Skip to main content

Institucional

Benvinguda a la II Jornada entre centres sanitaris i universitaris, a Berga
Benvinguda a la II Jornada entre centres sanitaris i universitaris, a Berga

La II Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris reivindica la importància de la docència

13.12.2022
Share

Un centenar de professionals sanitaris, docents i estudiants de Medicina van participar el divendres 18 de novembre, a Berga, en la II Jornada entre Centres Sanitaris i Universitaris de la Catalunya Central, impulsada per la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i que aquest any estava coorganitzada per Salut Catalunya Central-Hospital de Berga. Es tracta d’una trobada i un intercanvi de coneixements i d’experiències entorn de l’àmbit assistencial, sanitari i investigador, que posa en relleu la importància de la docència. Fins a primera hora de la tarda, es van fer tres taules de debat amb participants de diversos centres sanitaris d’arreu del país.

En la seva benvinguda, Anna Forcada, gerenta de Salut Catalunya Central-Hospital de Berga, va destacar que l’Hospital de Berga és en “ple procés de canvi i transformació en tots nivells: digital, sistemes i orientació clara a l’àmbit docent, formatiu i acadèmic”. I va reivindicar el paper del territori per fer recerca i docència, i contribuir a la formació dels futurs metges.

Per la seva banda, el degà de la Facultat de Medicina, Ramon Pujol, va fer especial èmfasi en el compromís de “formar bé els professionals, fer recerca i aconseguir que aquesta recerca tingui impacte sobre la salut dels ciutadans”. Marina Geli, directora general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), va destacar que la Facultat “és un projecte regional, de regió del coneixement, de regió de donar suport als serveis, i que tenim una gran responsabilitat social”.

Alba Oms, delegada de Salut a la Catalunya Central, va explicar que “tenim molts reptes com a sistema: desigualtat, salut, captació i retenció de professionals, més bon accés al sistema de salut, empoderament de les persones perquè preservin la seva salut i garantia del finançament”. I va demanar la col·laboració de les institucions sanitàries, les entitats i la ciutadania per fer realitat aquests canvis. 

D'altra banda, l’alcalde de Berga, Ivan Sànchez, va reivindicar el Berguedà, va convidar els futurs professionals mèdics a traslladar-s’hi i treballar-hi, i va destacar que “com a alcalde i veí de Berga, puc dir que estem molt enamorats del nostre hospital, i contents i agraïts dels professionals que formen el seu equip”.

També van intervenir en la taula de benvinguda Sara Manjón, gerenta del Consorci Hospitalari de Vic i de la Fundació Hospital de la Santa Creu, i Montse Domènech, directora assistencial de la Fundació Althaia.

Taules de debat

Durant la jornada, que es va allargar fins a primera hora de la tarda, es va fer també una taula de debat sobre “L'aprenentatge integrat de la medicina. Avantatges i inconvenients”, en què van participar Jordi Casademont, cap del Servei de Medicina Interna i coordinador de la Unitat Docent de Sant Pau (UAB), i Francesc Cardellach, exdegà de la Facultat de Medicina de la UB. La va moderar Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

La segona taula va tractar el rol dels metges col·laboradors docents a la Facultat de Medicina i hi van participar Anna Albó, geriatra de l’Hospital de la Santa Creu de Vic; Joan Armengol, metge d’Atenció Primària de l'ICS Catalunya Central; Maria Viñolas, pediatra del Consorci Hospitalari de Vic; Maria Martínez, estudiant de la Unitat Docent Territorial Manresa, i Júlia Saperes, estudiant de la Unitat Docent Territorial Vic. Va estar moderada per Núria Roger i Jordi Aligué, coordinadors de les unitats docents territorials Vic i Manresa. A continuació,  hi va haver la ponència "Robots versus SARS-COV2", a càrrec d’Andreu Veà, fundador i president executiu de Covidwarriors.org.

L’última taula, “Estat actual de l'IRIS-CC (Institut de Recerca i d'Innovació en Ciències de la Vida i de la Salut a la Catalunya Central)”, va incloure la participació de Joan Comella, director de Recerca i Innovació de l'Hospital Sant Joan de Déu i catedràtic de Biologia Cel·lular a la UAB; Antoni Bayés Genís, cap del Servei de Cardiologia de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol i professor titular de Medicina - Cardiologia de la UAB; Irene Roman, professora titular de Medicina de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC, i Noèlia Tellez, professora de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i investigadora de l'IRIS-CC.  En van ser moderadors José Jerónimo Navas, director de l'IRIS-CC, i Roberto Elosua, degà electe de la Facultat de Medicina de la UVic-UCC.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns