Skip to main content

Comunitat Universitària

Dr. Vilaseca_Reial Acadèmia Medicina
Dr. Josep Eladi Baños a la Reial Acadèmia de Medicina

Josep M. Vilaseca i Josep Eladi Baños, nous membres de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya

10.05.2022
Share
Comunitat Universitària

El Dr. Josep M. Vilaseca i el Dr. Josep Eladi Baños han esdevingut al llarg del mes d'abril nous membres acadèmics numeraris de la Reial Acadèmia de la Medicina de Catalunya. Fundada el 1770 amb el nom d’Academia Médico-Práctica, la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya la componen 60 acadèmics numeraris elegits per votació entre els mateixos membres, a més de socis honorífics. La Reial Acadèmia de Medicina és un òrgan consultiu de les administracions sanitària i de justícia, desenvolupa estudis sobre història de la medicina catalana i organitza els congressos que porten el mateix nom, a més d’impulsar debats sobre qüestions sanitàries d’actualitat. Al llarg de la seva història ha tingut més de 350 membres numeraris, pràcticament la totalitat de les grans personalitats de la medicina catalana.

Josep M. Vilaseca ingressa a la Reial Acadèmica de Medicina de Catalunya

El Dr. Josep M. Vilaseca Llobet, cap de servei d’Atenció Primària de la Fundació Althaia i professor associat de la Facultat de Medicina de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), és nou acadèmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya (RAMC). El seu nomenament va tenir lloc el dimarts 5 d'abril, en el decurs d’una sessió extraordinària que es va celebrar a la seu de la RAMC. La designació d’acadèmic del Dr. Vilaseca és un reconeixement a la seva trajectòria professional i acadèmica, i a la seva contribució en la història de la medicina.

En el decurs de l’acte, el Dr. Vilaseca va pronunciar la ponència “De la revolució tecnològica a la perplexitat de la medicina actual”, en què va posar especial èmfasi en l’humanisme professional. El Dr. Vilaseca, que està adscrit a la secció de Medicina Social de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, va ser acollit pel Dr. Miquel Bruguera, especialista en medicina interna i de l’aparell digestiu.

El Dr. Vilaseca és metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària des de l’any 2001 i doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona (UB), amb qualificació d’excel·lent cum laude. També està format en l’àmbit de la salut pública amb dos programes de postgrau de la Universitat de Londres.

En l’àmbit de la docència, és professor associat de la Universitat de Barcelona i de la UVic-UCC. Durant la seva trajectòria professional ha compaginat l’exercici de la professió com a metge d’atenció familiar i comunitària amb la recerca en l’àmbit de l’atenció primària i també de la història de la medicina. En aquest sentit, ha publicat el llibre L’Hospital de la Santa Creu de Vic durant la Guerra Civil Espanyola (1936 – 1939) fruit de la seva tesi doctoral, i diversos articles sobre història de la medicina i sobre altres àrees de la medicina. Des de l’any 2018 publica un article bimensual sobre biografies mèdiques a la revista AMF - Actualización en Medicina de Familia.

El Dr. Vilaseca és el cap de servei d’Atenció Primària de la Fundació Althaia des del febrer del 2022. Prèviament, havia assumit càrrecs de gestió al Consorci d’Atenció Primària de Salut Barcelona Esquerra, al Servei Català de la Salut i a la Direcció General de Planificació i Avaluació del Departament de Salut, entre altres. En l’actualitat és també vicepresident del Museu d’Història de la Medicina de Catalunya i membre de la Societat Catalana d’Història de la Medicina.

Josep Eladi Baños, nou acadèmic numerari

El diumenge 24 d'abril va tenir lloc a la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, també, l’acte de recepció del Dr. Josep Eladi Baños i Díez, rector de la UVic-UCC, com a nou acadèmic numerari de la institució. Durant l’acte, Josep Eladi Baños va pronunciar un parlament d’ingrés titulat “Les humanitats com a mètode pedagògic en Medicina. A propòsit del seu ús en la docència i en la farmacologia”, el qual fou contestat pel també acadèmic numerari Carles Hervàs i Puyal. Va estar apadrinat per Jordi Palés i Carmen Gomar. Baños ocupa la plaça de Francesc Jané Carrencà, traspassat l’agost passat.

Durant el seu parlament d’ingrés, Josep Eladi Baños va donar arguments per justificar l’ús de les humanitats ─com són la filologia, la història, la literatura, la música, el cinema i les sèries de televisió─, en la docència de la farmacologia. A més de referir-se a consideracions teòriques, va il·lustrar la seva intervenció amb experiències pròpies dels seus darrers vint-i-cinc anys de docència, amb l’objectiu de donar idees per generalitzar l’estratègia docent d’apropar les ciències i les humanitats a altres disciplines, convençut que “el professorat universitari no formem només metges, sinó que formem professionals crítics i responsables que han de conèixer la seva tradició i la seva cultura”.

En la seva intervenció també va tenir un record especial per al doctor Jané, per als seus padrins i per a Carles Hervàs, “ja que representen valors que comparteixo i són companys que he admirat profundament”. També va manifestar que considerava l’ingrés a l‘Acadèmia “com una de les més íntimes satisfaccions que una persona pot tenir”, en tractar-se d’un reconeixement a la trajectòria professional per part dels col·legues de professió.

 

Imatge: D'esquerra a dreta Jordi Palés, Carme Gomar, Josep Eladi Baños, Josep Antoni Bombí i Carles Hervás. 

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns