Skip to main content

Persones U

ODS 9. Indústria, innovació i infraestructura
08.03.2022

L’objectiu de desenvolupament sostenible (ODS) 9 pretén aconseguir infraestructures sostenibles, fiables i de qualitat, impulsar una nova indústria sostenible i inclusiva, i fomentar la tecnologia i la innovació dins del sector públic i el privat. Sota aquesta premissa, la Fundació Universitària del Bages-UManresa, des de la Direcció de Recerca i Innovació, i dins el Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial PECT BAGESS, promou la plataforma d’emprenedoria en salut i social eHEALTHINKING (www.ehealthinking.com) i l’Agenda Compartida del Bages, en unió a la resta d’entitats que conformen la quàdruple hèlix de la comarca. 

1.    Què és la plataforma eHEALTHINKING? 

La plataforma eHEALTHINKING és una plataforma d'emprenedoria centrada en el desenvolupament i l'acceleració de propostes d’intervencions d'alt impacte en salut i social, sovint acompanyades de tecnologies facilitadores com les TIC, la intel·ligència artificial, la robòtica, la realitat virtual, la realitat augmentada... L’objectiu implica acompanyar grups emprenedors en la seva aventura de desenvolupar productes i serveis de profit per a les persones que viuen amb dependència o cronicitat i el seu entorn cuidador.  

Mitjançant un programa de formació i metodologia específica dirigit als emprenedors i emprenedores en l’àmbit de salut i social, es proporcionen els recursos i les eines necessàries per a tot el cicle de la proposta, des de la conceptualització i primer desenvolupament del projecte fins a la possibilitat de presentar el projecte a una ronda d’inversió. 

2.    Com pot contribuir a assolir l’ODS 9  la plataforma d’emprenedoria?  

Un dels reptes que planteja l’Agenda 2030 és el foment de tecnologia i innovació que permeti el desenvolupament de nous productes i serveis, així com la millora dels processos ja establerts encaminats a la sostenibilitat i la inclusió. Des de la plataforma eHEALTHINKING es promou la creació de noves solucions que donin resposta a les necessitats i problemàtiques de la societat i, més específicament, en l’àmbit de salut i social relacionat amb la dependència i la cronicitat. La plataforma està concebuda en el marc del PECT BAGESS, en el qual participen diverses entitats del territori i que té un doble objectiu en comú: millorar la qualitat de vida afavorint la inclusió social del col·lectiu de persones dependents, i impulsar una transformació econòmica de la comarca centrada en la transició digital del sector salut i social tant públic com privat, fent-lo més competitiu, sostenible, resilient i amb una ocupació de qualitat. 

3.    Es parla d’emprenedoria social? 

Sí, podem parlar d’emprenedoria social. Els emprenedors i emprenedores socials pretenen que la seva idea de negoci doni resposta a una necessitat o problemàtica concreta que impacta en el ciutadà, que genera una resposta positiva concebuda per resoldre el repte social, cultural o mediambiental i que, de retruc, transforma el sector en el qual actua, sense deixar de banda poder garantir la viabilitat econòmica i financera del projecte, que no deixa de ser també un projecte empresarial. Tot aquest procediment és part de la metodologia d’eHEALTHINKING, ja que el seu objectiu és promoure, d’una manera adaptativa, projectes d’alt impacte social al territori per donar respostes a les necessitats dels ciutadans.

4.    Quina relació té eHEALTHINKING amb l’Agenda Compartida del Bages?

Un dels impactes definits i identificats per l’Agenda Compartida en Salut i Social del Bages, és la identificació d’oportunitats derivades del repte de la dependència i la cronicitat. Així doncs, l’Agenda pretén identificar nous productes, serveis i processos, que donin respostes directes a problemàtiques i necessitats de la ciutadania sotmesa a la dependència i la cronicitat, i que aquests contribueixin a una expertesa de territori identificada en el sector salut i social, i generadora d’iniciatives empresarials i oportunitats de desenvolupament econòmic del Bages. En aquest sentit, plataformes d’emprenedoria com eHEALTHINKING o el mateix hub tecnològic MAP+ (www.maphub.cat), molt vinculat a l’agenda compartida, són peces clau d’una estratègia molt ben estructurada de facilitació, acompanyament i viabilitat d’aquest tipus d’innovació, amb una vinculació directa en el foment del teixit empresarial i industrial del Bages.

5.    Com s’impulsa l’emprenedoria social? 

Mitjançant un acompanyament molt pensat i adaptat a les necessitats específiques dels grups emprenedors en el sector social, que no són les habituals. Els processos innovadors que emprenen tenen les persones com a principals beneficiàries, i els intangibles com a primers valors que s’han de tenir en compte. Però, naturalment, cal una inversió pública o privada. En aquest punt entra en joc una altra peça de l’ecosistema que s’està generant al territori, que és el grup de Business Angels de Manresa/Bages (BAMB), un grup d’inversors sensibles a temes socials, que són capaços d’entendre la inversió molt més enllà dels aspectes econòmics per identificar perfectament els beneficis socials i l’impacte en la ciutadania. Els valors humans se situen en primera línia.

 

Fotografia: d’esquerra a dreta, Lluïsa Sort, gestora de recerca a UManresa; Julieth Suárez, coordinadora tècnica a UManresa – FUB del PECT BAGESS, i
Xavier Gironès, director de Recerca i Innovació d'UManresa 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns