Comunitat Universitària
Seixanta persones participen en el projecte Bages Ciència Ciutadana per abordar els desafiaments de l’envelliment rural
La segona fase del projecte Bages Ciència Ciutadana, enfocada a l’anàlisi dels reptes de l’envelliment rural, ha conclòs amb èxit gràcies a la participació d’una seixantena de persones que han col·laborat en dinàmiques participatives. Les sessions han comptat amb el suport actiu dels ajuntaments de Cardona i Navàs, així com del Servei d’Inclusió Social i Convivència del Consell Comarcal del Bages.
Aquest projecte, impulsat per UManresa i la Fundació Sant Andreu Salut amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT) - Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades, té com a principal objectiu abordar qüestions relacionades amb les cures, el relleu generacional i els reptes associats a l’envelliment en zones rurals. La iniciativa va començar el mes d’octubre passat durant el CLAM, el Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya. En la primera fase del projecte, es va posar èmfasi en la sensibilització i la visualització dels problemes que comporta l’envelliment en entorns rurals.
Les sessions dutes a terme a Cardona i Navàs han estat clau per completar la segona fase del projecte, coneguda com la fase d’experimentació. Aquesta etapa ha estat essencial per identificar les preguntes fonamentals i fer la recerca necessària per trobar respostes. El projecte arribarà al seu punt culminant amb la tercera fase, denominada d’empoderament, que se centrarà en la difusió i transferència del coneixement adquirit. Aquesta fase inclourà la redacció d’un informe final que resumirà tot el procés i oferirà recomanacions per a futures accions. A més, es durà a terme una exposició itinerant per diverses localitats de la comarca, una activitat de divulgació en un espai públic i una presentació oficial dels resultats i les recomanacions del projecte.
Un equip d’investigadors de la Fundació Sant Andreu Salut i d’UManresa ha supervisat tot el procés. De Sant Andreu Salut, hi han participat Sílvia Graell, Cristina Plaza, Dolors Fitó, Andreu Quintana i Míriam Fuertes Garrido. Per part d’UManresa, hi han estat implicats Jullieth Suárez Guevara, Maria Lluïsa Sort Garcia, Elena Medarde, Marc Selgas Cors i Marc Bernadich Màrquez. La participació d’UManresa en aquest projecte forma part de les activitats del grup de recerca en Innovació Transformativa i Simulació.
La ciència ciutadana és una metodologia que implica persones no professionals en la recerca científica. Genera coneixement a través de la participació activa dels ciutadans en totes les fases del procés de recerca, des de la captació i el processament de dades fins a la seva interpretació, passant per la definició de reptes i objectius i pel disseny de la investigació. Aquesta implicació fomenta la participació activa en la recerca, augmenta l’interès públic per la ciència, diversifica les perspectives i millora la qualitat de les dades obtingudes. A més, la ciència ciutadana educa i involucra les persones en la recerca de problemàtiques rellevants per a elles, tot facilitant l’aprenentatge de la metodologia científica i l’adquisició d’habilitats de recerca.