Skip to main content

Persones U

Ivana Llobet, Patricia López i Jessica Nissen: “Les bosses d'ostomia continuen sent un tema totalment tabú”
14.03.2023

ODS 3. Salut i Benestar

Odapt és el treball final de màster d’Ivana Llobet, Patricia López i Jessica Nissen, alumnes del màster en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava. Un projecte de l'àmbit del disseny de producte i de la salut que acumula premis com el Forward AM Innovation Award o els recents Elisava Masters Awards. El seu objectiu: millorar el confort i la qualitat de vida de les persones ostomitzades, és a dir, d’aquelles persones que requereixen una bossa externa com a prolongació de l'intestí. Al conjunt de l'Estat es calcula que 1 de cada 500 persones són usuàries d'aquest tipus de producte.

Què són un disc i una bossa d'ostomia, i per què una persona pot necessitar dur-los?

Una ostomia és una cirurgia que consisteix a tallar l'intestí per la part afectada i treure'l per la paret abdominal formant el que es coneix com a “estoma”. Malalties com el càncer de còlon o de bufeta, l'endometriosi o les malalties inflamatòries intestinals (Crohn i colitis ulcerosa) poden requerir la formació d'una ostomia. Les deixalles (fem o orina) passen a sortir a través de l'estoma, i s'utilitza una bossa d'ostomia per recol·lectar-les. La majoria d'usuaris fan servir bosses de dues peces, compostes per un disc que està en contacte amb la pell (i l'estoma) i una bossa que s'ancora a aquest disc. Les bosses són d’un sol ús i es canvien cada dia depenent de l'usuari.

Quins són els principals problemes que presenten les bosses d'ostomia existents al mercat?

El principal problema són les fuites, amb un 50% d'ostomitzats que experimenten fugues diàriament o setmanalment. Quan parlem de fuites ens referim a tot aquel líquid que en comptes d'entrar a la bossa va directe a la pell, creant, en el millor dels casos, irritació, i en el pitjor, una nova visita al quiròfan. El segon problema és la manca d'atractiu de les bosses, que afecta molt l'autoestima i la pròpia imatge corporal dels usuaris. Les relacions sexuals o el simple fet de viatjar també són situacions que es compliquen quan es viu amb una bossa d'ostomia. Els gasos que entren a la bossa i creen un efecte de “globus” també són un problema: fan que la bossa s'enlairi, que faci sorolls, provoqui mala olor o que sigui incòmoda de portar. Amb Odapt ens centrem en el problema principal de les fuites. Els discos actuals causen fugides per una manca d'adaptabilitat a tota mena d'estomes i anatomies, i volem donar solució a aquest problema.

Odapt és el primer disc de silicona imprès en 3D dissenyat per evitar fuites. Gràcies a la tecnologia d'impressió 3D és 100 % adaptable i personalitzable, fins i tot es pot triar qualsevol color…

Cada estoma és únic, de la mateixa manera que cada persona ho és. Odapt està totalment personalitzat per a cada usuari, fet que permet que el disc abraci perfectament l'estoma adaptant-se a l'anatomia de cadascú. Aquesta personalització és un dels punts més importants per millorar-ne l’experiència. Odapt arriba a l’usuari llest per ser utilitzat, no cal retallar ni treure adhesius, com és el cas dels discos actuals. És un procés molt més simple.

Actualment, la majoria de persones ostomitzades canvien els seus discos gairebé diàriament. Davant d'això, Odapt proposa discos reutilitzables que poden durar mesos. Teníeu clar des del principi aquest element sostenible del projecte?

Com a enginyeres i dissenyadores és molt important tenir en compte l'impacte que els productes que dissenyem tindran en la societat, però també en el planeta. La sostenibilitat és un element que sempre tenim en consideració des de l'inici de qualsevol projecte. Al principi de la nostra investigació ens vam adonar de seguida que les xifres de deixalles de bosses i discos generats eren altíssimes. Cal pensar que la majoria dels usuaris canvien la seva bossa cada dia i el disc cada 2 o 3 dies. Davant d'això, plantegem un producte reutilitzable gràcies a l'ús de silicones i gels de silicona biocompatibles.

Es calcula que més de 15 milions de persones a tot el món viuen amb una bossa d'ostomia. I a Espanya són 1 de cada 500 persones. És una realitat molt més estesa del que sembla…

Vivim en una època on cada cop es parla més de tot, però les bosses d'ostomia continuen sent un tema totalment tabú. El fet que sigui invisible sota la roba tampoc no hi ajuda. No obstant això, cada cop veiem aparèixer més influencers online que viuen amb bosses d'ostomia i que busquen donar visibilitat a aquest producte i a les malalties invisibles. A Odapt estem col·laborant amb nombrosos influencers per contribuir a donar visibilitat a les ostomies i trobar una solució a les fuites.

Sent així, per què creieu que el disseny d'aquestes bosses amb prou feines ha canviat des de la seva invenció a la dècada dels 50?

Creiem que és així per una suma de diversos motius. En primer lloc, el fet que sigui un tema tabú fa que se'ls doni molt poca visibilitat. En segon lloc, molta gent que viu amb una bossa d'ostomia la veu com una cosa que els ha salvat la vida, motiu pel qual no solen queixar-se'n tant. En tercer lloc, en investigar una mica més, ens hem trobat algunes patents existents que han caducat fa res. Sovint aquestes patents existeixen, però en comptes de permetre desenvolupar un producte, el que fan és bloquejar l'aparició de noves invencions i dificulten que nous productes arribin al mercat.

Patricia i Ivana sou enginyeres, i Jessica, dissenyadora. Us heu conegut estudiant el màster en Enginyeria de Disseny Industrial d'Elisava. Com vau connectar i, sobretot, com vau decidir centrar el vostre TFM en un tema com aquest?

Vam tenir la sort de conèixer-nos en el màster el 2021. La Ivana volia continuar un projecte sobre redisseny de les bosses d'ostomia que havia començat feia temps després de conèixer una persona que vivia amb una d’aquestes bosses des dels 7 anys. En ser un tema nou per a les altres dues, Ivana ens va mostrar la seva investigació, vam quedar impactades i vam decidir unir-nos les tres per buscar una solució a aquest problema.

El projecte ha estat tutoritzat per Jéssica Fernández i Xavier Tutó. Quin paper hi han tingut?

Tant la Jessica com el Xavier han tingut un paper clau en el desenvolupament d’Odapt. Ens han acompanyat i donat suport durant tot el projecte i ho continuen fent avui en dia. Actualment, continuem desenvolupant Odapt amb l’equip d'enginyers de LEITAT (Iam3DHub), liderat pel Xavier. També som a la incubadora d'Elisava.

Recentment heu presentat Odapt al Mobile World Congress de Barcelona. Quina resposta hi heu obtingut? Han sorgit noves oportunitats, potser?

Presentar-lo al Mobile World Congress ha estat una oportunitat única per a nosaltres. Va ser Biocat qui ens va convidar i li estem molt agraïdes. El fet de poder donar visibilitat al projecte, així com a les ostomies, en un ambient tan internacional, i de presentar-lo juntament amb altres start-ups capdavanteres actualment a Barcelona ha estat una ocasió realment extraordinària. Gràcies al Mobile hem pogut conèixer persones d’arreu del món que s’han interessat en el nostre projecte, i cada dia continuem rebent missatges de persones interessades en Odapt, tant usuaris com personal mèdic i professionals del sector de l’enginyeria.

Fa poc heu escanejat l'estoma de quatre pacients voluntaris per provar el producte amb quatre usuaris reals. Com va el procés?

Molt bé! Des que hem començat aquest projecte hem rebut més de 100 missatges a través del nostre Instagram de persones que s’ofereixen a participar-hi i a ajudar-nos. Fa unes setmanes vam fer un workshop a Elisava amb quatre persones ostomitzades de Barcelona, d'edats i casos molt diferents, i ara estem treballant amb els enginyers d’Iam3DHub i LEITAT per dissenyar unes peces totalment adaptades a aquests usuaris. Això ens permet treballar en l’automatització del procés i en la creació d’un algoritme on amb només un escàner de l'estoma ja es pugui obtenir, en qüestió de segons, el disc adaptat a cada persona. A finals de l'estiu, si tot va bé, farem un altre workshop amb moltes més persones de diferents ciutats i també estem en contacte estret amb l'Hospital Clínic de Barcelona, on esperem poder començar aviat un assaig amb pacients.

Quins són els següents passos d'Odapt?
Continuar provant-lo amb usuaris i millorant el disseny fins a aconseguir que funcioni a la perfecció, cercar inversió i començar amb la regulació. La Ivana es mudarà pròximament als Estats Units i ens agradaria continuar desenvolupant el projecte a través d'una acceleradora en aquell país i diversos partners des de Barcelona.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns