Skip to main content

Docència

Byodo 1
Byodo 2
Byodo 3

Byōdō, un sistema de joc per fer més accessibles les matemàtiques dissenyat per dos alumnes del grau en Enginyeria d’Elisava

13.12.2022
Share

Les matemàtiques són la base de la ciència, el llenguatge amb el qual entenem i descrivim el món, la pedra angular del coneixement humà i el principi de la informàtica. Si és així, per què continuen tenint una valoració tan negativa entre els estudiants? Segons un estudi acabat de fer al Regne Unit, molts alumnes de 16 anys consideren que les matemàtiques "són avorrides, difícils i innecessàries per al món real", una frase que resumeix la seva visió d’aquesta disciplina i que fa que sovint no continuïn estudiant matemàtiques quan deixen de ser obligatòries.

Aquest context ha estat una de les motivacions bàsiques del projecte Byōdō – The Math Game-System, treball fi de grau ideat i dissenyat pels alumnes del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava Eva Vela i Gabriel Alcaide. "El nostre objectiu és posar fi a la connotació negativa de les matemàtiques introduint una eina educativa i lúdica en el seu aprenentatge", afirmen.

El primer sistema de joc matemàtic de la història

En aquest sentit, Byōdō és el primer sistema de joc matemàtic de la història; una sèrie d'elements bàsics de joc que, combinats, permeten la creació de múltiples jocs per part dels usuaris, que poden explorar així la seva creativitat alhora que juguen i aprenen, tot desenvolupant les seves capacitats de càlcul mental. 

Segons els seus dissenyadors, es “necessiten eines que generin emocions positives en els nens i les nenes per crear aprenentatge significatiu: emocions com l’alegria, la motivació i la confiança permeten al nostre cervell retenir informació més fàcilment”.

Emoció i aprenentatge basat en el mètode Montessori

Byōdō és una eina que segueix el mètode Montessori: el seu material i paleta de colors estan dissenyats per ser sensorialment i visualment atractius. El joc funciona de forma molt similar a les cartes tradicionals, amb l'única diferència que la seva mecànica principal es basa en operacions matemàtiques. Físicament, consta de fitxes hexagonals, numerades del 0 al 9, que permeten crear cadenes d’operacions matemàtiques visuals i manipulables. Com? Unint les ranures de les seves vores, que tenen forma de mig operador matemàtic, i que en connectar-se correctament, creen els símbols matemàtics de suma, resta o igualtat, formant cadenes d’operacions matemàtiques.

Byōdō té en marxa fins al pròxim 6 de gener una campanya de micromecenatge per fer possible la seva producció i que aquesta innovadora eina pugui ser una realitat. Per obtenir més informació i participar-hi, cal fer clic aquí. També es pot seguir Byōdō a Instagram o escoltar aquesta recent entrevista als seus autors a Aha Radio, el pòdcast d’Elisava.

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns