Skip to main content

Institucional

Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC
Conseller Nadal. Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC
rector Josep Eladi Baños. Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC
Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC- Sala Gòtica
Anna M. Sabata. Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC
Alcaldessa i presidenta de la FUB. Inauguració curs 22-23- Paranimf UVic-UCC
Marta Otero en la lliçó inaugural
Medalla Sant Tomàs
Medalla Anton Granero

Joaquim Nadal: “No hi ha millor simbolisme que el nou Paranimf de la UVic-UCC, que nua passat, present i futur”

09.11.2022
Share

La UVic-UCC va inaugurar el divendres 21 d'octubre al matí el curs acadèmic 2022-2023 amb un acte que, per primera vegada, va tenir lloc al Paranimf de la Universitat, situat a l’antiga església de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, que també es va inaugurar aquell dia. L'acte va ser presidit pel conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños; la presidenta de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la secretària general de la universitat, Anna Sabata. Hi van assistir unes 300 persones i, a banda de l'inici del 25è curs de la UVic-UCC, també va suposar la cloenda dels actes de celebració d’aquesta efemèride.

En l’obertura de l’acte, el rector es va referir a la inauguració del Paranimf, un nou equipament que ha estat possible “després d’un llarg període de treball, de la dedicació de moltes persones i de la generositat de les institucions”. Entre aquestes últimes, Baños va destacar el paper de la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu i de la Diòcesi de Vic, representada en l’acte pel bisbe Romà Casanova. “Aquest Paranimf —va dir Baños— suposa la incorporació d’un important equipament a la Universitat i a la ciutat de Vic, i ha de contribuir al nostre desig de construcció del Campus Ciutat”.

La inauguració de curs va prosseguir amb la projecció d’un vídeo sobre el procés de transformació de l’església d’Hospital de la Santa Creu de Vic, construïda al s. XVIII, i de la Sala Gòtica adjacent, habilitada també per al públic. Tot seguit, Anna Sabata va introduir la videomemòria del curs acadèmic 2021-2022.

Un símbol del futur universitari

En el torn dels parlaments institucionals, el conseller Joaquim Nadal va iniciar la seva exposició referint-se als orígens de la Universitat, citant tots els exalcaldes de Vic i exrectors de la UVic-UCC i afirmant que “no hi ha futur sense passat; el passat és el fonament, la referència de les generacions”. En aquesta línia, va continuar dient que “no hi ha millor simbolisme que aquest Paranimf per nuar el passat, present i futur de la UVic-UCC” i que els nous usos de l’antiga església de l’Hospital de la Santa Creu són un símbol de futur de la Universitat. Un símbol, va dir, que no serviria de res si no anés acompanyat “d’apostes reals i tangibles, reflex d’un model universitari molt consolidat, com és el d’aquesta universitat”.

En aquest sentit, Nadal va enumerar alguns dels aspectes que singularitzen la UVic-UCC i d’altres en els quals la institució ha crescut els darrers temps. En primer lloc, es va referir a “un model de governança en construcció, que ha donat sinergies que fan que aquesta universitat funcioni”. També va esmentar “l’alt nivell d’implicació institucional i empresarial en el projecte universitari”, que demostra que la UVic-UCC “sap ben bé què té entre mans i toca de peus a terra”. Des del punt de vista territorial, el conseller es va referir a l’actual model de Campus Ciutat i al lligam universitari entre Vic i Manresa, “plenament implementat”.

En relació amb la recerca, va afirmar que la institució “ha fet un canvi molt substancial i ha avançat de manera notable en aquest àmbit”, i va esmentar els resultats de la UVic-UCC en els rànquings internacionals. A la part final del seu discurs, va remarcar que la Universitat és resultat de la suma dels esforços de molta gent que hi va creure o que hi creu: “És important que els pobles, les nacions o els estats avancin no només a cop de conflictes externs sinó d’afirmacions d’un mateix”.

Anna Erra va celebrar la inauguració del Paranimf, que “demostra la voluntat de la Universitat de continuar fent créixer el Campus Ciutat”, i que es posés en marxa el 25è curs acadèmic de la UVic-UCC, “una universitat amb molta història que ha crescut d’èxits compartits entre tots”. En aquesta línia va afegir: “Una de les grans forces de la institució és la gent que l’ha formada i el que l’ha fet avançar és l’estructura federada” amb Manresa, amb Elisava i amb projectes reeixits com la Facultat de Medicina. Erra va ressaltar també la visió territorial de la Universitat i va afirmar que “volem anar creixent a la Catalunya central per donar més i noves oportunitats per als joves del territori”.

Els reptes del nou curs acadèmic

En el parlament d’obertura de curs, el rector va fer un decàleg dels projectes a desenvolupar durant el curs acadèmic 2022-2023. Entre ells, consolidar les estructures de recerca de la universitat i crear-ne de noves, aprofundir en el model educatiu centrat en l’estudiant “que singularitzi la nostra oferta i ens converteixi en un referent docent”, i desplegar el model de qualitat interna. Un altre projecte, segons Baños, ha de ser continuar en el procés de coherència institucional; “això significa compartir objectius, procediments, processos i visió estratègica, tot respectant l’autonomia de les fundacions”, va dir Baños. També es trobaven entre les fites d’aquest curs continuar la projecció internacional i treballar en l’actualització del Pla de dedicació docent per adaptar-lo a les prioritats d’aquest moment.

El rector va destacar, al mateix temps, que cal treballar en l’adaptació de l’oferta de graus i màsters oficials, i desenvolupar l’aposta per la formació contínua, “que ha de culminar amb la creació de l’Escola de Formació Contínua de la UVic-UCC, que permeti coordinar i potenciar-la a tota la Universitat”. Altres objectius són continuar avançant en l’aposta de la universitat per la relació amb els cicles formatius de grau superior (CFGS) i estrènyer les relacions amb les empreses i les institucions territorials. En aquest punt Baños va subratllar que “hem d’establir un marc de col·laboració estable que comparteixi els objectius de desenvolupament, innovació i millora de la societat on la UVic-UCC està inserida”.

Lliçó inaugural de la Dra. Marta Otero Viñas sobre la cicatrització de ferides

La Dra. Marta Otero Viñas, professora de la Facultat de Ciències, Tecnologia i Enginyeries, i coordinadora del grup de recerca en Reparació i Regeneració Tissular (TR2Lab) de la UVic-UCC, va pronunciar la lliçó inaugural, titulada “La cicatrització de ferides: un procés extraordinari”. La seva intervenció va començar fent referència a la inauguració del Paranimf, antiga església de l’Hospital de la Santa Creu de Vic, centre assistencial amb una forta vocació per a la cura i que avui acull una unitat clínica de ferides d’àmbit territorial que forma part del grup de recerca TR2Lab.

Durant la seva exposició, Otero es va referir a l’impacte social de les ferides cutànies cròniques, atès l’envelliment poblacional i l’augment de les comorbiditats (diabetis, obesitat i malalties cardiovasculars). En aquest context, “cal esperar que la incidència de ferides cròniques es converteixi en un desafiament considerable per a la prestació de serveis de salut”, va dir. Otero va definir què s’entén per ferides cròniques, i quina evolució s’ha produït en el seu diagnòstic i en la disponibilitat de tractament, i va presentar les perspectives de futur, destacant la importància de disposar d’equips multidisciplinaris a les unitats de cures per desenvolupar i implementar noves teràpies més personalitzades, que permetin millorar els resultats de curació.

A la part final del seu discurs, la investigadora va destacar dos dels darrers projectes on ha participat o participa. Un d’ells és un assaig clínic amb la Boston University, “on vam estudiar l’efectivitat d’una teràpia amb cèl·lules mare mesenquimàtiques”, i un altre, un estudi de l’efectivitat d’una teràpia biològica amb plasma ric en plaquetes que lidera dins el TR2Lab i en què participen professionals de l’Hospital Universitari de la Santa Creu de Vic.

Medalla Institucional per a la Fundació Sant Tomàs i per a Anton Granero

En el transcurs de l’acte d’inauguració del curs, el rector Josep Eladi Baños va lliurar la Medalla Institucional de la UVic-UCC a la Fundació Sant Tomàs, per la seva contribució com a vector territorial i de cohesió social. També en va destacar la tasca que desenvolupa en la promoció i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb dificultats en el desenvolupament i les seves famílies a Osona, així com la col·laboració activa que manté amb la Universitat. Per part de la Fundació Sant Tomàs, va recollir el guardó el seu president, Joan Casany, que va afirmar que “Sant Tomàs no seria el mateix sense la UVic-UCC al costat. El coneixement i la recerca són essencials per avançar i des de Sant Tomàs estem molt satisfets d’establir aquestes aliances amb la Universitat”. Mariona Santaugini, usuària de Sant Tomàs, va dir que “aquesta medalla ens permet a les persones amb discapacitat intel·lectual ser nosaltres mateixos; somiem viure en una societat més inclusiva”.

Per altra banda, també va rebre la Medalla de la UVic-UCC Anton Granero, dissenyador gràfic i editor, fundador i director (1984-2014) d’Eumogràfic —actualment Eumo_dc— i director d’ACVic Centre d’Arts Contemporànies. Granero va rebre la distinció per la seva vinculació i participació en els orígens de la Universitat des de diferents àmbits, i per haver participat en la creació i el desenvolupament de les societats Eumo Editorial i Eumogràfic, així com per haver format part del Patronat de la FUBalmes, des d’on va liderar el programa Fem UVic-UCC, entre altres mèrits. “La distinció m’honora i em fa feliç” va dir Granero, que va aprofitar el seu parlament per fer la petició al govern català d’atorgar a la UVic-UCC “un reconeixement com a universitat pública i garantir per als nostres estudiants preus públics”.

En l’acte d’inauguració de curs també es van atorgar les insígnies a les persones de la Universitat que el curs passat es van jubilar: Ronald Puppo Bunds, Josep Fernández Villena, Encarnació Mora López, Montserrat Vila Gangolells i Teresa Lleopart Coll, que no va poder assistir a l’acte. A més, es van concedir els premis extraordinaris i els premis als millors expedients de cada titulació.

Una representació de l’Orquestra Inclusiva de la UVic, formada per Judith de Lanuza i Laura Cristòfol (flautes), Mercè Naudi (violí), Miquel Sala (violoncel), Joan Serrat (fagot) i Lluís Solé (clavicèmbal i baix continu), va interpretar Chaconne des Scaramouches, de J. B. Lully.

L’acte es va cloure amb el cant de l’himne universitari Gaudeamus igitur. En acabar, el públic assistent va poder recollir un exemplar del cartell d’inauguració de curs 2022-2023, obra de l’artista Aina Roca, que havia estat membre de la comunitat universitària i que va morir l’agost de 2020.

Presentació de memòries del 2021-2022

En el decurs de l’acte d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023 de la UVic-UCC, la secretària general de la Universitat, Anna Sabata, va presentar, un any més, el balanç de les activitats portades a terme per la institució durant l’any acadèmic passat. 

Per fer-ho, en primer lloc, va presentar la memòria del curs 2021-2022 (versió breu), setze pàgines que fan una fotografia de la Universitat en un moment concret, i que expliquen amb paraules i xifres com va ser el darrer curs. Aquesta memòria, que els assistents a l’acte es van poder emportar, és un extracte d’una altra en versió digital, més extensa, que serà consultable al web de la UVic-UCC.

També va donar pas a la projecció de la videomemòria del curs 2021-2022, que enguany estrenava nou format, i que va mostrar a la comunitat universitària i a la ciutadania una visió general de les fites i els projectes més rellevants assolits per la Universitat al llarg del darrer curs acadèmic. En poc més de sis minuts, es van visibilitzar l’esforç, la il·lusió i la voluntat d’adaptació i progrés de la comunitat universitària de la UVic-UCC. 

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns