Skip to main content

Docència

La UVic-UCC organitza els Connectivity Days, un espai d’experimentació immersiva per a la simulació i creació de realitats tecnològiques

La FEC organitza els Connectivity Days, un espai d’experimentació immersiva per a la simulació i creació de realitats tecnològiques

09.05.2023
Share

Visitar Sant Climent de Taüll sense moure’s de lloc, endinsar-se en vídeos 360º o intentar aturar gols sense ser al camp són algunes de les experiències que es podran viure als Connectivity Days que organitza la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), a través de la Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), els pròxims 11 i 12 de maig.

Al llarg de dos dies, des de les deu del matí i fins a les set del vespre, el Paranimf de la UVic-UCC (Rambla Hospital, 50 - Vic) i la Sala Gòtica adjunta acolliran un espai d’experimentació immersiva per a la simulació i creació de realitats tecnològiques. “L’objectiu de la jornada és aproximar de forma experiencial les tecnologies punteres del món de la Comunicació i l’Empresa a la Universitat i a l’entorn”, assenyala Montse Casas, coordinadora dels Connectivity Days. Hi podran prendre part, de forma gratuïta, tant estudiants i personal de la UVic-UCC, com la ciutadania en general. 

Experiències immersives per a l’aprenentatge i la creativitat

Els Connectivity Days “són un espai d’exhibició de noves possibilitats tecnològiques per a la simulació-immersió amb llenguatges i eines audiovisuals per a les formes expressives amb realitat virtual, metavers...”, indica Casas. Volen mostrar com l’ús de les tecnologies immersives és una de les principals tendències en l’àmbit educatiu i formatiu, ja que permeten interactuar amb escenaris professionals simulats i potencien l’aprenentatge amb experiències creatives i immersives. El seu caràcter experiencial fa possible reproduir situacions, reptes i facilitar la solució de problemes que es plantegen en el context de l'activitat empresarial. 

Com assenyala Josep Burgaya, degà de la FEC, “la idea concreta sorgeix en el marc de l’estratègia més àmplia de la FEC, com a aposta per les possibilitats formatives que tenen les tecnologies immersives amb vista als nostres graus universitaris, tant pel que fa a Comunicació com respecte a Empresa”. D’aquesta manera, assenyala que els “Connectivity Days neixen per fer un tast de tecnologies immersives en aquests camps, i recullen el testimoni que va deixar l’E-week, la setmana digital que organitzaven fa quinze anys la UVic i Impevic amb vista a difondre tot el que significava i possibilitava aquesta tecnologia”.

Burgaya també destaca que els entorns virtuals tindran cada vegada més un paper important en el món de l’empresa, la comunicació i la formació i que, per això, és important explorar noves eines que permetran experiències immersives de gran utilitat amb vista a l’aprenentatge i la creativitat. 

Quatre experiències immersives durant dos dies 

La mostra presentarà quatre experiències immersives sota el guiatge d’empreses i institucions capdavanteres del sector, com Movistar, Seidor, INWO i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, que els visitants podran experimentar en els estands respectius. Representants d’aquestes empreses i institucions també en faran una presentació breu a l’Speakers’ Corner. 

L’experiència immersiva que ofereix Movistar i que va mostrar al Mobile World Congress 2023 se centrarà en l’entreteniment: el cinema i la simulació d’assistència a rodatges, el futbol i el bàsquet. L’explicarà Miguel Ángel Fernández, digital Innovation Manager de Telefónica, l’11 de maig, a les 11 h, a l’Speakers’ Corner.

Una hora més tard, Seidor hi presentarà la seva experiència, que els visitants podran posar en pràctica a l’estand. Allí, podran crear elements d’interacció en un metavers privat de la UVic, un entorn virtual on podran interaccionar amb altres visitants al campus de 3D; viure l’experiència d’un vídeo immersiu, o aprendre a crear la pròpia experiència d’aprenentatge. 

Amb tecnologia audiovisual aplicada a experiències immersives, INWO mostrarà exposicions audiovisuals de diversos pintors, com Vincent van Gogh, Frida Kahlo o Tim Burton, entre d’altres, i analitzarà com crear experiències interactives diferencials. En farà la presentació Lluís Badosa, manager, enginyer i integrador AV d’INWO Smart TV a l’Speakers’ Corner l’11 de maig, a les 16 h, i el 12 de maig, a les 11 h.

En els Connetivity Days també hi haurà lloc per a la realitat virtual centrada en el patrimoni cultural. Gràcies al programa Giravolt de la Generalitat, es podrà viatjar virtualment des dels mosaics romans fins a Sant Climent de Taüll. En faran l’explicació pertinent a l’Speakers’ Corner, Albert Sierra, de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural; Isidre Ot, de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, i Xavi Pascual, de XaviHaus Studio, el 12 de maig, a les 12 h. 

Gràcies a aquestes quatre experiències “es presentaran espais d’un món fantàstic i irreal, però que s’experimentarà com a real”, assenyala Montse Casas, que afegeix que “els jocs de la innovació tecnològica sensorial donen via lliure a l’emoció i obren les portes a un món tan impossible com fantàstic per a les noves formes d’accés al coneixement”.

Més enllà dels Connectivity Days

Des de la Facultat es creu que els beneficis que poden aportar unes jornades en aquesta línia poden ser importants, si es contextualitzen adequadament. “No es tracta d’apostar per instruments tecnològics perquè sí, per jugar-hi, sinó en la mesura que ens permeten crear situacions de simulació que faciliten i amplien els processos d’aprenentatge”, indica Burgaya. D’altra banda, afegeix que “des del punt de vista de Comunicació, la immersió, la realitat virtual o l'ús del metavers proporcionen formes de connexió més immediates i intenses que els canals tradicionals”. 

Segons Josep Burgaya, la intenció de la Facultat i de la Universitat és anar més enllà dels Connectivity Days. “El nostre objectiu és poder crear un gran Centre d’Innovació i Creativitat (CIC), que contingui un Centre de Simulació Empresarial (CSE) al servei de la renovació dels plans docents i de la col·laboració amb les empreses, i, més endavant, un Centre d’Acceleració  d’Iniciatives Audiovisuals (CAIA)” en els quals, afegeix, “s’interrelacionen projectes i dinàmiques formatives, serveis a l’empresa i l’impuls a projectes innovadors. 

Els Connectivity Days compten amb la col·laboració de Movistar, Seidor, INWO, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Giravolt i la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries de la UVic-UCC.

Aquí es pot consultar el programa dels Connectivity Days.

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns