Skip to main content

Institucional

Doctorat honoris causa Òscar Camps - 1
Doctorat honoris causa Òscar Camps - 2
Doctorat honoris causa Òscar Camps - 3
Doctorat honoris causa Òscar Camps - 4
Doctorat honoris causa Òscar Camps - 1

La UVic-UCC investeix Òscar Camps com a doctor 'honoris causa'

12.07.2022
Share
Institucional

Òscar Camps Gausachs (Barcelona, 1963), defensor dels drets humans, activista social i fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, va ser investit doctor honoris causa per la UVic-UCC el dimecres 29 de juny, a l’Aula Magna de la Universitat, acompanyat per més de 200 persones, entre el claustre de doctors i la resta de membres de la comunitat universitària, familiars, amics i col·laboradors del nou doctor. La cerimònia va ser presidida pel rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños i el conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Josep M. Argimon, i va comptar amb la presència del tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Vic i membre del Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), Josep Arimany, i la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata. L’acte formava part de la celebració del 25è aniversari de la UVic-UCC.

Camps va encetar el seu discurs d’agraïment per la distinció rebuda repassant els diferents actes de servei que l’ONG Open Arms ha fet fins ara envers les poblacions més vulnerables a diferents països i en diferents circumstàncies. En aquest punt va comentar que “nosaltres, des de la nostra petita ONG, només estem intentant omplir el buit que deixen els nostres representants polítics i les nostres administracions”. Camps va recordar que “som en un moment crític en la història de la humanitat”, amb 53 conflictes en curs al planeta i amb el mar Mediterrani convertit en una fossa comuna. “No podem negar que la Tercera Guerra Mundial ha començat i es tracta, aquesta vegada, d’una guerra contra els drets humans”, va subratllar referint-se també al recent succés a la tanca de Melilla, on han mort desenes de persones.

El nou doctor honoris causa va considerar el seu homenatge com una excusa per “insistir en l’aliança entre el coneixement i l’acció, entre l’esfera acadèmica i els defensors dels drets humans que treballem al terreny, dia a dia” que, va dir, “cobra un sentit profund per provocar un impacte efectiu en la nostra societat. Conscient que l’ONG que dirigeix s’ha convertit en una presència incòmoda i que la seva tasca sovint ha estat perseguida i criminalitzada, el nou doctor es va preguntar: “Com és possible que en ple segle XXI es continuï qüestionant la necessitat de salvar una vida?”. 

Tot seguit, va fegir que “tenim un llarg camí per recórrer com a societat” i va subratllar que cal “formar les noves generacions amb capacitats crítiques, amb la visió d’una societat més justa i igualitària”. En aquest sentit, va fer una crida a la Universitat a mantenir un compromís “per un model educatiu fonamentat en l’empatia, en la fraternitat, en una ètica que consideri valuosa la informació i el coneixement, però que també defensi el valor d’una vida humana per sobre de totes les coses”. Camps va concloure el seu discurs dient: “Gràcies per no deixar-nos sols. Necessitem tots els sectors de la societat units en aquest esforç”.

Al costat de la humanitat
La investidura d’Òscar Camps com a nou doctor honoris causa va ser una proposta sorgida el 2019 d’un conjunt de persones de la comunitat educativa de la UVic-UCC i encapçalada per l’Escola de Doctorat. En representació seva, Antoni Tort, director de l’Escola de Doctorat de la UVic-UCC, va apadrinar el nou doctor i va exposar el motiu pel qual es van proposar atorgar la màxima distinció de la Universitat a l’ONG Open Arms i al seu director. Tort va destacar que si bé entrar a formar part del claustre de doctors de la universitat significa acceptar uns principis, en aquest cas “és la Universitat que assumeix uns compromisos ineludibles en atorgar el doctorat a Òscar Camps, una persona incòmoda i disruptiva per a l’statu quo imperant”. En aquest sentit, Tort va afirmar que “és la UVic-UCC que es reconeix interpel·lada per la realitat d’un món massa sovint inhumà per a les persones humanes”.

Ester Busquets, professora de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar i coordinadora de Formació i Recerca de la Càtedra de Bioètica Fundació Grífols-UVic-UCC, va ser l’encarregada de fer la laudatio del doctor Òscar Camps, que va comenar amb una lectura en off del poema “Podries”, de Joana Raspall, musicat per Joan Dausà. Busquets va destacar que la universitat i l’activisme social estan units per un mateix compromís: la cura de la societat, “que passa, inevitablement, per respectar i promoure els drets humans”. Després d’enumerar els nombrosos mèrits del nou doctor i de l’ONG que representa, Busquets va fer un repàs a les crisis de refugiats que s’han succeït des del 2014, crisis que ha descrit com “la catàstrofe humanitària més gran des de la Segona Guerra Mundial”, especialment a la mar Mediterrània, on es calcula que des del 2015 més de 20.000 persones hi han perdut la vida o hi han desaparegut en el seu intent per arribar a Europa. 

En el transcurs de la laudatio, Busquets va recordar la primera missió de Camps al mar Egeu, on Open Arms va treballar fins al 2016, i altres vicissituds viscudes posteriorment arran de la política migratòria europea. També va fer èmfasi en les nombroses accions que l’ONG ha desenvolupat, ja sigui davant l’emergència sanitària de la covid-19 o per ajudar la població civil ucraïnesa. Per tota la tasca feta, la ponent va agrair a Camps haver tingut els braços oberts per “salvar la humanitat de tanta indignitat”.

Persona de grans conviccions
El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va apuntar que concedir aquest doctorat a Òscar Camps “és per a la nostra universitat una obligació moral”, atès el deure que tenim com a éssers humans de respectar la vida i atès el perill que suposa sortir al mar a la recerca de barques a la deriva plenes de persones al límit de la desesperació. “El nostre benestar, la nostra frivolitat quotidiana, i la nostra recerca d’objectius de millora i d’ascens social no ha de ser un obstacle perquè deixem de ser persones”, va manifestar Baños, “i aquest és el missatge que volem que els nostres estudiants entenguin quan atorguem aquest doctorat honoris causa al senyor Òscar Camps”. El rector va apuntar que l’homenatjat “és un referent” i que amb aquest acte la Universitat “assumeix els valors i l’exemple de vida compromesa amb els més necessitats com a propis”. Com a màxima autoritat acadèmica, Baños va imposar a Òscar Camps la medalla que el distingeix com a doctor honoris causa, obra de l’escultor Emili Armengol. També se'l va obsequiar amb l’obra original de l’artista Jo Milne, que amb el títol de “O” ha estat la caplletra d’aquest doctorat.

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va apuntar en el seu discurs que el doctorat honoris causa a Camps, amic personal seu, és “un reconeixement merescut a la tasca que fa Open Arms” i va dir que cal continuar denunciant tragèdies com la de Melilla, ja que “hi ha desenes de conflictes al món que ens passen desapercebuts i els països benestants no som capaços d’ajudar les persones que pateixen”.

Josep Arimany, tinent d’alcalde i regidor d’Universitat i Ciutat del Coneixement de l’Ajuntament de Vic i patró de la Fundació Universitària Balmes, va felicitar l’homenatjat tot destacant-ne la qualitat humana i els valors que el defineixen. Arimany va definir Camps com “una persona de grans conviccions, excepcional, d’una integritat, una empatia i un altruisme majúsculs”, que davant de situacions de necessitat humana va decidir passar a l’acció, i sempre des de la modèstia, l’honestedat i la humilitat. Per la seva banda, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, va encetar l’acte llegint els acords del Consell de Govern de la UVic-UCC i del Patronat de la FUBalmes de nomenament de doctor honoris causa a Òscar Camps Gausachs. 

L’acte va comptar amb unes paraules dels exalumnes de la UVic-UCC Jan Mompin i Òscar Grau, que van fer el treball de fi de grau sobre l’emigració al Mediterrani i per al qual van entrevistar Òscar Camps. En el transcurs de la cerimònia també hi va haver la interpretació de diverses peces musicals per part del grup vocal format per Ferran Albrich, Judit Muñoz, Ainhoa Aguilar i Carles Prat, i va acabar amb el cant de l’himne universitari "Gaudeamus igitur". Posteriorment, els Emboirats, la colla castellera de la UVic, van fer un pilar en honor al nou doctor. 

Es pot consultar el llibret del doctorat honoris causa d’Òscar Camps Gausachs en aquest enllaç i un recull de fotografies de l'acte aquí.
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns