Skip to main content

Institucional

Acte institucional amb la consellera Gemma Geis
Dr. Arimany i Josep Eladi Baños
Dr. Paricio, de la Universitat de Saragossa
Els Emboirats
PRE LU DI, a L'Atlàntida

La UVic-UCC celebra els actes centrals del seu 25è aniversari

14.06.2022
Share
Institucional

En el marc dels actes de celebració del 25è aniversari de l’aprovació per unanimitat de la Llei de reconeixement de la Universitat de Vic al Parlament de Catalunya, el passat 20 de maig es van desenvolupar els actes centrals de la commemoració d’aquest aniversari: l’acte institucional i l’espectacle PRE LU DI.

L’acte institucional, presidit per la consellera

Al migdia del dia 20 va tenir lloc a l’Aula Magna de la UVic-UCC l’acte institucional, presidit per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis. També es va comptar amb les intervencions de l’alcalde accidental de l’Ajuntament de Vic, Josep Arimany, i del rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, i amb l’assistència de la delegada del govern a la Catalunya Central, Rosa Vestit, d’autoritats i membres de la comunitat universitària, rectors d’altres universitats catalanes, exrectors de la UVic-UCC, i diputats i alcaldes de diversos municipis entre els quals Manresa i Ripoll. En el transcurs de l’acte, el Dr. Javier Paricio, professor de la Universitat de Saragossa, va pronunciar la conferència magistral “¿Repensar las titulaciones? La educación superior ante el desafío de una sociedad compleja y cambiante”.

L’acte institucional va començar amb la projecció del vídeo que s’ha fet amb motiu del 25è aniversari de la UVic-UCC, en el qual diferents persones de la comunitat universitària reflexionen sobre el passat, el present i el futur de la institució. Tot seguit, va prendre la paraula la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que va fer un reconeixement “a la tasca ingent d’una cadena d’esforços perquè aquesta universitat avui estigui posicionada tal com ho està”. La consellera va reconèixer la singularitat i la vocació de servei públic de la UVic-UCC i va afirmar ser conscient de les demandes de la UVic-UCC i de la “necessitat d’apostar per una xarxa de coneixement vertebrat en el territori”, abans de concloure: “Estic segura que la UVic-UCC continuarà liderant la transformació de país que volem”.

Amb la mirada posada en el futur

Josep Arimany, alcalde accidental de Vic i president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), va manifestar la seva satisfacció per poder celebrar el 25è aniversari, ja que “aquest primer quart de segle ha estat transcendental per a molts de nosaltres, que hem tingut la sort de veure néixer i créixer la Universitat, i que dia a dia contemplem com avança amb pas decidit, i es fa més gran i més sòlida dins el sistema universitari català, estatal i internacional”. Arimany va subratllar que la UVic-UCC ha fet una aposta per una estructura federada que li ha permès tenir “projectes conjunts amb Manresa”. Aquesta federació, actualment formada per quatre fundacions, “ens ha donat grans rendiments, com construir una Facultat de Medicina quan molta gent no hi creia”. Per poder impulsar la Universitat, l’alcalde accidental va demanar el suport del Departament de Recerca i Universitats per tirar endavant el conveni programa, sense oblidar totes les persones que han fet possible fins ara la UVic-UCC, especialment el primer rector i mestre seu, Ricard Torrents.

A continuació, el rector Josep Eladi Baños va començar la seva intervenció explicant que “els 25 anys han arribat en un bon moment per a la UVic-UCC” i que són el resultat de l’esforç diari de molta gent. Fent una projecció de futur, el rector va dir que la universitat té reptes importants, un dels quals és “mantenir el que ha aconseguit fins ara adaptant-se a les noves circumstàncies tecnològiques, ja que la nova realitat social amenaça el paper tradicional que han tingut les universitats”. Amb tot, va destacar que la UVic-UCC treballa amb la vista posada al futur i ha afirmat que “el cofoisme no ha de formar part de l’ADN de la nostra universitat” i ha afegit que “d’aquí a 50 anys trobarem una universitat encara millor que la tenim avui”.

Conferència sobre el futur de les titulacions universitàries

En el transcurs de l’acte institucional, el Dr. Javier Paricio, professor de la Universitat de Saragossa, va pronunciar la conferència titulada “¿Repensar las titulaciones? La educación superior ante el desafio de una sociedad compleja y cambiante”. El ponent va centrar la seva ponència en la importància de formar persones expertes i en el paper clau que hi tenen les universitats. Segons ell, “les universitats han de canviar els plans d’estudis perquè no n’hi ha prou amb tenir els coneixements, sinó que cal saber-los utilitzar”. Una persona experta, va dir, no només és aquella que té uns coneixements especialitzats, sinó que és qui “sap innovar i s’enfronta a desafiaments nous i a situacions complexes”.

La celebració d’avui del 25è aniversari va concloure amb el cant del Gaudeamus Igitur que el públic assistent a l’Aula Magna va corejar dempeus. En el transcurs de l’acte també es va comptar amb les interpretacions musicals d’O Radiant Dawn (J. Macmillian) i Salve Regina (F. Poulenc), a càrrec de Ferran Albrich, Judit Muñoz, Mariona Llobera i Carles Prat. A fora, Els Emboirats, la colla castellera de la UVic, van alçat dos pilars commemoratius de l’aniversari.

L’espectacle PRE LU DI va fer un recorregut visual, poètic i musical pel passat, present i futur de la UVic-UCC

L’espectacle poètic, visual i musical PRE LU DI, que va tenir lloc a la tarda a L’Atlàntida de Vic, va posar punt final a la jornada central de celebració del 25è aniversari UVic-UCC. L’espectacle, dirigit i executat per l’empresa Didàctics de Vic, va fer un recorregut per la cronologia històrica de la Universitat, per explicar-ne els orígens, però també per deixar, com el mateix nom PRE LU DI suggereix, la porta oberta a consolidar el present i a continuar escrivint la història futura de la institució. Més de 300 persones, majoritàriament de la UVic-UCC, entre personal docent i investigador, professionals d’administració i serveis, estudiants i autoritats, a més de representants de diverses entitats i institucions del territori, van assistir a la representació.

L’espectacle va arrencar amb la promulgació del Decret de Nova Planta, que va suprimir els estudis universitaris existents a Catalunya, inclosos els que hi havia a Vic, per fer una pinzellada als orígens de l’actual UVic-UCC, fins a arribar a rememorar la jornada històrica del 21 de maig de 1997, que va marcar un punt i a part en la història de la Universitat. Situats ja fa exactament 25 anys, va arribar una declaració de principis que va determinar tota l’estructura i el contingut posteriors de l’acte, basat en diverses idees i conceptes: la universitat és un lloc de pas, el coneixement és moviment, el moviment és canvi constant i vint-i-cinc anys són un preludi, entre altres.
Tot seguit, PRE LU DI es va centrar a narrar l’evolució que ha experimentat la UVic-UCC durant aquests últims 25 anys, un procés que es va simbolitzar amb un camí de llum. A la recta final de l’acte, aquest camí de llum va prendre la forma d’una constel·lació d’estels, una rèplica exacta del cel del 21 de maig de 2022, el dia exacte en què la Universitat compleix 25 anys.

Les triangulacions, pilars de la Universitat

Un dels eixos centrals de l’espectacle, que va tenir una durada de 65 minuts, van ser les múltiples triangulacions, com a forma geomètrica resistent i estable, que es donen en el si de la UVic-UCC. Entre les triangulacions presentades, hi ha la de persones-coneixement-territori (eslògan de la celebració dels 25 anys), alumnes-PDI-PAS, cicles-graus-màsters i doctorats, recerca-transferència de coneixement-divulgació, campus-seus-facultats o docència-centres propis-centres adscrits, entre d’altres.

Música, dansa, poesia, cant i llum van ser els elements que es van anar combinant a l’espectacle, que en el seu desenvolupament va comptar amb la participació de diversos noms propis del món cultural. L’actor Lluís Soler hi va intervenir amb la interpretació del text “Caminar”, fet pel poeta Jaume Coll expressament per al 25è aniversari de la UVic-UCC. Aquest text fa al·lusió al coneixement, que esdevé canvi constant, a les persones i a la necessitat de caminar acompanyat.

En l’aspecte musical, l’espectacle va tenir les intervencions d’Ernest Crusats, Joana Serrat i Roger Mas. Beatriz Cubero i Matilde Casini, de DU-Entro, van protagonitzar els moments de dansa i Miquel Carbonell, una peça d’acrobàcia. També van formar part de PRE LU DI  quatre mestres de l’Aula de Teatre de la UVic, que van rememorar la jornada intensa que es va viure el 21 de maig de 1997, i quaranta-vuit estudiants universitaris en la part de projeccions.

Torna a veure l'espectacle.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns