Skip to main content

Persones U

Albert Espelt: "Cal disminuir les diferències socials dels barris i de les famílies, i redistribuir la riquesa"
14.06.2022

ODS 10. REDUCCIÓ DE LES DESIGUALTATS

 

Albert Espelt és director del Màster en Salut i Comunitat, i coordinador del departament d’Epidemiologia i Metodologia de les Ciències Socials i de la Salut del Campus Manresa de la UVic-UCC. Docent als graus en Fisioteràpia, Logopèdia i en Mestre d’Educació Infantil, és doctor en Biomedicina, màster en Salut Pública, graduat en Estadística Aplicada i en Psicologia, i llicenciat en Investigació i Tècniques de Mercat. En l’àmbit de la recerca, és l’investigador principal del projecte DESKCohort, una iniciativa que té com a objectiu recollir dades dels hàbits de salut entre els joves de la Catalunya central per actuar amb l’objectiu de millorar-la. També treballa en la recerca en salut pública.  

Les desigualtats són un factor determinant en la salut de les persones?

El patòleg Rudolf Virchow deia que la medicina és una ciència social i que la política no és altra cosa que medicina a gran escala. El Dr. Virchow va morir fa 120 anys. Fa molts i molts anys que se sap que les desigualtats socials són un dels principals determinants de les diferències en salut de les persones, de fet, se sap que el codi postal de la persona és més bon predictor de la seva salut que el seu propi codi genètic. Són coneguts els percentatges en salut pública que diuen que la salut d’una persona depèn en un 10% de la qualitat de l’assistència sanitària, en un 40% de factors socioeconòmics (situació laboral, educació...), en un 40% dels seus comportaments de salut i en un 10% de factors mediambientals. Tanmateix, és ben conegut que els comportaments de salut depenen també de factors socioeconòmics i, per tant, aquests esdevenen gairebé un dels principals factors que determinen la salut de les persones i uns clars generadors del que coneixem com a desigualtats socials en salut.

Quins col·lectius són els més perjudicats per aquestes desigualtats?

Un error molt comú és pensar que hi ha un col·lectiu que és el col·lectiu feble. Aquesta és una forma de veure-ho que ens ha portat a crear moltes polítiques de caritat. Hi ha persones molt desvalgudes que pateixen les desigualtats en salut i, per tant, se les ha d’ajudar i deixar de banda un sistema que crea i perpetra desigualtats. Ja fa temps que en un dels estudis més referents sobre desigualtats socials en salut (el Whitehall study) es va veure que la probabilitat de tenir bona salut presenta un gradient social, és a dir, que aquelles persones que més tenen són les que més salut tenen, les que tenen una mica menys són les segones en salut, les que tenen una mica menys les terceres i així progressivament. Per tant, no es pot parlar d’un col·lectiu feble, sinó que hi ha una jerarquia i, en conseqüència, llevat del grup més afavorit de la societat, la resta tots som febles. És per això que hem de lluitar per aconseguir la redistribució de la riquesa. 

Quines accions es poden dur a terme per reduir les desigualtats en benefici de la salut pública?

Redistribució de la riquesa. I això passa per polítiques públiques de qualitat i passa perquè no hi hagi privilegis i no hi hagi qui acumula riquesa. Cal un sistema en què no hi hagi problemes d’accés a l’habitatge, l’educació, la sanitat, el treball o la cultura, entre d’altres. 

El projecte DESKcohort ha permès detectar també conseqüències negatives de les desigualtats entre els joves?

Les desigualtats en salut apareixen molt abans que naixem. Hi ha estudis que demostren que els problemes de salut en  nadons (baix pes, síndrome d’alcohol fetal, problemes neurològics, etc.) poden estar relacionats amb determinats comportaments dels pares i mares i, a la vegada, amb els seus nivells socioeconòmics. Les desigualtats socials en salut ens acompanyen al llarg de la vida. En l’adolescència i a través del DESKcohort hem detectat desigualtats en salut mental, en alimentació, en salut física i en la pràctica d’activitat física. 

Quines són aquestes desigualtats?

A la DESKcohort hem trobat desigualtats per posició socioeconòmica, per gènere, per edat i per orientació sexual.

Quines són les propostes que es poden fer per pal·liar-les?

Les propostes per pal·liar-les passen per disminuir les diferències socials dels barris i de les famílies. Impliquen redistribuir la riquesa.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns