Skip to main content

Internacional

Iryna Kohut i Mireia Canals
Els investigadors ucraïnesos que treballen al CT BETA

Investigadors i personal ucraïnesos s’incorporen a la UVic-UCC

Share
Internacional

Fa algunes setmanes que van arribar diverses persones investigadores procedents d’Ucraïna a la UVic-UCC amb l’objectiu de poder-hi continuar la seva carrera professional i intentar restablir les seves vides al marge de l’actual conflicte bèl·lic. El Centre Tecnològic BETA va incorporar al seu equip durant el mes de març les primeres persones que van arribar d’Ucraïna després de la crida feta per acollir personal científic d’aquest país. En pocs dies, el que inicialment va ser una crida espontània a les xarxes socials es va estructurar en la iniciativa “Science for Ukraine”, amb vuitanta voluntaris de països d’arreu del món, una recopilació de gairebé nou-centes ofertes per a científics ucraïnesos, i milers de llocs per a estudiants de grau o màster.

En el cas del CT BETA, es tracta de quatre investigadores i un investigador ucraïnesos amb una llarga experiència en l’àmbit de la tecnologia alimentària. La primera a arribar, a principis de març, va ser Liudmyla Fihurska, de l’Acadèmia Nacional d’Odessa. Dos dies més tard ho van fer Mykola Kharytonov i Svitlana Mykolenko, provinents de la Universitat de Dnipro. A finals de març van arribar dues investigadores més, una de les quals és experta en ecosistemes aquàtics i impacte ambiental, i l'altra és economista amb experiència amb aspectes relacionats amb la indústria ramadera. Finalment, hi ha el cas d'una tercera investigadora que ha optat i aconseguit una plaça de PAS però que alhora continuarà el seu doctorat en arquitectura sobre granges verticals al CT BETA.

Per al CT BETA és una oportunitat de poder comptar, inicialment durant uns mesos, amb persones amb un perfil complementari al del seu equip actual. El seu coneixement en diversos àmbits de la indústria agroalimentària ha de permetre complementar algunes de les línies de treball actuals del centre, al mateix temps que plantejar-ne de noves. 

De la iniciativa “Science for Ukraine” s’han fet ressò diversos mitjans nacionals i internacionals, entre els quals la prestigiosa publicació Science Magazine, que ha publicat un article titulat “Ukrainian researchers flee trauma and terror of war”, on es descriu la situació del personal científic d’Ucraïna. En aquest article, una de les persones que se citen és Sergio Ponsá, director del CT BETA. A més dels investigadors i investigadores, la UVic-UCC també compta, des de finals de març, amb la incorporació d'una persona refugiada com a personal d'administració i serveis (PAS), després de presentar-se i d'obtenir la plaça.

Una investigadora del projecte WIN

La investigadora Iryna Kohut, cap del Departament d’Innovació i Relacions Internacionals de la VG Korolenko Poltava National Pedagogical University d’Ucraïna, una de les institucions participants en el projecte europeu WIN, va arribar fa unes setmanes junt amb el seu fill Dima, d’onze anys, a Vic i també es va incorporar a la UVic. En la seva estada en aquesta universitat, Kohut treballarà com a project manager de dos projectes de recerca europeus KA2+: WIN i Dilectings. Precisament, el projecte de recerca WIN, que ja estaven portant a terme quatre universitats i quatre escoles europees d'Hongria, Itàlia, Ucraïna i l'Estat espanyol -on participa la UVic-UCC-, ha demanat una pròrroga d'un any, ja que a conseqüència de la situació d'Ucraïna, la seva activitat s’ha vist alterada. L’arribada a Catalunya d’aquesta investigadora ha estat possible gràcies al suport i la col·laboració inicial dels socis hongaresos del projecte WIN, que en un primer moment també la van acollir.

Kohut, que a Ucraïna combinava la tasca docent i la investigadora, aquí podrà desenvolupar una jornada completa com a investigadora, gràcies a les gestions fetes des de l’Àrea de Polítiques del Talent de la UVic. En principi la seva estada a la Universitat està fixada per a un màxim de tres anys, tot i que si la situació política a Ucraïna millora, l’opció de retornar al seu país d’origen està oberta. Aquesta feina proporcionarà a Kohut i al seu fill la possibilitat de poder-se pagar el lloguer d’un apartament que els ha facilitat l’Ajuntament de Seva, municipi on el seu fill es va escolaritzar. Aquesta investigadora ucraïnesa, de trenta-cinc anys, va haver de creuar tot Europa conduint el seu cotxe durant una setmana. 

Els investigadors i les investigadores ucraïnesos que arriben a la UVic ho fan també gràcies a la campanya “Osona amb Ucraïna”, promoguda per Osona amb els Nens, que té el suport del Consell Comarcal d’Osona i diversos ajuntaments de la comarca que s’han involucrat en l’ajuda humanitària a les persones desplaçades.


Contacta amb nosaltres

Contacta'ns