Skip to main content

Institucional

25 anys UVic-UCC
Moment del reconeixment de la Universitat de Vic
Estudis Universitaris de Vic
Federació amb la FUBages
Federació amb la FESS
Federació Elisava

La UVic-UCC celebra el seu 25è aniversari amb la mirada posada en la consolidació i expansió del projecte universitari

10.05.2022
Share
Institucional

El pròxim 21 de maig farà 25 anys que el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat dels 112 diputats de la Cambra la Llei de reconeixement de la Universitat de Vic. Era l’any 1997 i es produïa un fet històric que va suposar el restabliment de la universitat que la ciutat havia perdut el 1717 amb el Decret de Nova Planta promulgat per Felip V. Un quart de segle després, l’actual Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) celebra el 25è aniversari del seu naixement, i ho fa amb un programa d’activitats que han començat aquest abril i s’allargaran fins a l’octubre. 

Per donar a conèixer l’efemèride i presentar el programa d’actes de celebració previst, el 25 d'abril passat es va fer una roda de premsa a la Casa de Convalescència de Vic, que va comptar amb les intervencions d’Anna Erra, presidenta de la Fundació Universitària Balmes; Josep Eladi Baños, rector de la UVic-UCC; i Anna Sabata, secretària general de la UVic-UCC, com també amb la presència de diverses autoritats de la institució. La roda de premsa també va servir per fer balanç d’aquest primer quart de segle i per determinar els principals reptes de futur de la institució. “Aquest és un aniversari que marca un abans i un després, i que va més enllà de la recuperació de la universitat a la nostra ciutat. Aquest ha de ser un camí d’inici que no s’aturi i que vagi avançant”, ha apuntat Anna Erra segons la qual la universitat “ha crescut amb molta empenta i força no només en l’àmbit de la docència sinó també en el de la recerca i la transferència de coneixement, i vol ser clau al mapa universitari català”. Per la seva banda, el rector, Josep Eladi Baños, va afirmar que “la UVic-UCC arriba al seu 25è aniversari en un moment dolç, després que el nombre d’estudiants hagi crescut exponencialment, igual que la recerca, i que el futur apunti vers una línia similar d’expansió”.

La celebració del 25è aniversari de la UVic-UCC es materialitzarà amb una trentena d’actes i exposicions que es portaran a terme en els pròxims mesos, amb l’objectiu de fer un reconeixement a totes les persones que han format part de la universitat durant aquest quart de segle. Entre els principals actes hi ha l’exposició “UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori”, que es va inaugurar el 2 de maig al Palau Robert de Barcelona; l’acte acadèmic institucional que es farà a l’Aula Magna el 20 de maig; l’espectacle visual i poètic que tindrà lloc a l’Atlàntida el mateix dia 20, i la taula rodona d’exrectors i exvicerectors de Recerca del 10 de maig. 

Un impuls per enfortir-se

El reconeixement oficial de la universitat, la desena que es creava a Catalunya, va consolidar el projecte de l’Escola Universitària de Mestres Jaume Balmes de Vic, sorgida el 1977 (ara fa 45 anys). El projecte va anar creixent en el transcurs de les dècades dels anys vuitanta i noranta, amb la constitució de diferents escoles universitàries i facultats: Escola Universitària d’Infermeria d’Osona (1981) —que tenia els seus antecedents en l’Escola Femenina d’Ajudants Tècnics Sanitaris Osona (1974)—, Escola Universitària d’Estudis Empresarials d’Osona (1987), Escola Universitària Politècnica d’Osona (1989) i Facultat de Traducció i Interpretació (1993), juntament amb les empreses Eumo Editorial (1979) i Eumogràfic (1984). 

“Esdevenir Universitat de Vic va suposar per a la institució un impuls per enfortir-se i agafar una nova dimensió, passant a ocupar un lloc al mapa universitari català”, segons Baños, que ha fet un repàs de l’evolució història de la UVic-UCC. La presidenta de la FUBalmes va agrair l’esforç i la tasca de “totes les persones que van empènyer des d’un inici perquè s’aconseguís el reconeixement de la universitat, com el primer rector Ricard Torrents, Enric López i Jaume Puntí, entre altres, a més de diputats i alcaldes que van fer possible que avui puguem celebrar aquests 25 anys”. 

Ja entrat el s. XXI, la universitat va comptar amb diversos centres adscrits: BAU, EADA i ESERP. Amb tot, el fet que va marcar un autèntic punt d’inflexió va ser la federació que es va establir el 2014 entre la Fundació Universitària Balmes —entitat titular de la Universitat de Vic— i la Fundació Universitària del Bages —entitat titular dels estudis universitaris que hi havia a Manresa. 

Més tard vindria la creació de la nova seu de Granollers (2016) i la creació i federació amb la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (2017), que va suposar la posada en marxa de la Facultat de Medicina. Aquest centre ha representat un punt d’inflexió en el reconeixement i prestigi de la universitat, ja que segons el rector de la UVic-UCC “hi ha qui distingeix entre universitats amb Facultat de Medicina i universitats sense Facultat de Medicina”. La federació amb la Fundació Privada Elisava Escola Universitària (2020) figura entre els moments més significatius de la història recent, la qual han refermat el model federatiu d’universitat. 

Un model propi i en creixement

La UVic-UCC es caracteritza per no tenir una personalitat jurídica pròpia i compta amb un model de governança propi, mitjançant el Patronat de la Fundació Universitària Balmes. Amb una clara vocació de servei públic, aquesta universitat té un fort arrelament territorial i un estret vincle amb la xarxa d’empreses i institucions econòmiques, culturals i socials del seu àmbit. Anna Erra va subratllar que el model singular de la UVic-UCC, el qual s’ha convertit en referent, té aspectes molt positius, ja que “ens dona una gran flexibilitat i una manera diferent de fer, més en la línia de les universitats internacionals”. 

La presidenta de la FUBalmes es va referir a la idea d’universitat territorial i a l’aposta que el 2014 es va fer per la federació amb la FUBages, amb l’objectiu de “sumar per multiplicar la força de la universitat”. En referència al vincle que es va establir entre Vic i Manresa, va afegir: “Dos territoris que sempre estaven girats d’esquena van ser capaços de posar per davant un projecte de territori i d’universitat”. Com a alcaldessa de Vic, Erra va parlar de l’ambició territorial de la UVic-UCC per ampliar la mirada de la Catalunya interior “i fer créixer noves seus universitàries per donar possibilitats a molts i moltes joves”. Des del punt de vista municipal, es va referir a la creació del campus ciutat que ha anat de bracet amb el creixement de la universitat, ja que “ha transformat Vic des de l’àmbit cultural, social i econòmic i ha ampliat els seus barris”.

Superat el llindar dels 10.000 estudiants oficials

El 25è aniversari de la UVic-UCC coincideix amb un moment de ple creixement i de reconeixement en l’àmbit universitari, tal com ho corroboren les dades d’aquest curs acadèmic 2021-2022. La universitat justament commemora el seu primer quart de segle el curs en què ha superat per primera vegada el llindar dels 10.000 estudiants matriculats en títols oficials (10.821) i en què la matrícula de nou accés ha crescut un 16% (3.789 alumnes més) respecte al curs anterior. Si es compara amb les xifres del curs 2015-2016, el nombre d’estudiants era de 6.500, amb la qual cosa “en només cinc anys hi ha hagut un augment del 30-40% d’estudiants, en paral·lel al creixement dels centres dels campus de Vic i Manresa”, va dir el rector Josep Eladi Baños. En aquesta línia, el nombre de personal docent i investigador (PDI) de la universitat era de 947 persones el curs 2015-2016 i ara és de 1.200, el que suposa un increment del 30%. 

Pel que fa a la recerca de la UVic-UCC, en aquests cinc últims cursos s’ha passat d’unes 200 publicacions indexades a les 470 actuals, xifres que representen un creixement del 100% “i que demostren el gran esforç que s’ha fet en tots els àmbits de la universitat en recerca”. També han permès molt bones posicions en rànquings com el THE World University Ranking, segons el rector. 

Una mirada cap al futur

Entre els principals reptes de futur de la UVic-UCC, Baños va destacar la consolidació i l’expansió del projecte. “És un model complex, amb poca tradició, que dona peu a un treball addicional per cohesionar totes les institucions que en formen part, sobretot a mesura que es va creixent”, va apuntar el rector. Una de les novetats que s’albiren a l’horitzó és la inauguració de la FUB-4 d’Educació a Manresa, d’aquí a unes setmanes, “una mostra de la vitalitat dels nostres campus”, segons el rector. El trasllat d’Elisava a un nou espai en el transcurs dels pròxims anys suposarà disposar per primera vegada d’un campus estable a la capital catalana. “El campus Barcelona ens ajudarà a tenir projecció internacional”, ha comentat el rector recordant que un dels pilars de la UVic-UCC és “tenir els peus al territori però els ulls a Europa i al món”.

Entre els objectius de futur el rector també es va referir al Projecte 2+3, concebut per reconèixer els cicles formatius de grau superior com a formació superior “en el mateix nivell que els graus universitaris, però amb els seus elements diferenciadors”. “La nostra voluntat és que la universitat esdevingui un element cohesionador del territori ja sigui des del punt de vista de la docència, la recerca o la transferència de coneixement”. Entre altres reptes, segons Baños, cal ampliar els estudis en l’àmbit de la salut i créixer en l’àmbit de les Ciències Socials, “amb nous graus que donin resposta a necessitats socials emergents”, recuperar estudiantat en els graus de Mestre i afavorir la transversalitat de la comunitat docent “perquè hi hagi una major col·laboració entre professors de les diverses facultats”.

Celebració amb actes per a tothom

La UVic-UCC vol aprofitar el 25è aniversari per homenatjar totes les persones que, d’alguna manera o altra, han format part de la història de la institució i han contribuït a engrandir-la. En aquest punt, la secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata va explicar que el lema escollit en aquesta celebració —“Persones, coneixement i territori”—, elaborat de manera conjunta i transversal, vol destacar la importància que tenen aquests tres elements per a la institució. El programa d’actes s’ha fet amb la voluntat d’obrir la celebració a la ciutat, però també “hem volgut que els 25 anys siguin propers a totes les persones de la comunitat universitària”, va die Sabata, que tot seguit va passar a desgranar les principals activitats programades.

Un dels primers actes va ser una taula rodona entre exalumnes i alumnes de la universitat, el divendres 29 d’abril, a les 17.30 h, a quatre facultats: FEC, FCTE, FETEP i FCSB. Cadascuna d’aquestes taules rodones es va fer en un espai diferent—Aula Magna, Segimon Serrallonga, Edifici F (planta 1) i Sala Mercè Torrents— i tot seguit hi va haver una trobada d’exalumnes al pati de la Torre dels Frares.

El dilluns 2 de maig, la consellera d’Universitats i Recerca, Gemma Geis, va inaugurar al Palau Robert de Barcelona l’exposició "UVic-UCC, 25 anys. Persones, coneixement i territori", que explica la naturalesa de la UVic-UCC i les seves principals característiques. La inauguració de l’exposició, a les 13 h, va comptar amb una ponència del periodista Antoni Bassas titulada “A Oxford també hi ha boira”. Un altre dels actes previstos és una taula rodona d’exrectors (de 10 a 11.30 h) i exvicerectors de Recerca (de 12 a 13.30 h) de la UVic-UCC, que tindrà lloc avui, 10 de maig, a la Sala Segimon Serrallonga. El debat està moderat pels actuals rector, Josep Eladi Baños, i vicerector de Recerca, Jordi Collet, respectivament.

El moment culminant de la celebració del 25è aniversari de la UVic-UCC serà el 20 de maig, coincidint amb la data d’aprovació de la Llei de reconeixement de la Universitat de Vic. A les 12 h es  farà un acte institucional a l’Aula Magna, amb la conferència del Dr. Javier Paricio, de la Universidad de Zaragoza “Repensar las titulaciones? La educación superior ante el desafío de una sociedad compleja y cambiante”. El mateix dia, a les 19 h a l’Atlàntida de Vic, hi haurà un espectacle poètic, musical i visual que farà una mirada al passat, al present i al futur de la institució.

El darrer acte del 25è aniversari d’aquest curs acadèmic serà la cerimònia d’investidura d’Òscar Camps Gausach, fundador de l’ONG Proactiva Open Arms, com a doctor honoris causa. Aquest reconeixement tindrà lloc el 29 de juny, a les 12 h, a l’Aula Magna de la UVic-UCC.

El programa d’actes del 25è aniversari inclourà altres activitats i exposicions que s’allargaran fins al mes d’octubre de 2022, moment en què coincidirà la cloenda de l’aniversari amb la inauguració del nou curs acadèmic 2022-2023. 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns