Skip to main content

Persones U

Anna Pérez-Quintana: “Hem assolit un cert grau de maduresa pel que fa a la implantació d’accions cap a la igualtat de gènere”
08.02.2022

ODS 5. Igualtat de Gènere

L'ODS 5 planteja aconseguit la igualtat entre els gèneres i empoderar a totes les dones i nenes. Anna Pérez-Quintana és doctora en Economia i especialista en estereotips de gènere en l’emprenedoria. Des del 1994 exerceix docència a la UVic i és membre del grup de recerca SoPCI. L’any 2016 va entomar l’encàrrec de dirigir la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC, l’òrgan que al campus vetlla per la resolució de conflictes i la sensibilització des d’una perspectiva de gènere. Ara acaba de veure la llum el III Pla d’Igualtat, que tindrà vigència els pròxims quatre anys.


Per a què serveix tenir un pla d’igualtat?

Basant-nos en la diagnosi de la situació de partida (que es realitza amb un conjunt d’indicadors), un pla d’igualtat és l’eina que preveu un seguit d’accions per tal de reduir o eliminar les desigualtats de gènere a la nostra universitat. Té un període d’execució de quatre anys (fins al 2026), passat el qual cal que sigui avaluat. Acabem d’aprovar el nostre tercer pla d’igualtat, de manera que podem afirmar que hem assolit un cert grau de maduresa pel que fa a la implantació d’accions cap a la igualtat de gènere, malgrat que els avenços siguin lents.

El III Pla d’Igualtat aprovat el desembre, quines novetats incorpora respecte a l’anterior?

El cert és que aquest III Pla d’Igualtat es caracteritza per la continuïtat. Tenim encara grans temes pendents per treballar a la nostra universitat, com ara el fet de poder incorporar en major mesura la perspectiva de gènere en la docència dels nostres graus o l’equiparació dels doctorats Honoris Causa entre homes (73%) i dones (27%). El III Pla, aprovat el desembre passat, preveu la implantació de 91 accions, un 20% de les quals són noves. La major part d’aquestes noves accions pertanyen a l’àmbit de la recerca, que proposen bàsicament noves mètriques per mesurar aspectes diversos gestionats des de l’OTRI.

Quins són els esculls que ha calgut superar per aprovar-lo? 

El principal escull ha estat el calendari a complir, ja que en un temps rècord hem hagut d’avaluar el II Pla i, a partir del diagnòstic, organitzar-nos en cinc grups de treball per proposar, debatre i redactar les noves accions del III. Aquest procés ha implicat moltes persones de la nostra universitat, tant de la FUBalmes com de les altres tres entitats federades. A més, per tal de donar compliment a la nova legislació, també s’ha realitzat una auditoria salarial amb perspectiva de gènere.

De quines coses estàs més contenta de les millores que suposa el nou pla?

Destacaria dues accions que crec que repercutiran molt positivament en l’alumnat: d’una banda, es preveu la creació dels punts liles als diferents campus de la UVic-UCC, que serviran per millorar la visibilitat de la Unitat d’Igualtat i la fluïdesa de les queixes o denúncies en casos de situacions sexistes o de violències masclistes. L’altra acció que em fa especial il·lusió és la proposta de la Biblioteca de crear un banc de recursos sobre gènere, que sigui un suport tant a les persones que estan fent el seu TFG o TFM com a les que fan recerca entre el PDI.

Quins són els principals motius de consulta que rebeu a la Unitat d’Igualtat?

Algunes consultes provenen del PDI (per exemple, sobre condicions laborals), d’altres del PAS (com ara, les demandes de formació sobre ús no sexista del llenguatge), però la major part provenen de l’alumnat, que fa consultes sobre temes que treballa en els seus estudis, presenta queixes o denúncies a l'URespon de la Unitat d’Igualtat o bé fa propostes de millora i d’ampliació de serveis. En aquest sentit, destacaria els estudiants de Periodisme de la UVic-UCC, que ens proposen sovint de fer entrevistes tant a la UVic Ràdio com a la TV o al suplement Sense Boira d'El 9Nou.

Un cop aprovat el Pla, quin és el pròxim objectiu?

Implantar-lo, que això és molta feina! A banda, cal millorar la comunicació, ja que ens trobem que cada any arriba nou alumnat a la universitat i el repte és donar a conèixer la Unitat d’Igualtat. I finalment, també cal millorar el finançament i els recursos d’aquesta unitat, ja que les tasques i responsabilitats no paren de créixer.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns