Skip to main content

Recerca

El CERM duplica, en tres anys, el nombre de projectes de transferència de coneixement concedits
El CERM duplica, en tres anys, el nombre de projectes de transferència de coneixement concedits

El CERM duplica, en tres anys, el nombre de projectes de transferència de coneixement concedits

09.05.2023
Share
Recerca

El Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis (CERM), integrat a la UVic-UCC des del 2016 (i mantenint la seva seu al Museu del Ter de Manlleu, del qual continua essent la seva àrea ambiental), ha experimentat un creixement quantitatiu i qualitatiu exponencial els darrers anys. Així, ha passat d’aconseguir 20 projectes de transferència de coneixement i uns ingressos de 40.907,30 euros l’any 2019 a un total de 39 projectes de transferència de coneixement concedits i uns ingressos de 160.059,39 euros el 2022. Si s’exceptua l’any 2020, quan va haver-hi la primera onada de pandèmia de covid-19, tant el nombre de projectes com els ingressos han anat en línia ascendent durant els últims quatre anys. Cal destacar que els ingressos del 2022 van suposar més del doble que els del 2021 (71.629,88 euros).

Els principals projectes de transferència obtinguts el 2022, pel que fa a l’import assignat, van ser els treballs del CERM de seguiment de l’estat ecològic del tram final de l’Ebre 2022  i l’avaluació ambiental del Campionat de Trial de Santigosa (Sant Joan de les Abadesses, el Ripollès) amb relació als ambients aquàtics. També destaca l’avaluació ambiental de l’enderrocament de la resclosa de la paperera Matías Gomà Tomàs al riu Francolí, l’any 2021, i el diagnòstic de l’estat de conservació del poblament de macroinvertebrats aquàtics en relació amb la presència/absència de cranc de riu autòcton i/o cranc exòtic a la riera de Riells i a la riera Major a dins del Parc Natural Reserva de la Biosfera del Montseny.

Actuacions en àmbits diversos

Els projectes de transferència de coneixement que ha dut a terme el CERM el 2022 han suposat treballar per a administracions, institucions, centres educatius i empreses d’arreu de Catalunya (i alguna de fora) en l’àmbit d’expertesa que li és pròpia: la recerca, l’educació ambiental i la divulgació científica, la conservació i la restauració ecològica en rius i altres ambients aquàtics continentals. Així, l’any passat es van dur a terme des d’avaluacions de l’estat ecològic de diferents rius (Ter, Fluvià, Anoia, Riera Major, etc.) i algun estany (Ventalló, l’Alt Empordà) fins a mostreigs del poblament de peixos al tram final del riu Ebre, passant per estudis de seguiment, tallers d’estudi i activitats com l’assessorament del programa educatiu Guilleries a l’escola per al Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, entre molts altres.

Respecte als projectes competitius concedits, que complementen els imports procedents de projectes de transferència de coneixement, l’any 2022 el CERM en va obtenir tres, per un total de 268.368,00 euros. Entre aquests darrers projectes competitius destaca, d’una banda, la restauració del torrent i el pantà de Garet, al Lluçanès (47.910 euros), aconseguit a partir d’un ajut del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per a Espais Naturals. D’altra banda, cal fer èmfasi també en el projecte de restauració fluvial dels rius Meder i Gurri al nucli urbà de Vic, denominat Riberes de Vic (280.937 euros), preparat conjuntament amb l’Ajuntament de Vic, que ha obtingut 1.522.874 euros més, aportats per Fundación Biodiversidad a partir de fons Next Generation 2021 de la Unió Europea (per dur-lo a terme entre els anys 2023 i 2025). 

Tot plegat, mostra com el CERM, per mitjà d’encàrrecs de transferència de coneixement i projectes competitius, assoleix la majoria dels seus fons de manera autònoma (el 75,8 % l’any 2022). 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns