Skip to main content

Docència

Anna Tarradellas, Josep Arimany, Josep Eladi Baños, Ramon Pujol i Xavier Montalban
Dr. Xavier Montalban
Públic present a la sala d'actes de la Facultat de Medicina

Xavier Montalban: “El que encara no sabem és com atacar la neurodegeneració”

09.11.2022
Share

La neurologia, en general, i el diagnòstic i tractament de l’esclerosi múltiple, en particular, han fet grans passos endavant en les últimes dècades, segons Xavier Montalban, cap del servei de Neurologia de l’Hospital Vall d’Hebron i catedràtic de Neurologia a la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. En la conferència inaugural de curs que va impartir el dilluns 24 d'octubre al migdia, titulada “La neurologia com a paradigma del progrés científic”, Montalban va explicar les diferències que ha experimentat l’esclerosi múltiple, malaltia crònica que afecta el sistema nerviós central, des que ell estudiava Medicina fins a l’actualitat. “A mi em van dir que no hi havia cap tractament i si els malalts tenien un brot només els donaven corticoides. Avui tenim 18-20 medicaments molt avançats que ens permeten que el pacient no tingui brots; el que encara no sabem és com atacar la neurodegeneració”, va dir.

Segons Montalban, s’ha aconseguit reduir un 77% el temps que transcorre entre que una persona té el primer brot i que li diagnostiquen esclerosi múltiple. “Quan jo estudiava em van dir que l’esclerosi múltiple era molt infreqüent i ara els estudis de prevalença estan apuntant cap a 160 casos per cada 100.000 habitants”, va apuntar. Actualment, va subratllar el ponent, es pot diagnosticar aquesta malaltia de manera molt més ràpida i acurada. “Abans el diagnòstic era lent, es necessitaven anys i patir un segon brot, però la ressonància magnètica ens va canviar la vida”, va dir. La incidència de l’esclerosi múltiple va en augment i està afectant gairebé quatre vegades més les dones que els homes. S’estima que a tot el món hi ha gairebé 2,5 milions de persones que pateixen esclerosi múltiple, amb la qual cosa Montalban va comentar que s’ha convertit en la segona causa de discapacitat neurològica en adults joves.

Durant la seva exposició, el catedràtic de Neurologia va explicar que s’ha descobert que hi ha almenys 200 gens que participen en la gènesi de la malaltia. Amb tot, Montalban va fer un èmfasi especial en el tractament precoç i, sobretot, en la prevenció, especialment entre els familiars de primer grau. En aquest sentit, va subratllar la importància de deixar de fumar, ja que “el tabac empitjora la malaltia i si deixes de fumar, millora”, i també va destacar la necessitat de controlar el sobrepès i uns nivells baixos de vitamina D.

El primer curs amb graduació final

L’obertura de l’acte acadèmic va anar a càrrec de Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), que va donar la benvinguda als assistents i va recordar que en finalitzar aquest curs 2022-2023 es graduaran els estudiants de la primera promoció de la Facultat de Medicina. En el seu torn de paraula, el degà Ramon Pujol també es va referir a la importància que tindrà aquest curs acadèmic pel fet de finalitzar amb els primers alumnes graduats i perquè serà el seu darrer curs com a degà. Pujol també va fer la presentació del Dr. Xavier Montalban, del qual va dir que “és un motiu de celebració que professionals com ell formin part del nostre professorat” i, després de repassar el seu llarg currículum, va comentar que el ponent és un exemple de com “una brillant trajectòria professional no està renyida amb ser una persona de gran qualitat humana”.

La inauguració de curs també va estar presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, que va ser l’encarregat de fer la cloenda. Després de fer un agraïment al Dr. Montalban i a Casa Tarradellas, va agrair al degà Ramon Pujol “la feina encara no acabada” al capdavant de la Facultat i en va destacar que “ha dotat de singularitat i futur els estudis de la Facultat de Medicina”. Al mateix temps, Baños també va agrair al degà electe Roberto Elosua que assumeixi el nou càrrec: “Jo pensava que era la millor persona que ho podia fer”. El rector es va referir també als estudiants que finalitzaran els seus estudis aquest curs dient-los que “els estudiants de la primera promoció sereu els més estimats i els que haureu patit més entrebancs” abans d’afegir: “Dubto que la formació que heu rebut es pugui comparar amb la d’altres facultats de Medicina”.

Premis als millors expedients

En el transcurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023 de la Facultat de Medicina es va fer el lliurament dels Premis a l’Excel·lència Acadèmica i a la Pràctica Clínica als estudiants de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC. Els Premis a l’Excel·lència Acadèmica, dotats amb 4.000 euros cadascun i dels quals per primer cop se’n van lliurar quatre per curs, van reconèixer els millors expedients del 2021-2022. Enguany se n’han lliurat un total de vint i els estudiants premiats han estat: Guillem Foguet Noguer, Víctor Obach Irimia, Sofia Rodríguez Vilella i Elena Extraviz Carrilero (1r curs); Àlex Mari Rodríguez, Catherine Beatrice Zerrath, Katrina Gil Pablo i Manuel Cozar Adelantado (2n curs); Arnau Roviró Aliguer, Oriol Barreiro Iglesias, Yago Rodríguez Romero i Arnau Giménez Vilà (3r curs); Javier Sanmartin Esteban, Víctor José Porta Landa, Raúl López Torres i Elisa Benítez García (4t curs), i Artur Aymar Torné, Ismael Gómez Giménez, Oriol Beà Navarro i Miranda Muñoz Martín (5è curs).

Tot seguit, Anna Tarradellas, en representació de l’empresa Casa Tarradellas, va presentar els Premis a la Pràctica Clínica, que s’atorguen a les persones que han obtingut les millors notes a l’assignatura de Pràctica Clínica, realitzada en centres assistencials i hospitalaris d’arreu de Catalunya durant el curs passat. Tarradellas va agrair l’oportunitat de poder col·laborar amb la UVic-UCC, ja que “en els últims anys hem vist la importància de la medicina”. En total es van repartir vuit premis d’un import de 2.925 euros cadascun i finançats per Casa Tarradellas. En aquesta categoria s’han distingit Arnau Roviró Aliguer, Carmen Granchinho Ferreira de Matos i June Ugarte Iraola, que el 2021-2022 feien 3r curs (Pràctica Clínica I). També han aconseguit premi Beatriz Palomares Alonso, Andrea Sánchez Lozano i Júlia Saperas de Batlle, que estudiaven 4t curs (Pràctica Clínica II), i Aina Bosch Badó i Roger Benet Pozo, que feien 5è (Pràctica Clínica III). Es dona la circumstància que Arnau Roviró Aliguer ha obtingut premi en les dues modalitats.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns