Skip to main content

Recerca

Recerca sobre afàgia i alimentació - 1
Recerca en disfàgia i alimentació - 2
Recerca sobre disfàgia i alimentació - 3

Alt nivell de satisfacció del tast de menús impresos en 3D de la tesi de Daniel Garcia dins del projecte NutriAlth3D

05.04.2022
Share

Les 48 persones que van participar en la fase de tast de menús impresos en 3D en el marc del projecte NutriAlth3D i com a part de la tesi del docent del grau en Infermeria d’UManresa, Daniel Garcia Gutiérrez, han fet una valoració molt positiva dels aliments que van tastar. Els resultats preliminars parlen d’un nivell de satisfacció del 90% en tots els ítems avaluats.

En el tast hi van participar persones amb problemes de deglució i disfàgia, familiars o cuidadors i professionals que treballen directament amb persones que pateixen aquesta disfunció. Van poder provar set menús complets elaborats amb la metodologia d’impressió d’aliments en 3D. El tast tenia com a objectiu avaluar quin impacte pot tenir l’ús d’aquesta tecnologia en la qualitat de vida de persones amb disfàgia i forma part de la tesi doctoral del docent del grau en Infermeria de la Facultat de Ciències de la Salut de Manresa, Daniel Garcia Gutiérrez, que vol confirmar científicament que hi ha un impacte positiu en l’ús d’aquesta tecnologia. Els tastos es van dur a terme a l’Escola Joviat, a Ampans, i en domicilis i centres sociosanitaris.

Els menús que es van tastar estaven formats per un primer plat, un segon i un tercer, amb tres fruites extra de producció industrial adaptada a les necessitats de l’estudi i un mató d’elaboració de proximitat.

La masticació i la deglució, el més ben valorat

Les millors valoracions van ser per a la masticació i la deglució. El 100% dels participants van valorar la masticació com a molt fàcil i el 99% també van qualificar-ne així la deglució. Tant els colors com la textura del plat van tenir una valoració de molt atractiva i molt adequada en el 95% dels casos i un 91% van valorar el gust com a molt adequat. A més, un 90% van considerar els plats com a atractius o molt atractius i les formes del menjar i l’olor dels plats com a molt adequades. El 90% dels participants van dir que tornarien a consumir els menjars que van tastar.

La tesi té el seu origen en les necessitats derivades de l’envelliment de la població i l’allargament de l’esperança de vida de les persones, que es tradueix en l’aparició de patologies com la disfàgia (dificultat per empassar o deglutir els elements líquids i/o sòlids per afectació d’una o més fases de la deglució), amb una incidència d’entre el 27% i el 93% en la població major de 64 anys. Patir disfàgia provoca, entre d’altres, problemes d’aïllament social, així com trastorns psicològics derivats d’aquest aïllament i de la por a un possible ennuegament. D’altra banda, la manca de diversitat de recursos alimentaris genera monotonia i cansament nutricional. 

La realització de la prova dels menús s’emmarca en el projecte d’impressió en 3D adreçat a persones amb disfàgia NutriAlth3D, que lidera la Fundació Althaia amb la col·laboració de l’Escola d’Hoteleria Joviat, la Fundació Universitària del Bages i l’Ajuntament de Manresa. En el projecte també hi col·laboren Natural Machines, Sosa, Mengem Bages, Agrana i Cal Pujolet. 

NutriAlth3D és un projecte que forma part del MAP+, hub d’innovació i tecnologia al servei de la medicina i l’atenció personalitzades que colideren la Fundació Althaia, la Fundació Universitària del Bages – UManresa i Avinent. MAP+ té com a objectiu impulsar projectes d’innovació i validar-los científicament. 
 

Contacta amb nosaltres

Contacta'ns