Dietètca, a Manlleu

El Campus Professional de la UVic-UCC incorpora dos CFGS, un de Dietètica, a Manlleu, i un de Comerç Internacional, a Manresa

05.04.2022
Share

El Campus Professional de la UVic-UCC incorpora el curs que ve dos nous cicles formatius de grau superior (CFGS) en la línia d’impulsar la formació professional superior i vincular-la a la universitat. Els dos nous cicles seran el CFGS en Dietètica, que serà la primera proposta formativa de la Universitat que s’impartirà a Manlleu, i el CFGS en Comerç Internacional, que s’enfocarà al comerç online i que s’oferirà al Campus de Manresa. 

Fer xarxa al territori

El nou CFGS en Dietètica és una aposta conjunta de la UVic-UCC, l’Ajuntament de Manlleu i la Fundació Antiga Caixa Manlleu. En la presentació del nou CFGS, el 30 de març passat, la presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, va afirmar que “aquest acord defineix molt bé la idiosincràsia de la UVic-UCC, de fer xarxa, de créixer i d’escampar-se pel territori, conscients de la força que dona la presència d’una universitat en una ciutat. La presidenta va afegir que també és “una aposta per generar oportunitats de futur per als joves, apropar-los el coneixement, retenir el talent i fer més fort el territori”.

Especialistes en dietètica

El CFGS en Dietètica de la UVic està pensat per formar persones especialitzades en elaborar dietes saludables i adaptades a la ciutadania, controlar la qualitat de l’alimentació, analitzar comportaments alimentaris i planificar activitats educatives per millorar els hàbits de l’alimentació de la població. L’alumnat també adquirirà les competències relacionades amb l’elaboració de dietes per a la pràctica esportiva, un dels trets diferencials del cicle.

Les característiques principals d’aquest cicle seran el coneixement extens de la dieta mediterrània com a model d’alimentació sostenible i de qualitat, el coneixement de la dieta esportiva i la relació amb la pràctica esportiva, coneixements tècnics amplis d’higiene dels aliments, el desenvolupament d’aptituds per ser responsable d’alimentació en empreses de serveis d’àpats, l’adquisició d’habilitats i coneixements per a la consultoria en alimentació, etc. Tot això, amb un cos docent expert i preparat, amb una llarga trajectòria tant en el món de la formació com en el sector empresarial. 

El primer curs del CFGS en Dietètica oferirà 30 places en horari de tarda. Amb una durada total de 2.000 hores (2 cursos acadèmics), a la seva finalització l’estudiant obtindrà el títol de Tècnic Superior en Dietètica. La realització d’aquests estudis, a més a més, donarà accés directe i un ampli reconeixement de crèdits a graus universitaris de la UVic-UCC com és el grau en Nutrició Humana i Dietètica.

El cicle ofereix una formació dual retribuïda, que compagina els estudis universitaris basats en l’experimentació amb la formació a l’empresa, amb pràctiques i estades formatives no laborals que tenen per objectiu completar els coneixements i les competències adquirides per l’alumnat en l’àmbit acadèmic i millorar les seves possibilitats d’inserció laboral.

Entre les sortides professionals, figuren les de tècnic en dietètica i nutrició, en dietes esportives o en higiene dels aliments, de responsable d’alimentació en empreses de serveis d’àpats, de consultor en alimentació o d’educador sanitari.

Uns espais adaptats a les necessitats

La nova seu de la UVic-UCC a Manlleu ocuparà, inicialment, dues plantes i una superfície total de 904 m2 de l’edifici de la Fundació Antiga Caixa Manlleu, que antigament havia estat el seu Centre Cultural. Actualment en obres, un cop en funcionament es convertirà en la seu de la Universitat a la ciutat. 

L’espai es distribuirà en 422,2 m2 a la planta baixa i 481 ma la primera planta de l’edifici. En total hi haurà 4 aules docents, un gran espai polivalent i de laboratori, una zona per a despatxos, un departament per a professorat, un gran espai obert de treball i coworking, una sala de reunions i una recepció. També es faran intervencions a la coberta i a la planta baixa, aquestes últimes per adequar l’edifici a la normativa actual d’accessibilitat. 

El cost de l’obra és d’un milió d’euros, que assumeix la Fundació Antiga Caixa Manlleu com a propietària de l’edifici. La UVic-UCC, per la seva part, assumeix la despesa en equipament interior (mobiliari, equips informàtics i audiovisuals, etc.). Les obres van iniciar-se a mitjan mes de març i està previst que finalitzin abans del setembre. El concurs d’adjudicació de l’obra el va guanyar l’empresa Construccions Ferrer.

Un cicle enfocat a la formació en e-comerç

El nou cicle formatiu de grau superior en Comerç Internacional que s’impartirà a Manresa està orientat a formar persones que es vulguin especialitzar en comerç internacional tenint en compte la nova realitat del sector i la seva digitalització. L’alumnat d’aquest cicle adquirirà coneixements a través de metodologies innovadores: de fet, el fil conductor de la formació serà la creació i gestió d’un e-comerç real. També s’utilitzaran la metodologia de la simulació i el treball per projectes. Entre altres novetats, el pla també inclou una assignatura de llengua xinesa, tenint en compte que la Xina és un dels països amb què hauran d’interactuar les persones que es dediquin al comerç internacional. Actualment, aquest cicle formatiu no s’imparteix a la comarca del Bages.

Un dels avantatges de fer aquest cicle formatiu a UManresa és que algunes de les activitats es desenvoluparan conjuntament amb alumnat del grau en Administració i Direcció d’Empreses de la Facultat de Ciències Socials de Manresa. A més, el nou cicle ofereix pràctiques en empreses que operen en entorns de negoci internacionals i orientació professional per a la inserció laboral, com també la possibilitat de continuar formant-se i especialitzant-se en l’àmbit universitari. Tot el professorat que impartirà el cicle són professionals qualificats i estretament connectats amb la pràctica.

Formació per interactuar en un mercat comercial internacional

El CFGS en Comerç Internacional, que s’impartirà en horari de tarda, formarà persones capacitades per planificar i gestionar processos d’importació, pagaments i mitjans de transport internacional. També rebran formació sobre negociació en un entorn multinacional. El principal repte que tindrà l’alumnat del cicle serà la posada en marxa d’un negoci online que sigui capaç d’operar en un mercat global. 

Aposta de la UVic-UCC per l'FP superior

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va explicar en la presentació del CFGS en Dietètica que per a la UVic-UCC impartir cicles formatius de grau superior vol dir “vincular sota un mateix paraigua tots els estudis que són, pròpiament, superiors, siguin o no universitaris”. El projecte de Campus Professional que té la Universitat és, va dir, “un element de cohesió territorial de tota la Catalunya central” i “una manera de fer arribar la formació superior a més persones”. En aquest sentit, va fer referència al model 2+3 que la Universitat ha desplegat, i que permet que els estudiants d’un cicle formatiu puguin ampliar coneixements amb un grau universitari d’un àmbit afí, facilitant-los l’accés i convalidant part de les assignatures cursades.  

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns