Skip to main content

Persones U

Loli Vázquez: “Els infants fan servir els mateixos mecanismes que utilitzen els científics per interactuar i relacionar-se amb l’entorn”
13.02.2024

ODS 4. Educació de qualitat

Loli Vázquez és la coordinadora del grau en Mestre d’Educació Infantil a UManresa. Com a coordinadora, la seva tasca principal, juntament amb la Direcció del grau, és vetllar per la coherència i la qualitat dels estudis. Entre les tasques afegides a la gestió del grau, hi ha l’organització activitats importants en la formació inicial de mestres, com jornades d’acollida per a l’estudiantat de primer curs, jornades d’escoles rurals, competències transversals per treballar els ODS amb la implicació de totes les assignatures del grau, jornades d’educació amb temàtiques d’interès per a l’etapa 0-6 anys o una fira d’inserció laboral.  

Com a docent, imparteix les assignatures Família, Escola i Entorn i Pràctiques I de segon curs. També forma part del grup de recerca GRECC (Grup de Recerca en Construcció del Coneixement) de la UVic-UCC. Des del grau es lidera un “Projecte de Generació del Coneixement 2022” (Ministeri de Ciència i Innovació), en el qual també participen altres universitats d’àmbit estatal: el Campus Soria de la Universitat de Valladolid i la Universitat de Saragossa. Aquesta recerca té com a objectiu determinar si la participació dels infants en espais de ciència inclusius genera un canvi significatiu en la percepció i la conceptualització dels infants i de les mestres respecte a les ciències. I continuant en l’àmbit de la recerca, actualment és al segon any de doctorat investigant un espai de ciència per a infants de 0 a 3 anys, “L’Explora 0-3”, que està dins de l’escola bressol de la Universitat, la UPetita, dins les instal·lacions de l’edifici FUB4 Educació a UManresa.

Què voleu dir quan afirmeu que “fem ciència des de néixer”?

La neurociència i diferents estudis sobre aprenentatge científic a les primeres edats avalen la idea que els infants fan servir els mateixos mecanismes que utilitzen els científics per interactuar i relacionar-se amb l’entorn; observen, exploren, es qüestionen i es fan preguntes sobre el món que els envolta. Aprendre és una conducta innata, intrínseca a l’ésser humà. Estem dissenyats per aprendre, tenim curiositat i necessitat per tocar, explorar, reconèixer tot el que tenim al nostre abast.

El Lab 0-6 està pensat per generar vocacions científiques en els infants?

Les persones que ens dediquem a l’educació hem d’aprofitar aquest potencial d’aprenentatge amb el qual ja naixem afavorint espais i situacions que permetin que els infants desenvolupin les seves habilitats vinculades a processos científics i d’aquesta manera fomentar des dels primers anys el pensament científic. L’objectiu és que els infants puguin avançar en el camí cap a la comprensió del món a partir del contacte amb la realitat, de compartir idees entre iguals i amb els adults, i d’anar construint teories sobre com funciona el món. Aquest és el gran repte que ens proposem al Lab 0-6 i a l’Explora 0-3.

Quin paper té el Lab 0-6 en la formació de mestres a UManresa?

El Lab-06 és un centre de descoberta, recerca i documentació per a l’educació científica a les primeres edats. Per a la formació inicial de mestres aporta una mirada molt interessant sobre com introduir la ciència a les primeres edats. Tenim el privilegi de rebre cada dia al llarg de tot el curs la visita d’infants que venen al Lab amb les escoles.

A més, les estudiants tenen l’opció de fer de becàries directament a l’espai del Lab i també de visitar-lo en el marc de diferents assignatures. Durant aquestes visites, es treballen diferents aspectes, com per exemple el disseny de propostes amb intencionalitat científica o la introducció de la ciència a les aules de 0-6 anys. Aquest és un plus en la formació de les nostres estudiants que no tenen altres universitats. Des del punt de vista professional, és molt interessant, ja que cada vegada són més les escoles que volen introduir espais de ciència a les seves aules.

Com treballeu el biaix de gènere?

Quan arribes a l’espai del Lab 0-6 el primer que trobes és una exposició sobre dones científiques de l’entorn amb la qual pretenem donar visibilitat a les dones del territori que han fet realitat la seva vocació científica. El material també està dissenyat des d’aquesta mirada de no generar estereotips: fem servir colors neutres i naturals.  

L’espai del Lab 0-6 és un espai de ciència de lliure elecció amb intencionalitat pedagògica, científica i inclusiva, que potencia vocacions de ciència i reforça el valor de l’equitat de gènere, l’accessibilitat universal i la inclusió en general.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns