Skip to main content

Comunitat Universitària

Roda de premsa UEV
Homenatge Dr. Bayés UEV 2022
Homenatge Dr. Bayés UEV 2022 - 2
Homenatge Dr. Bayés UEV 2022 - 3
Homenatge Dr. Bayés UEV 2022 - 4

La XXVII Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, en marxa

14.06.2022
Share
Comunitat Universitària

Amb l’objectiu de poder arribar al nombre més gran de persones possible, de totes les edats i amb interessos diversos ja es troba en marxa la XXVII edició de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, que ofereix activitats formatives en format mixt i en línia, des de maig fins a setembre.

En total s’han programat una vintena de formacions acadèmiques dels àmbits temàtics de salut; empresa, comunicació i disseny; ciències i tecnologia, i educació i societat. El  programa engloba per primer cop les activitats de l’Escola d’Estiu d’Elisava, un conjunt de formacions presencials concentrades al mes de juliol sobre diferents aspectes del disseny.

Dins l’àmbit de la salut, destaca la jornada d’Actualització sobre la Infecció per VIH i la Pandèmia de Covid-19, organitzada des de la Càtedra de Malalties Infeccioses que dirigeix Bonaventura Clotet, que s’ha desenvolupat a Althaia de Manresa. Pel que fa a educació i societat, torna l’Escola d’Estiu de Literatura Infantil i Juvenil, que enguany arriba a la dotzena edició, centrada en la “Imaginació i realitat. Famílies i infants a la Literatura Infantil i Juvenil”. Aquest any la jornada es realitzarà per primer cop sense qui en va ser un dels principals promotors, el P. Josep Massot, traspassat l’abril passat. També dins aquest àmbit destaquen la jornada de psicomotricitat El Cos en els Processos de Comunicació i Aprenentatge i la desena edició de la Jornada sobre Art i Cultura Religiosa, en col·laboració amb l’Institut de Ciències Religioses, dedicada  a la santedat femenina a l’edat mitjana.

En l’àmbit d’empresa, destaca el curs Marketing & Business 4.0, en què es convida estudiants dels graus en Administració i Direcció d’Empreses, Publicitat i Relacions Públiques, Comunicació Audiovisual i Periodisme a tenir una experiència internacional convivint amb estudiants d’altres universitats europees sense sortir del país. Aquesta formació es portarà a terme al Centre Universitari de Disseny, BAU. I en l’àmbit de les tecnologies, tindrà lloc un curs sobre Medicina Computacional de Sistemes, que presentarà els reptes i les solucions de la biologia de sistemes aplicats a les ciències de las salut. Com en cada edició de la Universitat d’Estiu s’han programat els cursos intensius d’idiomes en format presencial, híbrid i en línia, tant al Campus Vic com al de Manresa.

Segons el delegat del rector per a la Formació Contínua, Josep Ayats, “desitgem que aquests programes formatius serveixin per apropar la formació universitària a la ciutadania, alhora que s'acosti la ciutadania a la Universitat i a l’ampliació del coneixement”.

Homenatge al cardiòleg Antoni Bayés en l’acte d’inauguració

El cardiòleg vigatà Antoni Bayés de Luna va rebre un sentit homenatge en el marc de la inauguració de la  XXVII edició de la Universitat d’Estiu de la UVic-UCC, celebrada la Sala de la Columna de l'Ajuntament de Vic, el dimecres 1 de juny.

L’acte fou presidit per l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, acompanyada del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; el tinent d’alcalde i regidor d’Ensenyament i Universitats de Manresa, Josep Gili, i el delegat del rector per a la Formació Contínua, Josep Ayats. El tinent d’alcalde, regidor d’Universitats i Ciutat del Coneixement, i president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la  Salut, Josep Arimany, fou l’encarregat de pronunciar l’encomi de l’homenatjat.

El Dr. Bayés va agrair aquest homenatge assenyalant que “tot el que ha portat a terme fins ara la UVic-UCC ha estat impecable”, fent referència a la federació amb la Fundació Universitària del Bages, a la millora en el posicionament en rànquings internacionals de la UVic-UCC, a la creació de la Facultat de Medicina i al recentment estrenat Institut de Recerca i d'Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central (IRIS-CC)", i afirmant que per tot plegat “sento una emoció sense límits”.

En el seu encomi, el Dr. Josep Arimany va fer un repàs a la trajectòria vital i professional del Dr. Antoni Bayés de Luna “que ha estat el meu mestre i amic”, aprofundint en tres aspectes: l’àmbit personal i familiar, el professional i la seva dimensió social. Amb un discurs ple d’anècdotes, va explicar la trajectòria professional del Dr. Bayés, iniciada a l'Hospital Clínic després de llicenciar-se a la Universitat de Barcelona i de formar-se a l’estranger, i consolidada a l’Hospital de Sant Pau. Arimany va destacar la seva voluntat de compaginar la docència universitària, àmbit en el qual assolí la categoria de catedràtic per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor honoris causa per quatre universitats internacionals, juntament amb l’activitat assistencial a Barcelona i sobretot a Vic, on no va deixar mai de passar consulta.  

Arimany també va posar en valor les línies de recerca que l'homenatjat ha impulsat, els més de 350 articles publicats, els 20 llibres editats sobre electrocardiogrames, un dels quals fou traduït a nou llengües. També va destacar especialment el fet d’haver donat nom a la síndrome de Bayés, coneguda mundialment. Igualment, va ressaltar la materialització de l’Institut Català de Ciències Cardiovasculars (ICCC), com una de les grans fites assolides. Per tot plegat, va dir Arimany, “el Dr. Bayés és considerat com un dels grans metges humanistes en cardiologia del món” i va afegir que “la ciutat de Vic té un deute amb ell, perquè n’és un gran ambaixador”.  

El tinent d’alcalde i regidor d’Ensenyament i Universitats de Manresa, Josep Gili, va felicitar l’homenatjat i va mostrar la satisfacció de l’Ajuntament de Manresa i de la Fundació Universitària del Bages de formar part, un any més, de la Universitat d’Estiu “que manté el llistó molt alt pel que fa a la qualitat de la formació i obre la Universitat al territori”. Per la seva banda, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, es va referir a la síndrome de Bayés com un element clau en l’àmbit de la cardiologia i va concloure que “en nom de la Universitat, és un goig reconèixer avui tots aquests mèrits”. Finalment, l’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes, Anna Erra, va cloure l’acte sintetitzant els valors que representa el Dr. Bayés, fent referència a “la força de la família, l’esforç, la perseverança, el suport constant, la il·lusió, i l’estima per allò que fa, per la professió i per la ciutat de Vic”.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns