Skip to main content

Recerca

Personal investigador de la UVic-UCC que coordinarà el projecte EHECADI

Una plataforma digital creada a la UVic ajudarà l’estudiantat a fer TFG que resolguin necessitats reals en salut

08.03.2022
Share

Amb l’objectiu d’ajudar l’estudiantat universitari a preparar el treball de fi de grau (TFG) des del primer curs, donar-li un enfocament més pragmàtic, orientat a resoldre necessitats reals de la societat en l’àmbit de la salut (Science With and For Society) i amb una mirada internacional, s’ha posat en marxa el projecte EHECADI (European Health Care Final Disertation), liderat per la UVic-UCC. Aquest projecte Erasmus+ desenvoluparà una plataforma digital que, a diferència de les existents i com a element innovador, serà cocreada entre alumnat, professionals i professorat.

Aquesta plataforma estarà totalment operativa l’estiu del 2023 i permetrà a professorat i alumnat d’arreu d’Europa compartir eines útils per a la realització del TFG. Entre els recursos disponibles en aquesta plataforma digital, hi haurà una comunitat virtual de pràctiques perquè els i les estudiants de diferents països puguin interaccionar. També s’oferiran cursos de formació a l’estudiantat per tal que adquireixi competències transversals diverses (sobre comunicació, interculturalitat, bioètica, sostenibilitat, etc.) i es publicaran unes guies pràctiques de suport amb materials del projecte adaptat a les assignatures dels graus de ciències de la salut.

El projecte EHECADI compta amb la participació dels grups de recerca de la UVic-UCC TR2Lab (Tissue Repair and Regeneration Laboratory), M₃O (Methodology, Methods, Models and Outcomes of Health and Social Sciences) i GREAF (Grup de Recerca en Esport i Activitat Física), i de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar (FCSB). La investigadora principal n’és Ester Goutan Roura (TR2Lab) i formen part de l’equip investigador que coordina el projecte Judit Bort Roig, Elisabet Dachs Cabanes, Javier Jerez Roig, Marta Otero Viñas i Montse Romero Mas.

Segons Goutan, aquest projecte “vol ser molt inclusiu i arribar al màxim nombre d’estudiants possible, especialment als que volen fer un TFG internacional i no poden fer mobilitat internacional”. La investigadora principal del projecte també destaca que la voluntat és “que l’alumnat es beneficiï d’aquesta plataforma digital des del primer curs del grau” i que, a partir dels resultats obtinguts, pugui ser d’utilitat per a altres universitats i en altres àmbits més enllà de la salut.

Sis universitats europees

El projecte, iniciat el mes de gener, té una durada de 3 anys i finalitzarà el 2024. Els dies 24 i 25 de febrer va tenir lloc, en format virtual, la primera reunió de treball entre totes les institucions que hi participen. A banda de la UVic-UCC, treballen en aquesta recerca les universitats europees Odisse (Bèlgica), Turun Ammattikorkeakoulu Oy (Finlàndia), Waterford Institute of Technology (Irlanda), Cruz Vermelha Portuguesa (Portugal) i European University Cyprus (Xipre), que imparteixen graus de l’àmbit de la salut, i personal investigador membre de la xarxa COHERE (Consortium of Institutes of Higher Education in Health and Rehabilitation in Europe). Tant la plataforma digital, com els cursos formatius i les guies estaran cocreats per alumnat i professorat d’aquestes universitats.

A més a més, també prendran part en el projecte EHECADI dues institucions no universitàries: la Fundació TIC Salut Social (Catalunya) i l’European Association of Service Providers for Persons with Disabilities (Bèlgica), que ajudaran a identificar i a alinear el coneixement de les universitats amb les necessitats reals de la ciutadania europea. Per a Goutan, “coordinar un consorci com aquest és una gran oportunitat per compartir experiències i experteses transversals i interculturals, que poden aportar molt valor per a una formació més completa del nostre alumnat”.

El pressupost d’aquest projecte és de 368.429 euros i compta amb el finançament del programa europeu Erasmus+ en la modalitat KA2 Cooperation partnerships in higher education. El projecte EHECADI va entrar en una convocatòria Erasmus+, a la qual es van presentar 110 projectes, dels quals només 34 van ser seleccionats i disposen de finançament.

L’origen del projecte EHECADI

El projecte EHECADI té l’origen en l’estratègia del TR2Lab d’acollir estudiants de grau (Biotecnologia, Infermeria, i Nutrició Humana i Dietètica) per realitzar el TFG en el context d’un projecte de recerca. Des del 2015, el TR2Lab ha acollit 32 TFG, 3 dels quals han estat premiats: Maria Rovira (Teniu Talent 2019), i recentment Júlia Piqué i Ruth Vilardell (Premi Vicenç Fisas). L’ajut AQUID 2017, liderat per Ester Goutan, va permetre consolidar aquest àmbit de treball i, en paraules de Goutan “va demostrar que un grup de recerca és un bon entorn per a la pràctica i l’adquisició de competències transversals i de recerca, de gran utilitat per als futurs professionals”.

La conferència del COHEHRE 2019 va ser la impulsora de la internacionalització de l’àmbit de la salut amb l’inici d’un projecte de recerca col·laborativa entre estudiants de dues universitats: UVic-UCC i Cruz Vermelha Portuguesa. L’experiència d’aquest projecte va ser molt positiva, no només des d’un punt de vista de recerca sinó també de participació de l’alumnat, ja que va potenciar l’interès de la FCSB per internacionalitzar els treballs fi de grau i va esdevenir la llavor d’aquest projecte més ambiciós, que ha obtingut el finançament en aquesta convocatòria Erasmus + KA2 Cooperation partnerships in higher education.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns