Skip to main content

Institucional

Claustre 2022-23 - 1
Claustre 2022-23
Claustre 2022-23
Claustre 2022-23
Claustre 2022-23
Claustre 2022-23

Josep Eladi Baños, al Claustre: “És prioritari establir processos acadèmics comuns que alhora respectin l’autonomia de cada centre federat”

09.11.2022
Share

Fins al divendres 28 d'octubre a les 10 h del matí estava obert el procés de votació per a l’elecció dels nous representants del PDI als òrgans de govern de la UVic-UCC, després del Claustre ordinari que va tenir lloc el dia abans, el dijous 27, al migdia a l’Aula Magna i per streaming. En total, més de 350 persones membres de la comunitat universitària van participar en la sessió, 130 des de la sala i 220 en línia.  

Per una banda, Xavier Palomar optava a representar el PDI al Patronat de la FUBalmes, després que Núria Simó acabi el seu mandat el pròxim mes de desembre. Palomar va explicar que vol ser proper a tota la comunitat i contribuir a la tasca dels altres representats en aquest òrgan. Per una altra banda, Dolors Rusiñol es presentava com a representant del PDI al Consell de Govern, càrrec que deixa vacant Llorenç Comajoan. Rusiñol va afirmar que se sentia compromesa amb la institució i que quan, en una primera instància, aquesta candidatura havia quedat vacant, es va sentir interpel·lada perquè “la comunitat no es pot permetre perdre els espais on pot tenir veu”. Els resultats de les votacions es van donar a conèixer el divendres 28 al matí. Xavier Palomar va obtenir 167 vots a favor, 6 en contra i 26 en blanc, de manera que la seva proposta de designació es presentarà pròximament al Patronat. Dolors Rusiñol va aconseguir 169 vots a favor, 6 en contra i 24 en blanc, i serà represetant del PDI al Consell de Govern de la Universitat.

Principals línies estratègiques

En el seu informe, el rector va repassar les seves principals línies estratègiques per a aquest curs i posteriors, que, ja va apuntar, seran “de canvis importants per afrontar un futur incert” en el qual, entre altres aspectes, s’anticipa “una reducció important de l’estudiantat que accedeix a la universitat via PAAU”. En aquest context, va dir, “cal adaptar la institució a les noves circumstàncies, i fer-ho ara que els temps ens són favorables”. El rector també va afirmar que “no hem de tenir por a iniciar processos de millora que, estic segur, ens ajudaran a fer una universitat encara millor que la que tenim ara”.

En l’àmbit de la recerca, va indicar que calia consolidar les estructures existents i crear-ne de noves, trobant l’encaix adequat del Centre Tecnològic BETA, fomentant el desenvolupament del ja creat IRIS-CC i explorant possibilitats d’altres grups, CERT i àrees en les quals “podem ser molt competitius”. En relació amb l’Escola de Doctorat, es va felicitar per la progressió seguida i, va dir, que calia continuar en el mateix camí “fins a assolir el volum de tesis que per dimensió ens pertoca”.  

En docència, va assenyalar, “cal aprofundir en el model educatiu centrat en l’estudiant, que singularitza la nostra oferta i ens converteix en un referent docent”. D’aquest model va mencionar, entre altres aspectes, el Pla de mentoratge, d’acord amb el qual “la Universitat ha de poder oferir una atenció personalitzada que asseguri la progressió acadèmica de cada estudiat d’acord amb la seva realitat concreta”; el model de docència híbrida, que “afegeixi valor a les classes magistrals tradicionals, que s’han de mantenir acompanyades d’altres propostes” i que està avalat per la bona matrícula de les formacions semipresencials, i el programa de matèries pròpies, “que fa anys que es treballa i que ara ja arriba a la seva implementació”. 

També en docència va apuntar altres reptes, com ara treballar per adaptar l’oferta de màsters i postgraus existent, ampliar els programes online i culminar el projecte de reforma de la formació contínua que, després de la creació de l’Escola de Postgrau de la UVic, suposa crear un centre en aquest àmbit de tota la federació. Pel que fa al Campus Professional, va establir com una prioritat continuar creixent en l’oferta de cicles formatius de grau superior.  

El rector també es va referir a l’actualització del Pla de dedicació acadèmica, per trobar un equilibri en la dedicació del professorat. “Aquesta qüestió s’ha tractat durant molt de temps sense una resolució definitiva, i cal abordar-la en profunditat i resoldre-la aquest curs”, va dir. 

Processos acadèmics comuns

En referència al marc federatiu que defineix la institució, el rector va afirmar que aquest curs era prioritari continuar avançant en el procés d’establir uns processos acadèmics comuns que, alhora, respectessin l’autonomia de les entitats federades. “El creixement dels darrers tres anys sumant institucions amb cultures pròpies no ha de ser cap obstacle per esdevenir una institució referent”, va dir Baños. 

En internacionalització, més enllà de refermar els bons resultats obtinguts en rànquings universitaris, el rector va afirmar que “els esforços dels darrers anys han de permetre ara establir aliances estratègiques que ens garanteixin una presència sòlida a Europa i al món”.  I en un context de proximitat territorial es va referir a la importància de disposar d’un marc de col·laboració estable amb les empreses i institucions del territori. El rector va acabar la seva intervenció amb un agraïment a Joan Turró, director general de la FUBalmes fins al maig passat, per la feina feta; a Jordi Collet, per la seva tasca al capdavant del Vicerectorat de Recerca i de Transferència de Coneixement, i a Eva Espasa, per la generositat en l’acceptació de, precisament, aquest darrer càrrec. 

Informes de la síndica de greuges i dels representants de la comunitat

La secretària general de la UVic-UCC, Anna Sabata, va conduir el Claustre, que també va comptar amb una intervenció, a través d’un vídeo, de la síndica de greuges de la Universitat, Alícia Casals, que va explicar que el curs passat la sindicatura va gestionar un total de quatre casos. En la seva valoració, la síndica va afirmar que “aquest baix volum és una bona notícia, que indica el bon funcionament de la institució”.

Els representants de la comunitat universitària al Patronat i al Consell de Govern també van presentar informes de l’activitat que porten a terme, i dels temes acadèmics i laborals que estan sobre la taula en aquests moments. Llorenç Comajoan, com a representant al Consell de Govern, va obrir una reflexió entorn del debat sobre el Pla de dedicació acadèmica, en el qual considera que hi ha poc diàleg. També va afirmar que, “a vegades no ens adonem que la nostra universitat és millor del que creiem”, però que alhora això no impedeix que “dins el col·lectiu de PDI hi hagi una sèrie de tensions que cal resoldre”, i que va relacionar especialment amb els volums de feina existents. Comajoan també va demanar a la comunitat “de participar més en els òrgans de gestió i de govern, necessaris per fer sentir la nostra veu, i perquè aquesta no quedi en silenci”. 

Per la seva banda, Núria Simó, representant del PDI al Patronat de la FUBalmes, va fer una crida a la incorporació de “més dones i de més talent jove a les files del Patronat” i va esmentar alguns dels temes que els representants de la comunitat van treure a debat el darrer any, entre els quals la necessitat d’abaixar els preus de les matrícules i d’assolir un conveni programa “que no tenim per motius externs, ja que la Universitat sí que ha fet els deures”; la qualitat dels estudis impartits, o la conveniència de continuar apostant per les intensificacions de recerca de manera proporcional al creixement de la Universitat. En la seva darrera intervenció al Claustre com a representant al Patronat, Simó va voler agrair la confiança dipositada en ella: “Sento orgull d’haver representat la comunitat en l’òrgan de govern que marca el rumb de la institució, ja que és més necessari que mai fer que la nostra veu se senti”.

L'acte va acabar amb un torn obert de paraules, en què van intervenir diversos membres de la comunitat.  

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns