Skip to main content

Institucional

Victòria Alsina tanca la tercera sessió de les set que conformen el cicle Escolta Europa

El campus UVic acull una de les taules rodones de la Conferència sobre el Futur d'Europa

17.01.2022
Share

La consellera d’Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, va tancar el dijous 13 de gener, des del campus UVic, la tercera sessió de les set que conformen el cicle Escolta Europa. En la seva intervenció, Alsina va destacar que és important tornar als valors fundacionals de la Unió Europea i als drets de les persones. “La democràcia al món no passa pels seus millors moments”, va denunciar la consellera referint-se a l’auge de partits polítics d’extrema dreta, els moviments antidrets i els populismes. 

Alsina va reconèixer que des d’una posició constructiva, “Catalunya es mira Europa amb una mirada crítica” pel que fa a algunes qüestions. “No ens agrada l’Europa del silenci còmplice, ni la que tanca els ulls davant de la repressió de l’Estat espanyol”, va reivindicar la consellera Alsina. En aquest sentit, va destacar que “aquest any serà clau per saber com es desencadena el cas dels exiliats”. La consellera va insistir en l’europeisme de Catalunya i en la importància de participar en les qüestions globals que preocupen Europa des dels territoris que la conformen i la seva ciutadania. 

El rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, va donar la benvinguda a l’acte. En la seva intervenció, va destacar que, malgrat el tracte perjudicial que Catalunya va rebre d'Europa en el passat, actualment "Europa és una possibilitat a la qual no podem deixar d'apropar-nos perquè és una de les nostres esperances de futur". El rector va subratllar la importància que té avui la Unió Europea per a les universitats catalanes amb els programes d'intercanvi de professorat i alumnat, i amb l'establiment de convenis que faciliten les relacions. Baños va cloure les seves paraules ressaltant el convenciment que "el nostre futur és a Europa".

El periodista Xavi Coral va moderar la taula en què van participar experts en dret, relacions institucionals, seguretat i democràcia, com Sònia Andolz, politòloga especialitzada en Relacions Internacionals i directora general d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior de la Generalitat; Gonzalo Boye, empresari i advocat, que actualment coordina la defensa internacional dels membres del Govern del president Carles Puigdemont a l'exili; Karlos Castilla, advocat i responsable d’Investigació a l’Institut de Drets Humans de Catalunya, membre del Consell de SOS Racisme i professor a diverses universitats catalanes (UOC, UB i UPF), i Rosa Bosch, intendenta de Mossos i excap de l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sant Feliu de Llobregat, que va dirigir l’Àrea de Cooperació Internacional del cos i va ser promocionada a sotscap de la Comissaria General de Relacions Institucionals, Prevenció i Mediació.  

Durant la sessió, els ponents van debatre sobre com les institucions europees gestionen àmbits com la seguretat, les migracions i les qüestions judicials, i van apuntar la necessitat que les polítiques europees siguin coherents amb els valors fundacionals. 

Van acompanyar la consellera Alsina el secretari general de Cultura, Lluís Baulenas, i el director general de Prospectiva i d’Innovació en l’Acció Exterior, Joan Maria Piqué. L’alcaldessa de Vic i presidenta de la Fundació Universitària Balmes (FUB), Anna Erra; la delegada de la Catalunya central, Rosa Vestit, i les exconselleres Meritxell Borràs, actualment coordinadora de Polítiques Corporatives de la UVic-UCC, i Marina Geli, directora general de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), també van participar en l’acte.   

Participació ciutadana

A banda d’analitzar els grans temes plantejats per la Conferència, les taules rodones que presenta Xavi Coral aporten dades a la ciutadania per tal que pugui participar de manera informada en el procés participatiu de la Conferència sobre el Futur d'Europa (CoFoE). La quarta sessió va ser el 17 de gener a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran. Des de la Seu d’Urgell es va debatre sobre educació, cultura, joventut i esport.  

El Departament d’Acció Exterior i Govern Obert va obrir, també, un espai al portal de participació ciutadana del Govern (participa.gencat.cat), a través del qual la ciutadania pot fer arribar les seves reflexions i propostes sobre el futur d’Europa. Gràcies al cicle de conferències i a la participació de la ciutadania, el Govern podrà comptar amb l’opinió de societat civil, professionals i experts a l’hora de definir el seu posicionament davant la CoFoE.  

Conferència sobre el Futur d’Europa  

La Conferència sobre el Futur d’Europa és un procés de participació ciutadana d'àmbit europeu, impulsat per la Comissió Europea, el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea, que té per objectiu fomentar que la ciutadania europea, i especialment el jovent, opini i faci propostes sobre el que esperen de la Unió Europea, així com els seus principals desafiaments i prioritats a mitjà i llarg termini. 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns