Skip to main content

Institucional

Reunió del Patronat de la Fundació Universitària Balmes
Reunió del Patronat de la Fundació Universitària Balmes - 2
Elisabet Viladecans, nova patrona de la Fundació Universitària Balmes
Xavier Palomar, nou patró de la Fundació Universitària Balmes

El Patronat de la FUBalmes aprova un pressupost de 52 milions d’euros, un 7,5 % més que el del curs anterior

17.01.2023
Share

El Patronat de la Fundació Universitària Balmes (FUBalmes), reunit el dimarts 20 de desembre passat a la tarda, va aprovar la liquidació del pressupost del curs 2021-2022 i va donar llum verda al del 2022-2023. El d’aquest curs estableix un volum d’ingressos de 52 milions d’euros, xifra que suposa un increment del 7,5 % respecte al curs anterior, que amb 48,5 milions d’euros tanca, una vegada més, en equilibri. El Patronat es va desenvolupar per primer cop al Paranimf de la UVic-UCC, a l’antiga església de l’Hospital de la Santa Creu de Vic. La sessió plenària, presidida per la presidenta de la FUBalmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra, va tenir lloc en format híbrid, amb una part dels patrons al Paranimf i la resta en línia.

Creixen els ingressos de matrícula i la despesa pel cost de l’energia

La xifra de 52 milions d’euros del pressupost d’aquest curs i el creixement pel que fa a l’anterior es deuen, en bona part, a l’increment dels ingressos de les matrícules de grau, fins als 25 milions d’euros. Per primera vegada, els estudis de grau del Campus Vic de la UVic-UCC (FUBalmes) han superat la xifra dels 5.000 estudiants matriculats, i això ha repercutit positivament en el pressupost. Per altra banda, en el capítol de depeses, es preveu un increment important del cost de l’energia (electricitat i gas), que s’estima al voltant d’un milió d’euros, a causa de les noves tarifes que s’aplicaran a partir del mes de gener.

A més, el pressupost consolida l'aportació pública de la Generalitat de Catalunya, que se situa en el 21 % en el curs 2021-2022. Aquesta aportació es veu complementada per una partida addicional d’un milió d’euros, que es destinarà a reforçar la política de beques que s’està duent a terme des del conjunt de la UVic-UCC.

Inversions en infraestructures de Granollers, Manlleu i Vic

Pel que fa al pla d’inversions, en aquest exercici serà d’un milió d’euros, i contemplarà actuacions rellevants en les infraestructures docents de les seus de Granollers i de Manlleu, així com del nou espai de Vic Sud, a la plaça de la Noguera, que obrirà les portes al llarg del segon semestre de curs. El curs passat les inversions realitzades van sumar un import d’1,1 milions d’euros, el gruix dels quals es va destinar a accions i mesures de ciberseguretat, a millorar aules docents (especialment híbrides) i laboratoris. En el Patronat també s’han detallat els imports d’inversió que provenen directament de finançament de projectes de recerca. Pel que fa a les obres de recuperació del Paranimf i de la Sala Gòtica, inaugurats a l’octubre, han estat totalment finançades via subvencions i mecenatge.

Respecte al curs 2021-2022, el tancament en equilibri amb uns ingressos de 48,5 milions d’euros ha suposat també un romanent de 250.000 euros, que s’aplicaran en la seva pràctica totalitat a un romanent específic de recerca.  

Un milió d’euros en ajuts a l’estudiant

Una de les novetats del pressupost d’aquest curs és que contempla una partida extraordinària d’un milió d’euros en ajuts a l’estudiant. Aquests ajuts, directament relacionats amb el conveni programa de la Generalitat de Catalunya, permetran ampliar la dotació de beques pròpies i arribar a un major nombre d’estudiants, tant de la FUBalmes com de la Fundació Universitària del Bages (FUBages) i de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), entitat titular de la Facultat de Medicina.

En el marc del Patronat, també es van presentar els números del fons especial Calderó Modolell, que el curs passat va atorgar un total de 58.750 euros en beques, un 64 % més que l’any anterior. El fons especial reparteix tots els seus rendiments a beques.

Elisabet Viladecans i Xavier Palomar, nous patrons de la FUBalmes

En el Patronat de la FUBalmes d’aquest dimarts es va nomenar nova patrona Elisabet Viladecans Marsal, en substitució de Joaquim Albareda Salvador, que ja ha acabat un mandat de quatre anys. Viladecans és catedràtica d’Economia de la Universitat de Barcelona (UB) i investigadora associada al CEPR (Center for Economic Policy Research) i al CEMFI (Centro de Estudios Monetarios y Financieros). És directora de la Càtedra en Economia Urbana de la UB i del programa de recerca Ciutats de l’Institut d’Economia de Barcelona. Assessora amb regularitat administracions locals i institucions públiques en temes lligats a l’economia de les ciutats i al disseny de polítiques públiques locals.

També va ocupar el càrrec de patró el professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar Xavier Palomar, en virtut del que es va aprovar en el Claustre ordinari del 27 d’octubre passat, en el qual va ser elegit com a nou representant del PDI. Palomar substitueix Núria Simó, que ha deixat el càrrec després de vuit anys i dos mandats i que dimarts es va acomiadar del Patronat. Anna Palomo, que ja era patrona, serà la nova representant del PDI a la Comissió Executiva, rol que fins ara també desenvolupava Simó. 

A més, el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal, també va ser nomenat formalment patró i vicepresident de la FUBalmes, en prendre el relleu de l'anterior consellera, Gemma Geis. 

Foto Elisabet Viladecans: Universitat de Barcelona. 

 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns