Skip to main content

Docència

Estudiants de grau en Periodisme a la ràdio
Plató de TV del grau en Periodisme

El grau en Periodisme de la UVic-UCC compleix 20 anys amb més de 500 titulats

05.04.2022
Share
Docència

Aquest curs es compleixen 20 anys de l’inici del grau en Periodisme a la UVic-UCC, una fita que la institució, a través de la seva Facultat d’Empresa i Comunicació (FEC), commemora entre els mesos de març i d’abril amb un programa d’actes divers. Durant aquestes dues dècades han sortit de les aules de la facultat al voltant de 500 nous periodistes, primer amb el títol de la llicenciatura i més endavant del grau. 

En aquest temps, els mitjans i les múltiples formes que tenen els ciutadans d’accedir a la informació no han deixat de transformar-se, i això ha afectat tant la professió com la titulació. En aquest sentit, Josep Burgaya, degà de la FEC, recorda que quan van començar a impartir aquests estudis, internet acabava d’aparèixer, no hi havia xarxes socials, i la premsa en paper marcava l’agenda pública. Afegeix que “tot això ha canviat de manera radical: l’accés a la informació es fa de manera preferentment digital, el ciutadà busca accés immediat i ha deixat de ser fidel als mitjans de sempre”. A resultes, la titulació de Periodisme s’ha hagut d’adaptar als nous formats i les noves demandes, amb una major preparació multimèdia i digital, però sense deixar d’escriure ni de narrar bé, com tampoc de trobar bones històries. 

En aquest sentit, Toni Sellas, coordinador del grau en Periodisme, destaca que en aquests 20 anys s’han actualitzat continguts, plans d’estudi i metodologies docents, entre altres aspectes, de manera que “la titulació s’ha posat al dia d’acord amb l’evolució del context, tant universitari com de la professió periodística”. Tot plegat, afegeix, amb la voluntat de “formar professionals multidisciplinaris en els processos d’informació, mitjans i nous llenguatges de comunicació periodística”.

Uns estudis essencialment pràctics

L’elevat nombre d’hores pràctiques que l’alumnat duu a terme en el marc de les diferents assignatures, ja sigui al plató de TV, l’estudi de ràdio, el plató de fotografia i la revista digital Sense Boira, entre d’altres, és un dels trets diferencials dels estudis de Periodisme a la UVic-UCC. A més de les pràctiques en el marc de les assignatures, els estudiants també poden exercir la professió abans de graduar-se amb mitjans propis de la facultat, com la UVic Ràdio o el magazín digital Insights, per exemple. Així mateix, en la formació teòrica també es té en compte el contacte directe amb el món professional, que es concreta amb la presència de molt professorat associat que treballa en mitjans i el desenvolupament del programa “Professionals a l’aula”, a través del qual periodistes i professionals visiten les aules de la UVic-UCC i hi traslladen les seves experiències i es treballa a partir de l’anàlisi de casos. 

Actes de celebració del 20è aniversari

Per commemorar els 20 anys de Periodisme, des de la Facultat d’Empresa i Comunicació s’han programat un conjunt d’actes. Els actes ja van arrencar el 4 de març, en què  va tenir lloc la conferència “Periodisme amb mirada de gènere: posa’t les ulleres liles!”, a càrrec d’Aurora Anton, en el marc, també, dels actes del 8M. Van continuar amb la conferència de Toni Cruanyes, el 24 de març, titulada “Periodisme i literatura”, que va permetre al periodista i Premi Josep Pla 2022 oferir la seva visió sobre la relació existent entre el periodisme i la literatura, com també presentar La Vall de la llum. El dia 29 de març, al matí, va tenir lloc la taula rodona “Ucraïna, terra de frontera”, amb Manel Alías, Carme Colomina i Jordi Vaquer, moderats per Joan Masnou, de la UVic-UCC, que van analitzar el conflicte bèl·lic que es viu actualment a Ucraïna, sorgit arran de la invasió russa. A la tarda, Catalunya Ràdio va fer el seu magazín “La tarda de Catalunya Ràdio”, en directe, des de l'estudi de TV i l'estudi de ràdio de la Universitat, amb Òscar Fernández, que va ser molts anys professor associat de la Facultat, i Elisenda Carod. Més endavant, el 31 de març, va tenir lloc una taula rodona sobre “Innovació i tendències del periodisme”, amb la intervenció de diferents professionals dels mitjans, que van posar sobre la taula els reptes de futur i les tendències emergents de la professió periodística. Finalment, avui, a les 11 h, hi ha hagut una jornada amb graduats en conversa amb l’alumnat, que ha comptat amb la participació d’estudiantat i exalumnes de trajectòries i àmbits diversos. 

El futur de la titulació de Periodisme

L’actual grau en Periodisme entoma reptes importants de futur, que també té la professió. Segons Sellas, “es tracta de garantir una formació de base que permeti a l'alumnat tenir uns bons fonaments per entendre i exercir això que anomenem ‘periodisme’”. En aquest sentit, el coordinador del grau assenyala, també, que des de la UVic-UCC es forma els futurs periodistes aportant-los coneixement i praxi respecte a les formes amb què s’exerceix la professió i els mitjans amb què es desenvolupa, siguin els tradicionals o els que van sorgint en un ecosistema molt fragmentat. També afegeix que, alhora, es procura proporcionar-los una versatilitat que els permeti adaptar-se als canvis que continuarà havent-hi al mercat els pròxims anys. 

Amb vista al futur de la titulació, Burgaya considera que “és fonamental anar ampliant l'abast de la formació impartida, així com l'adaptació constant als canvis, tot mantenint allò que és imprescindible en la professió periodística”. També remarca que al futur periodista li calen coneixements amplis i assumir que s’haurà de formar constantment per exercir la funció de servei públic que duu a terme, posant context als fets i ajudant a destriar allò que és rellevant del que és anecdòtic. I conclou: “la tecnologia i la intermediació canvia, però continua havent-hi una gran diferència entre el bon i el mal periodisme”.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns