Skip to main content

Recerca

Núria Oriol

Nestlé aprofita material de la tesi de Núria Oriol per publicar informació útil per a persones afectades per disfàgia

17.01.2023
Share

La logopeda i docent del grau en Logopèdia d’UManresa, Núria Oriol, va elaborar un llistat d’aliments recomanats i d’aliments desaconsellats per a persones que pateixen disfàgia. Aquest llistat formava part de la seva tesi doctoral, titulada “Bioètica en la presa de decisions: adaptacions dietètiques en la disfàgia”, que va defensar l’any 2018 a la Universitat de Barcelona. Ara, aquest llistat ha servit a l’empresa Nestlé per editar una làmina informativa que ha fet arribar als hospitals perquè els logopedes i altre personal sanitari la distribueixi i faci arribar a persones afectades per disfàgia i als seus familiars i cuidadors.

La làmina, editada en català i en castellà, té voluntat divulgativa i per això és principalment visual. Inclou, a més dels aliments recomanats, aquells que poden representar un risc per a persones que pateixen disfàgia. En ambdós casos destaca les característiques que han de tenir els aliments recomanats (tous i homogenis, purés i cremes, pa sense crosta, líquids amb espessidors, aigua gelificada i líquids amb gas) i les dels que són de risc (dobles consistències, fibrosos, líquids fins, aliments que s’esmicolen o desprenen líquids, secs, amb pell, enganxosos, granulats i pa). 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns